Η αυτοπεποίθηση δεν είναι εγωισμός

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι εγωισμός

Κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος και η ακριβής αυτοαξιολόγηση μας βοηθά να πετύχουμε παρά τους περιορισμούς μας.
Η αυτοπεποίθηση είναι μια ισχυρή ικανότητα. Ο Norman Fischer κάνει μια υπέροχη περιγραφή της αληθινής αυτοπεποίθησης:

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι εγωισμός…Η αληθινή αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι είστε ευέλικτοι σε σχέση με το εγώ σας: μπορείτε να προβάλλετε το εγώ σας όταν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να το υποβαθμίσετε όταν θέλετε να μάθετε κάτι εντελώς νέο ακούγοντας. Και αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να το υποβαθμίσετε, γνωρίζετε τουλάχιστον ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Μπορείτε να το παραδεχτείτε στον εαυτό σας. Χρειάζεται βαθιά αυτοπεποίθηση για να έχετε την ταπεινότητα να αναγνωρίσετε τους περιορισμούς σας χωρίς να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Εδώ, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ένα μικρό μυστικό: στην πραγματικότητα είμαι πολύ ντροπαλό άτομο. Μεγαλώνοντας ήμουν ντροπαλός και κοινωνικά αδέξιος, το στερεότυπο του “φυτού” για το οποίο όλοι πρόβλεπαν ότι στο μέλλον θα γινόταν ένας επιτυχημένος μηχανικός.

Σήμερα, ως ενήλικας, παρότι παραμένω πολύ ντροπαλός, ανακάλυψα ότι μπορώ να προβάλλω μια ήσυχη αλλά αλάθητη αυτοπεποίθηση, είτε συναντώ μεγάλους ηγέτες του κόσμου όπως τον Μπαράκ Ομπάμα, είτε μιλώ σε μεγάλα ακροατήρια, είτε έχω να κάνω με έναν αστυνομικό της τροχαίας.

Παρακολούθησα το βίντεο του εαυτού μου να μιλά στα Ηνωμένα Έθνη, και ένιωσα έκπληκτος από το πόσο αισιόδοξος φαινόμουν. Τι στην ευχή, αν δεν γνώριζα ήδη τον τύπο στο βίντεο, θα θεωρούσα ότι είναι πολύ καλός!

Είμαι σε θέση να προβάλλω αυτή την πεποίθηση όχι επειδή προσπαθώ να δείχνω αισιόδοξος, αλλά επειδή έχω την αίσθηση του χιούμορ σε σχέση με το εγώ μου και τη σημαντικότητα του εαυτού μου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους, προσπαθώ να φαίνομαι μικρός, ταπεινός και προπάντων άσχετος, καθώς το μέλημά μου είναι να δείχνω καλοσύνη και να βοηθώ το άτομο με το οποίο αλληλεπιδρώ.

Ταυτόχρονα, προβάλλω το εγώ μου τόσο ώστε να μη με εκφοβίζει αυτός με τον οποίο αλληλεπιδρώ, είτε πρόκειται για τον Μπιλ Κλίντον, τη Νάταλι Πόρτμαν, τον αστυνομικό της τροχαίας, το μεγάλο ακροατήριο που με παρακολουθεί στο YouTube.

Με αυτή την έννοια, ορίζω την αυτοπεποίθηση ως την ικανότητα να είστε ταυτόχρονα τόσο μεγάλοι όσο το Έβερεστ και τόσο μικροί όσο ένας ασήμαντος κόκκος άμμου. Επιτρέπω λοιπόν στο εγώ μου να είναι συγχρόνως μεγάλο και μικρό, και γελάω σιωπηλά με τον παραλογισμό του. Αυτό είναι το μυστικό της αυτοπεποίθησης ενός ντροπαλού μηχανικού.

Όπως είναι λογικό, η αυτοπεποίθηση είναι πολύ χρήσιμη στον τομέα της εργασίας. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο της αυτοπεποίθησης στην εκπληκτική εργασιακή απόδοση.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, από έναν γνωστό ειδικό της συναισθηματικής νοημοσύνης, τον Richard Boyatzis, βρήκε ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που διακρίνουν τους άριστους από τους μέτριους μάνατζερ.

Πράγματι, μια ευρεία μετα-ανάλυση 114 μελετών διαπίστωσε ότι η αυτοαποτελεσματικότητα (η αίσθηση του ατόμου για το πόσο αποτελεσματικό είναι – που συνιστά επίσης μια μορφή αυτοπεποίθησης) συνδέεται θετικά με την απόδοση στην εργασία. Υποστήριξε μάλιστα ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις από ό,τι άλλες στρατηγικές, όπως ο καθορισμός στόχων, οι οποίες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την εργασιακή απόδοση.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan “Ψάξε μέσα σου” από τις εκδόσεις Πεδίο

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα