Αξίζει να επενδύουμε περισσότερο σε εμπειρίες και λιγότερο σε υλικά αγαθά

dreamstimemaximum_112188598

Γιατί οι εμπειρίες είναι πιο σημαντικές από τα υλικά αγαθά

Η έρευνα αγοράς συνεχίζει να δείχνει ότι οι millennials, οι νέοι σήμερα δηλαδή, έχουν μια τάση να προτιμούν τις εμπειρίες από τα υλικά αγαθά.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πιστεύουν ότι έχει να κάνει με την ανησυχία τους για περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα, με αποτέλεσμα μια πιο εξέχουσα «κοινή χρήση» οικονομίας και μειωμένο ενδιαφέρον για κατανάλωση. Άλλοι εμμένουν στη θεωρία ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε πράγματα επειδή δεν μπορούμε, δεδομένης της οικονομικής μας κατάστασης.

Ωστόσο αυτό το κείμενο δεν σκοπεύει να αναλύσει τους λόγους που οι νέοι στρέφονται στις εμπειρίες σήμερα, αλλά για να δείξει πόσο σημαντική απόφαση είναι να επενδύσεις στην εμπειρία.

Αφού διεξήγαγε τέσσερις μελέτες εδώ και δεκαετίες, ο καθηγητής ψυχολογίας Thomas Gilovich στο Πανεπιστήμιο Cornell κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία προέρχεται από εμπειρίες και όχι από πράγματα.

Παρακάτω, θα βρείτε τρεις λόγους που αξίζει να επενδύσετε τα χρήματά σας σε εμπειρίες αντί σε υλικά αγαθά.

1. Είστε οι εμπειρίες σας

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάμε τα υλικά αγαθά μας, ειδικά όταν τα έχουμε σκεφτεί πραγματικά και εργαστήκαμε σκληρά για αυτά, εξακολουθούν να είναι απλά… πράγματα.
Οι εμπειρίες, από την άλλη πλευρά, διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Ένα οδικό ταξίδι για παράδειγμα θα εμβαθύνει την ανάπτυξή σας ως άνθρωπος περισσότερο από μια αγορά υλικών αγαθών.

2. Οι εμπειρίες γίνονται πιο ισχυρές με το χρόνο

Ο Δρ Gilovich εξηγεί:
«Αγοράζουμε πράγματα για να μας κάνουν ευτυχισμένους, και το πετυχαίνουμε. Αλλά μόνο για λίγο. Νέα πράγματα είναι συναρπαστικά για εμάς στην αρχή, αλλά μετά τα προσαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας και ο ενθουσιασμός μας φεύγει».
Αυτό δεν συμβαίνει με τις εμπειρίες, οι οποίες στην πραγματικότητα γίνονται πιο σημαντικές με την πάροδο του χρόνου. Όπως ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει, ακόμη και μερικές κακές εμπειρίες μπορούν να γίνουν μαθήματα ζωής.

3. Οι εμπειρίες μας συνδέουν με ανθρώπους

Ένα από τα πιο αναπόσπαστα μέρη της ανάπτυξης μας είναι η σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Και οι εμπειρίες είναι πράγματα που μοιραζόμαστε συχνά, είτε με τους φίλους μας είτε με την οικογένεια μας, είτε με κάποιον που έτυχε να γνωρίσουμε και έχει επισκεφτεί το ίδιο μέρος με εμάς κάποια στιγμή.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα