Η αξία της ευγνωμοσύνης μέσα στην σχέση

Η αξία της ευγνωμοσύνης μέσα στην σχέση

Τίποτα δεν διατηρεί μια σχέση φρέσκια και ζωντανή όσο το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Από την άλλη, τίποτα δεν οδηγεί πιο σίγουρα μια σχέση στην αποτυχία από την έλλειψη ευγνωμοσύνης.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας ευτυχισμένης σχέσης. Και είναι σημαντική για πάρα πολλούς λόγους. Διατηρεί ανοιχτή την καρδιά και το μυαλό σας στα δώρα της ζωής και της σχέσης σας.

Σας υπενθυμίζει ότι είστε τυχεροί επειδή είστε ζωντανοί και ότι αυτό που έχετε είναι αρκετά καλό. Σας εμποδίζει να θεωρείτε τη σχέση σας δεδομένη. Διατηρεί το αίσθημα της ικανοποίησης και σας βοηθά να βλέπετε τα διάφορα προβλήματα, ιδιαίτερα τα μικρά, από τη σωστή οπτική γωνία.

Δεν σας αφήνει να ενοχλείστε από τις μικρές ιδιοτροπίες του συντρόφου σας ή από τις ατέλειες της σχέσης σας.

Με την ευγνωμοσύνη μπορείτε να βλέπετε πέρα από τα «μικροπράγματα» και να μην αντιδράτε υπερβολικά στα προβλήματα της σχέσης σας.

Εκτός όμως από την προσωπική ικανοποίηση, η έκφραση τςη ευγνωμοσύνης διατηρεί ισχυρούς τους δεσμούς με τον σύντροφό σας.

Σε όλους τους ανθρώπους αρέσει να ξέρουν (και να ακούν) ότι τους εκτιμούν κα τους υπολογίζουν. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι δεν τον εκτιμούν, μπορεί εύκολα να νιώσει πικρία και απογοήτευση. Η έλλειψη ευγνωμοσύνης «μαραίνει» τη σχέση.

Ο σύντροφός σας παύει να ενδιαφέρεται, καθώς νιώθει ότι η προσφορά του δεν αναγνωρίζεται κα ότι ο ίδιος δεν εκτιμάται. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται: «Τι σημασία έχει;»

Όταν νιώθετε ευγνωμοσύνη και εκφράζετε αυτά τα συναισθήματα, δηλώνετε την πεποίθησή σας ότι η σχέση σας είναι ένα δώρο.

Η ευγνωμοσύνη είναι μια δύναμη που μπορεί να εξαλείψει ή να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια σχέση.

Σε μια σχέση είναι πολύ εύκολο να φτάσουμε να θεωρούμε ο ένας τον άλλο δεδομένο. Ο χρόνος που περνάμε μαζί, η οικειότητα που αναπτύσσεται ανάμεσά μας και η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής είναι μερικοί από τους λόγους που μας κάνουν να ξεχνάμε κάποια στιγμή πόσο ξεχωριστός και πολύτιμος είναι για μας ο σύντροφός μας και πόσα προσφέρει στη ζωή μας. Αν όμως φανούμε προσεκτικοί, είνα εύκολο να καλλιεργήσουμε μια «στάση ευγνωμοσύνης».

Πρώτα πρώτα σταματήστε να εστιάζετε την προσοχή σας σε ό,τι πάει στραβά.

Έπειτα επικεντρωθείτε σε όλα εκείνα που είνα ωραία στη ζωή σας και στη σχέση σας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Καθώς θα σκέφτεστε όλα όσα είναι καλά, θα αρχίσετε να εκτιμάτε την ύπαρξη του συντρόφου σας στη ζωή σας.

Από τη στιγμή που αρχίσετε να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για όλα αυτά, η σχέση σας θα γίνει πιο βαθιά και πιο ευτυχισμένη.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα