Αυτογνωσία: Όσα πιο πολλά μάθεις γι’αυτήν τόσο πιο εύκολο θα γίνει το μονοπάτι σου προς την επιτυχία

Αυτογνωσία: Όσα πιο πολλά μάθεις γι’αυτήν τόσο πιο εύκολο θα γίνει το μονοπάτι σου προς την επιτυχία

Το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών που σκέφτεσαι, νιώθεις και ερμηνεύεις, διαμορφώνει αυτό που είσαι και όλα όσα βιώνεις ως προσωπικές σου αλήθειες.

Όλα όσα είσαι και όλα όσα βιώνεις ως προσωπικές σου αλήθειες συνθέτουν εκείνο το παζλ που διαμορφώνει τη συμπεριφορά σου.

Σκέψεις, συναισθήματα, ερμηνείες και προσωπικές αλήθειες που σε ενδυναμώνουν και συμβάλλουν να αποκτήσεις όλα όσα θέλεις, σε οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ακριβώς εκεί που θέλεις να πας.

Σκέψεις, συναισθήματα, ερμηνείες και προσωπικές αλήθειες που είναι αρνητικές, ακατάλληλες και όχι υποστηρικτικές για τους στόχους, τα θέλω και τα όνειρά σου, με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγούν μακριά από όλα όσα θέλεις να αποκτήσεις, να κατακτήσεις ή να βιώσεις, αλλά και σε μια ζωή δυστυχίας, απογοήτευσης και με έντονο το συναίσθημα της μη εκπλήρωσης.

Όσο πιο πολλά μάθεις γι’αυτό που κρύβει πίσω της η λέξη «αυτογνωσία», θα διαπιστώσεις πως όσα περισσότερα μάθεις για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ερμηνείες, αλλά και τις προσωπικές σου αλήθειες, τόσο πιο εύκολο θα γίνει το μονοπάτι προς την απόκτηση όσων θελήσεις στη ζωή σου.

Όπως είπα και λίγο πριν, όλα όσα είσαι και όλα όσα βιώνεις ως προσωπικές σου αλήθειες, συνθέτουν εκείνο το παζλ που διαμορφώνει τη συμπεριφορά σου. Οι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει καλά σε τομείς της ζωής τους και που σήμερα τους θαυμάζουμε επιλέγουν συνειδητά τις προσωπικές τους αλήθειες και αυτό με τη σειρά του διαμορφώνει το ποιοι είναι, αλλά και το πώς συμπεριφέρονται.

Ναι, το ποιος είσαι και το ποιες είναι οι προσωπικές σου αλήθειες μπορεί – και πρέπει, αν θέλεις να αποκτήσεις όσα ποθείς – να είναι θέμα συνειδητής επιλογής.

Μπορείς να επιλέξεις τις προσωπικές αλήθειες που σε ενδυναμώνουν, σε υποστηρίζουν και είναι θετικές για εσένα, τη ζωή, τους στόχους και την εξέλιξή σου, όπως μπορεί να έχεις ήδη επιλέξει προσωπικές αλήθειες που σε οδηγούν μακριά από όλα όσα θέλεις να αποκτήσεις, να κατακτήσεις και να βιώσεις.

Διαβάστε επίσης: 4 συμβουλές για να έχουμε ευτυχισμένες σχέσεις

Το ποιος είσαι σήμερα και το ποιες είναι οι προσωπικές σου αλήθειες διαμορφώθηκαν από το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκες, μεγάλωσες, εκπαιδεύτηκες και σε μεγαλύτερη ηλικία εργάστηκες. Δημιουργήθηκαν μέσα από τις ερμηνείες που έδωσες σε μικρά ή μεγάλα, αλλά σημαντικά για σένα γεγονότα, μέσα από τη γνώση που έχεις συσσωρεύσει, και επίσης μέσα από τις ερμηνείες που έδωσες σε προηγούμενες εμπειρίες και βιώματά σου, αλλά και μέσα από όλα αυτά που φαντάζεσαι – και θεωρείς δεδομένο – ότι θα συμβούν στο μέλλον, τόσο στο προσωπικό σου μέλλον όσο και στο μέλλον της κοινωνίας και της χώρας όπου ζεις, ακόμη και του πλανήτη μας.

Όλα είναι αλληλένδετα και όλα ξεκινούν από το ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι προσωπικές μας αλήθειες:

Το ποιος είσαι και οι προσωπικές σου αλήθειες καθορίζουν τη συμπεριφορά σου.

Η συμπεριφορά σου καθορίζει με τη σειρά της τη δράση που αναλαμβάνεις. Δηλαδή το τι θα κάνεις ή δεν θα κάνεις σε σχέση με αυτό που θέλεις να αποκτήσεις.

Συμπληρωματικά, αλλά και συνδυαστικά, τα δύο παραπάνω δεδομένα καθορίζουν την επιτυχία, την αποτυχία, αλλά και τα βιώματα που θα έχεις στη ζωή σου.

Απόσπασμα από το βιβλίου του Μανώλη Ισχάκη «NLP Το κλειδί του μυαλού μας!» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα