Αυτό που βλέπουν οι οραματιστές

Αυτό που βλέπουν οι οραματιστές

Η φύση των οραματιστών είναι να βλέπουν αυτά που ξεφεύγουν από τους άλλους. (Με κάνει να σκέφτομαι κάτι που είχε πει κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ: «Το ταλέντο είναι αυτό που πετυχαίνει έναν στόχο που όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να τον πετύχουν· η ιδιοφυΐα ειναι αυτό που πετυχαίνει έναν στόχο που όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να τον δουν».)

Είναι σαν ένα αστείο της παρέας που το καταλαβαίνουν μόνο τα μέλη της: Εκείνοι βλέπουν ολοζώντανα με τη φαντασία τους αυτό το όνειρο ή την ευκαιρία ή την επιθυμία και μετά απασχολούνται κάθε μέρα εμφυσώντας τους ζωή – ακόμη και όταν οι πάντες γύρω τους θεωρούν ότι σπαταλούν τον χρόνο τους ή ότι είναι εκκεντρικοί ή ανόητοι ή, το χειρότερο απ’ όλα, τρελοί.

Σκεφτείτε τον Γκάντι. Σκεφτείτε τον Έντισον. Σκεφτείτε τον Ντίσνεϊ. Σκεφτείτε την Τζόαν.

Η Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ ήταν ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς της όταν, κατά τη διάρκεια ενός τετράωρου ταξιδιού με το τρένο, το μυαλό της γέμισε με την ιδέα ενός βιβλίου για έναν απροσάρμοστο νεαρό μάγο.

Στην ιστοσελίδα της λέει ότι νιώθει ευλογημένη που δεν είχε μαζί της κάτι να γράψει εκείνη τη στιγμή, επειδή καταγράφοντας όλες τις θαυμαστές ιδέες που της έρχονταν θα καθυστερούσε τη ροή τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε το χειρόγραφο, ο ατζέντης της άρχισε να στέλνει σε εκδότες τον Χάρι Πότερ. Οι περισσότεροι απέρριψαν το βιβλίο αυτοστιγμεί. Ένας δεν το απέρριψε.

Κι εδώ είναι η ουσία της παρατήρησής μου για τους οραματιστές:

Βλέπουν μια ευκαιρία που οι περισσότεροι γύρω τους απλώς δεν την κατανοούν. Σκεφτείτε το. Να έχεις απορρίψει τον Χάρι Πότερ. Επειδή νομίζεις πως κανείς δεν θα αγοράσει το βιβλίο. Να σου ξεφύγει από τα χέρια ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Όταν είσαι οραματιστής και φτάνεις στα ανώτατα επίπεδα της ζωής σου,αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά θα βρεθείς αντιμέτωπος με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα σε αμφισβητούν. Δεν θα καταλαβαίνουν πού πηγαίνεις. Μπορεί να σε αποκαλούν παράξενο, ανόητο ή ανορθόδοξο. Να σε περιγελούν. Όλα καλά και άγια.

Ευχαριστήστε τους για τις φιλοφρονήσεις και συνεχίστε να κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε εκεί που πρέπει να φτάσετε. Ο κόσμος θα είναι καλύτερος μόλις τα καταφέρετε.  Όπως παρατήρησε η Μάγια Αγγέλου, «Αν κάποιος είναι τυχερός, μια μοναχική φαντασίωση μπορεί να μεταμορφώσει ένα εκατομμύριο πραγματικότητες».

Και εδώ είναι η ουσία της παρατήρησής μου για τους οραματιστές: Βλέπουν μια ευκαιρία που οι περισσότεροι γύρω τους απλώς δεν την κατανοούν. Σκεφτείτε το. Να έχεις απορρίψει τον Χάρι Πότερ.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή Νο2» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα