Η αξία του να δημιουργούμε και να αφιερώνουμε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό μας

Η αξία του να δημιουργούμε και να αφιερώνουμε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό μας

Πάντα μου φαινόταν αστείο όταν, στην προτροπή μου να προσπαθούν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, οι άνθρωποι αντιδρούσαν εκφράζοντας την απορία τους: «Μα δεν είναι εγωιστικό αυτό;»

Εδώ έχω λοιπόν την ευκαιρία να σας απαλλάξω από αυτή την ανησυχία!

Η συγκεκριμένη στρατηγική βασίζεται στην αντίληψη πως όταν έχετε ό,τι χρειάζεστε από συναισθηματική άποψη, μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στους άλλους και στις ανάγκες τους.

Αν ο στόχος σας είναι να γίνετε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι στο σπίτι σας, τότε ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθιερώσετε μια αποκλειστικά δική σας τελετουργία, κάτι που κάνετε μόνο για σας.

Η δική μου τελετουργία, για παράδειγμα, είναι ότι ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί, προτού σηκωθούν τα άλλα μέλη της οικογένειάς μου. Χρησιμοποιώ αυτό τον χρόνο για να κάνω λίγη γυμναστική, να πιω ήσυχα ένα φλιτζάνι καφέ, να διαβάσω ένα-δυο κεφάλαια του αγαπημένου μου βιβλίου και μερικές φορές να κάνω διαλογισμό ή να αναπολήσω τη ζωή μου. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική αυτή την καθημερινή τελετουργία μου.

Διαβάστε επίσης: Ο Ανώτερος εαυτός σου εκφράζεται με διαίσθηση – Ο κατώτερος με λογική

Όπως είναι φυσικό, η τελετουργία κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Σε μερικούς αρέσει να κάνουν λίγη γυμναστική· έτσι αναπτύσσουν μια πολύ υγιεινή συνήθεια. Σε άλλους αρέσει να χαζεύουν στα βιβλιοπωλεία ή να πίνουν ήσυχα λίγο καφέ πριν ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Κάποιοι αγαπούν να κάνουν ένα καυτό μπάνιο ή ντους σε μια συγκεκριμένη στιγμή της μέρας. Το σκεπτικό πίσω από κάθε τελετουργία είναι ότι υπάρχει κάποιος χρόνος που σας ανήκει – είναι ένα κομμάτι της μέρας που κρατάτε για τον εαυτό σας.

Μια άλλη τελετουργία που είχα παλιότερα, την οποία μάλιστα έχω μοιραστεί με αρκετούς ανθρώπους, ήταν να σταματάω λίγα τετράγωνα πριν από το σπίτι μου επιστρέφοντας το βράδυ από τη δουλειά μου.

Στεκόμουν στην άκρη του δρόμου, σε ένα σημείο με πολλά δέντρα και βλάστηση, και για μερικά λεπτά απλώς κοίταζα το περιβάλλον γύρω μου. Δεν ήταν κάτι περίπλοκο, ούτε μου έπαιρνε πολύ χρόνο. Ήταν πάντως αρκετό να πάρω μια ανάσα και να περάσω από τη δουλειά στο σπίτι, όπου με περίμεναν δύο πολύ ενεργητικά παιδάκια που απαιτούσαν και άξιζαν την προσοχή μου.

Εκείνα τα λίγα λεπτά έπαιρνα βαθιές αναπνοές και υπενθύμιζα στον εαυτό μου πόσο τυχερός ήμουν που επέστρεφα σε μια γεμάτη αγάπη οικογένεια. Κοίταζα με θαυμασμό τα όμορφα δέντρα και τα φυτά. Μετά από λίγο ξεκινούσα για το σπίτι.

Η διαφορά που ένιωθα μετά από αυτή τη μικρή τελετουργία ήταν τεράστια. Αντί να μπω στο σπίτι κουρασμένος και κακόκεφος, ένιωθα ήρεμος και γεμάτος αγάπη.

Και η διαφορά φαινόταν επίσης στην υποδοχή που μου έκανε η οικογένειά μου. Προφανώς διαισθάνονταν κι εκείνοι πόσο γαλήνια ένιωθαν.

Έτσι λοιπόν είτε σηκώνεστε λίγο νωρίτερα, είτε κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, είτε σταματάτε για να χαζέψετε μια βιτρίνα στην επιστροφή σας από τη δουλειά, κάντε κάτι.

Δημιουργήστε μια τελετουργία αποκλειστικά δική σας. Θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο πολλά κερδίζετε μέσα σε τόσο λίγα λεπτά.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα