Η αξία του να ζούμε στο εδώ και τώρα

Η αξία του να ζούμε στο εδώ και τώρα

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να δώσεις στους άλλους είναι η πλήρης παρουσία σου. Αν θέλεις αληθινά να πετύχεις, παρουσιάσου.

Σου έχουν διδάξει ότι αυτό που κάνεις είναι η συνεισφορά σου στη ζωή, αλλά η αλήθεια είναι ότι το πιο σημαντικό σου δώρο είναι το πώς το κάνεις. Αν πρόκειται να κάνεις κάτι, επένδυσε ολόκληρο τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να είσαι απόλυτα παρών, μην είσαι καθόλου. (Πώς νιώθεις όταν μιλάς στο τηλέφωνο και λες κάτι σημαντικό σε κάποιον, και τον ακούς να πλένει πιάτα, να χτυπάει τα πλήκτρα του υπολογιστή του ή να τραβάει το καζανάκι;)

Όταν ενεργείς με αντίσταση, αγανάκτηση ή περισπασμό, τότε δηλητηριάζεις και την προσπάθειά σου και τη σχέση.

Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα έλεγε: «Τρόποι χωρίς ειλικρίνεια είναι σαν μια πανέμορφη, αλλά νεκρή γυναίκα».

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι με μισή καρδιά, σταμάτα και αποφάσισε αν θέλεις πραγματικά να το κάνεις· ύστερα κάνε τη βουτιά ή φύγε.

Το να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι αντιπαραγωγικό και σε μερικές περιπτώσεις προσβλητικό.

Σε μια στήλη εφημερίδας, διάβασα κάποτε μια σειρά από οργισμένες επιστολές γραμμένες από υπαλλήλους σουπερμάρκετ που παραπονιόντουσαν για το πόσο αγενώς τους φέρονται οι πελάτες που μιλάνε στα κινητά τους ενώ περιμένουν στη ουρά του ταμείου.

Μια υπάλληλος μέτρησε ότι από τους 200 ανθρώπους που εξυπηρέτησε στη βάρδιά της, οι 47 μιλούσαν στα κινητά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγενείς και φέρονταν λες και τους διέκοπτε από κάτι πιο σημαντικό, ενώ εκείνη προσπαθούσε απλώς να τους εξυπηρετήσει.

Πιστεύω ότι η αγανάκτηση εκείνων των υπαλλήλων δεν οφειλόταν μόνο στην αγένεια των πελατών, αλλά στην ενεργειακή τους απουσία.

Ως πνευματικά όντα, τρεφόμαστε από τις σχέσεις μας, ακόμη κι όταν είναι σύντομες ή παροδικές. Όταν επιδιώκουμε να συνδεθούμε με έναν άλλον άνθρωπο κι εκείνος είναι απών, μένουμε με μια αίσθηση πείνας.  (Έχεις κάνει ποτέ σου έρωτα με κάποιον που δεν ήταν αληθινά παρών;)

Εκείνοι οι υπάλληλοι, απογοητευμένοι ήδη από την κοινότοπη δουλειά τους, είχαν ανάγκη από ανθρώπινη επαφή κα όταν οι πελάτες τους αντιμετώπιζαν σαν παρενόχληση, πληγώνονταν και θύμωναν.

Τα κινητά τηλέφωνα μας προσφέρουν πολλά πολύτιμα μαθήματα στο να είμαστε πλήρως παρόντες. Όταν προσπαθούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα είναι να μην κάνουμε κανένα από τα δύο καλά. Όλο και περισσότερες χώρες και πολιτείες απαγορεύουν τώρα τη χρήση των κινητών κατά την οδήγηση.

Επίσης, σε μερικά εστιατόρια απαγορεύεται η χρήση κινητών στο χώρο της τραπεζαρίας. Αν σου έχει τύχει να κάθεσαι για να απολαύσεις το φαγητό σου και να ακούς έναν επιχειρηματία στο διπλανό τραπέζι να κλείνει μια συμφωνία από το κινητό του με δυνατή φωνή, τότε ξέρεις πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι.

Αν θέλεις να φας, κάθισε και απόλαυσε το φαγητό σου. Αν θέλεις να κλείσεις συμφωνία, κλείσ’ την όταν και όπου πρέπει.

Η προσπάθεια να τα κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα δεν διπλασιάζει την ευχαρίστησή σου· τη μειώνει.

Βρίσκεσαι εδώ για να κάνεις όσο περισσότερα μπορείς ή για να υπάρχεις όσο περισσότερο μπορείς;

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα