Αυτοπεποίθηση σημαίνει εμπιστεύομαι τον εαυτό μου

Αυτοπεποίθηση σημαίνει εμπιστεύομαι τον εαυτό μου

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ανασφάλεια. Το να έχουμε αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα, όχι να ζούμε σε παραίσθηση πείθοντας τον εαυτό μας ότι η ζωή είναι προβλέψιμη.

Φυσικά υπάρχουν καταστάσεις όπου ο βαθμός ικανότητας μειώνει δραστικά αυτή την αβεβαιότητα, όμως τότε δεν χρειάζεται να έχουμε αυτοπεποίθηση: αρκεί η ικανότητα.

Στο δοκίμιό του με τίτλο «Να Τολμάμε να Έχουμε Εμπιστοσύνη», ο φιλόσοφος Εμανουέλ Ντελεσέρ τονίζει τη διαφορά ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και στην ικανότητα: «Το να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει γιατί το έχει ήδη κάνει χίλιες φορές – τι θλίψη, τι έλλειψη προοπτικής!
Αντίθετα, απευθύνεται στο ανασφαλές κομμάτι του εαυτού του – που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα – και αποφασίζει να το καλέσει, να το αφυπνίσει».

Το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι θα καταφέρει κάτι ακόμα κι αν έχει αποτύχει χιλιάδες φορές ή ίσως δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ. Κι αν το καταφέρει, σημαίνει ότι δεν εμπιστεύτηκε απλώς τις ικανότητές του. Εμπιστεύτηκε τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης: 8 πράγματα που δεν κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

«Η εμπειρία του άλλου είναι ό,τι η χτένα για τους φαλακρούς», λέει μια κινέζικη παροιμία.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αυτό που μετράει είναι η δική μας εμπειρία και όχι η εμπειρία των άλλων. Μόνο η δική μας εμπειρία μπορεί να μας δώσει αυτοπεποίθηση. Όπως η χτένα στους φαλακρούς, έτσι και η εμπειρία των άλλων δεν μπορεί να μας χρησιμεύσει. Ενισχύει ωστόσο την ικανότητά μας. Όμως, πέρα από τις όποιες ικανότητες, η πραγματική εμπειρία μας, ο θησαυρός μας, είναι ο δρόμος που κάναμε και ο τρόπος με τον οποίο τον διανύσαμε.

Γιατί στον δρόμο ανακαλύψαμε τη σχέση μας με τις αντιξοότητες, την αποτυχία ή την επιτυχία, βρήκαμε το μέτρο των ταλέντων μας, της επιθυμίας, της φιλοδοξίας μας. Κερδίσαμε την αυτογνωσία. Κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον δρόμο στη θέση μας.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τις ικανότητές σας όσο μπορείτε, όμως χωρίς συστολή, προσέχοντας πάντα να σας φέρνουν κοντά στον εαυτό σας. Αναπτύξτε τες στον υπέρτατο βαθμό, χωρίς να υποδουλωθείτε σ’αυτές. Η αυτοπεποίθηση θα σας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Σαν χάρη, ανταμοιβή ή έκπληξη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Charles Pepin «Η Φιλοσοφία της Αυτοπεποίθησης» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα