Οι αυθεντικές φιλίες δεν επηρεάζονται από τα λόγια τρίτων

Οι αυθεντικές φιλίες δεν επηρεάζονται από τα λόγια τρίτων

Μου άρεσε να δουλεύω με τον Βίνι. Ήταν πάντα πολύ καλός μαζί μου και κρατούσε τις επαγγελματικές του συμφωνίες.

Όταν μίλησα σε άλλους για τον Βίνι, άκουσα μια τελείως διαφορετική ιστορία. Έμεινα κατάπληκτος με τον αριθμό των ανθρώπων που είχε καταφέρει να αποξενώσει και όλοι τους παραπονιόντουσαν για την έλλειψη ακεραιότητας που τον διέκρινε.

Όταν ένας από τους ανταγωνιστές του μου πρότεινε να διακόψω τη συνεργασία μου με τον Βίνι και να εργαστώ μαζί του, χρειάστηκε να ψάξω βαθιά μέσα στην ψυχή μου για να βρω την αλήθεια μου.

Ήταν φανερό ότι ο Βίνι είχε δημιουργήσει κακές επαγγελματικές σχέσεις σχεδόν με όλους τους άλλους, η δική μου όμως εμπειρία μαζί του ήταν διαφορετική.

Δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά σε μένα είχε δείξει μόνο καλοσύνη και εντιμότητα. Συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήταν τίμιο εκ μέρους μου να τον εγκαταλείψω επειδή άλλοι άνθρωποι είχαν κακή εμπειρία μαζί του. Είπα στον άλλον ότι ήμουν ευχαριστημένος από τη συνεργασία μου με τον Βίνι και ότι μέχρι να είχα κάποια αντίθετη εμπειρία θα έμενα μαζί του.

Ανεξάρτητα από το τι είδους εμπειρίες δημιουργούν άλλοι άνθρωποι, εμείς μόνο με τη δική μας μπορούμε να βαδίσουμε. Κοιτώντας πίσω, βλέπω ότι θα ήταν σκληρό και άκαρδο εκ μέρους μου να αφήσω τον Βίνι επειδή άλλοι άνθρωποι δεν τον συμπαθούσαν. Η σχέση μου μαζί του ήταν εκείνη που ήταν και δεν εξαρτιόταν από το τι σκέφτονταν γι’ αυτόν οι άλλοι.

Στην ταινία «Άνθρωπος για όλες τις εποχές» ο Τόμας Μορ ήταν ένας Άγγλος ευγενής που δεχόταν μεγάλη πίεση για να συμμαχήσει με έναν εγκληματία βασιλιά.

Ο Μορ οδηγήθηκε σε ένα δικαστήριο που απαρτιζόταν από τους συντρόφους του. Του ζητήθηκε να υπογράψει έναν όρκο συμμαχίας «προς χάριν της συντροφικότητας».

Η απάντηση ήταν: «Όταν εσείς θα πάτε στον παράδεισο, επειδή ακολουθήσατε την συνείδησή σας, κι εγώ στην κόλαση, επειδή δεν ακολούθησα τη δική μου, θα έρθετε κι εσείς εκεί προς χάριν της συντροφικότητας;»

Τίμα τους φίλους σου με το να είσαι αληθινός στη δική σου εμπειρία.

Βοήθησέ με να έχω εμπιστοσύνη στην δική μου αλήθεια και να τη ζω.

Δημιουργώ σύμφωνα με τη δική μου συνειδητότητα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Μια βαθιά Ανάσα Ζωής»από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα