Η αξία της αυτοφροντίδας σε μια απαιτητική καθημερινότητα

Η αξία της αυτοφροντίδας σε μια απαιτητική καθημερινότητα

Η αυτοφροντίδα είναι εύκολη στη θεωρία, αλλά δύσκολη στην πράξη. Mπορεί να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας σας, αλλά πολλές φορές την αγνοείτε χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Χωρίς ισχυρό κίνητρο και με τόση εξωτερική πίεση καθημερινά, αφήνουμε στην άκρη συχνά τις δικές μας ανάγκες. Ήρθε η ώρα όμως να το αλλάξουμε αυτό. Για να ξεκινήσουμε και να αντιληφθούμε τι χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο, μπορούμε να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Γιατί έχει σημασία η αυτοφροντίδα;

Μπορεί να αναρωτιέστε «γιατί; Γιατί έχει σημασία να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μου; Όταν παραμελούμε την αυτοφροντίδα, όλες οι άλλες πλευρές της ζωής μας παραμελούνται επίσης. Μπορεί να σκέφτεστε ότι είστε απλά πολύ απασχολημένοι για να προσθέσετε την αυτοφροντίδα στο παραγεμισμένο πρόγραμμά σας, αλλά αν νιώθετε έντονη κόπωση, κατάθλιψη, λήθαργο ή έλλειψη ενέργειας, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε παραμελήσει την αυτοφροντίδα.

1. Υπάρχουν αλλαγές που θέλω να κάνω;

Αυτοφροντίδα σημαίνει βρίσκω την ισορροπία ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό μου κόσμο. Για παράδειγμα, αν το σπίτι μου είναι ακατάστατο, μπορεί συχνά να νιώθω ότι δεν έχω κίνητρο και ότι έχω στρες. Μπορεί επίσης να νιώθω ενοχές για την ακαταστασία, κάτι που διαιωνίζει έναν κύκλο αδιαφορίας και άγχους.

Κάνοντας άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως κατανάλωση υγιεινών γευμάτων, διακοπή καπνίσματος, περισσότερο και καλύτερο ύπνο, μπορεί να επηρεάσει την αυτοφροντίδα σας και στα επίπεδα του στρες σας.

2. Ποιες δραστηριότητες με χαροποιούν;

Η αυτοφροντίδα είναι μια στρατηγική που μας προστατεύει από την επαγγελματική εξουθένωση. Όταν εργαζόμαστε για άλλους – από εργοδότες μέχρι παιδιά, συζύγους και πελάτες – χωρίς να επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας, η ψυχική και σωματική μας υγεία αρχίζουν να επιβαρύνονται.

Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε, διασφαλίζοντας ότι παίρνουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, εμπλεκόμενοι σε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε. Αν σας αρέσει το διάβασμα, μπείτε σε μια λέσχη για να βρείτε κίνητρο. Και υπάρχει καλύτερος τρόπος να νιώθουμε ότι έχουμε ενέργεια από λίγη γυμναστική;

3. Πού μπορώ να προσθέσω την αυτοφροντίδα στο γεμάτο πρόγραμμά μου;

Όταν πλησιάζει το τέλος της μέρας και εμείς έχουμε ακόμα τόσες εργασίες να ολοκληρώσουμε, ξεχνάμε παντελώς την προτεραιότητα της αυτοφροντίδας. Αλλά δεν είναι δίκαιο για την ψυχική σας ευεξία να αναβάλλετε συνεχώς τη φροντίδα των αναγκών σας. Δεν είναι βιώσιμο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε, «χώνοντας» λίγη αυτοφροντίδα στο πρόγραμμά σας. Αρχικά, κάντε κάτι το πρωί που ξυπνάτε, αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά. Λίγη σωματική άσκηση, μια μικρή βόλτα με το σκύλο σας, λίγη γιόγκα. Αν μπορείτε, δοκιμάστε να μην ελέγχετε το κινητό σας τηλέφωνο ή το email σας.

4. Πώς η αυτοφροντίδα θα μου χαρίσει περισσότερη ευτυχία;

Η αυτοφροντίδα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την απόδοση, ενισχύει τη διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με το χρόνιο στρες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Δεν θα συμβεί μέσα σε μια βραδιά, αλλά η αυτοφροντίδα είναι σαν να ενδυναμώνει τους ψυχικούς και νοητικούς μας μυς.

Tchiki Davis, σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα