Αξίζει να κάνουμε όσα περισσότερα ταξίδια μπορούμε

Αξίζει να κάνουμε όσα περισσότερα ταξίδια μπορούμε

Η διαδικασία της γνώσης είναι ίσως η ωραιότερη εμπειρία στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η ίδια η εκπαίδευση εξυπηρετεί το σκοπό της μεταποίησης του ανθρώπου από μία προσωπικότητα χωρίς εσωτερικό περιεχόμενο σε μία οντότητα με γνώση και ψυχική καλλιέργεια.

Δεν είναι όμως μόνο το διάβασμα το οποίο προσφέρει γνώση στον άνθρωπο. Η κατάκτηση της γνώσης επιτυγχάνεται με τη μελέτη του κόσμου, την εμπειρία, το βίωμα, με ανθρώπινες δραστηριότητες. Η γνώση έχει πολλούς τρόπους με τους οποίους μεταμορφώνει το εσωτερικό ενός ανθρώπου. Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του ανθρώπου οι οποίους διευρύνουν τη γνώση και τον πνευματικό του κόσμο, είναι τα ταξίδια.

Τα ταξίδια είναι μία μοναδική εμπειρία του ανθρώπου η οποία εξοικειώνει τον ίδιο με το άγνωστο που εκείνος πάντοτε φοβάται, του καλλιεργεί την αγάπη για το συνάνθρωπο και τον βοηθάει να αντιληφθεί πως αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που μας ενώνουν.

Είναι λυπηρό το γεγονός πως δεν ενθαρρύνουν στο νέο άνθρωπο την επιθυμία του να ταξιδεύει, δεν του εμφυσούν την ιδέα του να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, εμπλουτίζοντας τον εσωτερικό του κόσμο. Είναι σημαντικότερο να αποφασίσεις να μαζέψεις λίγα χρήματα για να κάνεις ένα ταξίδι, παρά για να αγοράσεις μία ακριβή τσάντα, καλλυντικά ή οτιδήποτε άλλο. Τα ταξίδια έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν το εσωτερικό ενός ανθρώπου, μπορούν να ωθήσουν τον ίδιο να αντιληφθεί την ομορφιά της ίδιας της ζωής.

Τα ταξίδια έχουν εκτός από μία ευχάριστη ανάπαυλα από την κουραστική και πληκτική καθημερινότητα, διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ψυχική αναγέννηση του ανθρώπου. Η θέαση νέων τοπίων, η εξερεύνηση μαγικών περιοχών με ομορφιά και η γνωριμία με κάτι διαφορετικό, πάντοτε εξάπτει και τροφοδοτεί την έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου για επαφή με το άγνωστο.

Τα ταξίδια είναι, επιπλέον, ένα αντίδοτο προς το ρατσισμό. Η γνωριμία μας με άλλους πολιτισμούς, ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας, βοηθάει και εμάς τους ίδιους να αντιληφθούμε πως όλοι μας είμαστε άνθρωποι και ας είμαστε διαφορετικοί. Μας δείχνουν τις άσχημες νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν στον κόσμο, αλλά και εκείνες που πρέπει να τονίσουμε τιμώντας την υπόστασή μας.

Να κάνουμε ταξίδια, με την πρώτη ευκαιρία ας κανονίσουμε να πάμε σε ένα όμορφο μέρος.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα