Αξίζει να στηρίζετε το σύντροφό σας

Αξίζει να στηρίζετε το σύντροφό σας

Κάθε σχέση έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Ξέρουμε ότι η ζωή είναι πιο εύκολη όταν όλα πηγαίνουν καλά. Ξέρουμε επίσης ότι όλα αλλάζουν όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Μπορείτε όμως να μην επιτρέψετε να επιδεινωθεί μια άσχημη κατάσταση αν αποφασίσετε να στηρίξετε τον σύντροφό σας.

Η Τρις και ο Γκάβιν ήταν δέκα χρόνια παντρεμένοι όταν, τελείως απρόσμενα, ο Γκάβιν έχασε τη δουλειά του. Ζούσαν σε μια πόλη όπου ήταν μάλλον απίθανο να καταφέρει να βρει δουλειά στον τομέα του, πολύ περισσότερο με ανάλογες αποδοχές. Έχοντας δύο μικρά παιδιά και ένα μεγάλο δάνειο, η Τρις και ο Γκάβιν ήταν φυσικό να νιώθουν ανησυχία.

Ο τρόπος με τον οποίο η Τρις χειρίστηκε την κρίση ήταν πολύ θαρραλέος και σοφός. Παρόλο που ένιωθε φοβισμένη (και πολύ μάλιστα), αποφάσισε να βοηθήσει τον Γκάβιν ουσιαστικά. Αντί να γκρινιάζει ή να μειώνει τον άνδρα της με οποιονδήποτε τρόπο, του ξεκαθάρισε ότι θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να στηρίξει τις προσπάθειές του. Του δήλωσε ότι πίστευε σ’αυτόν, ανεξάρτητα από όσα είχαν συμβεί και από όσα ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Δεν τον κατηγόρησε και δεν τον έκανε να νιώσει άσχημα. Δεν παραπονέθηκε στους φίλους τους, ούτε σύγκρινε ποτέ την κατάστασή τους με οποιουδήποτε άλλου. Ήταν απόλυτα πρόθυμη να μετακομίσει από το σπίτι που αγαπούσε πάρα πολύ, να δουλέψει περισσότερο ή να ζήσει πιο περιορισμένα. Αντί να εστιάσει την προσοχή της στα άσχημα, παρέμενε ευγνώμων για όλα όσα είχαν, και έγινε πηγή δύναμης και στυλοβάτης της σχέσης.

Παρόλο που αρκετοί άνθρωποι θα στήριζαν τον σύντροφό τους σε περίπτωση κρίσης, αυτό που έκανε τη δική της αντίδραση μοναδική ήταν η θετική στάση της. Η Τρις δεν έδειξε καμιά απογοήτευση όλη την περίοδο που παρείχε τη στήριξή της. Δεν προσποιήθηκε ποτέ, αντίθετα, ήταν πέρα για πέρα ειλικρινής. Σε δύσκολους καιρούς είναι εύκολο να εκδηλώσουμε διάφορες μορφές αρνητικότητας. Η Τρις για παράδειγμα, θα μπορούσε εύκολα να αρχίσει να οικτίρει τον εαυτό της ή να κάνει πικρόχολα σχόλια για να δείξει τη δυσαρέσκειά της.

Τελικά η Τρις και ο Γκάβιν πούλησαν το σπίτι τους και μετακόμισαν σε καινούρια πόλη. Αντί όμως αυτή η εμπειρία να τους απομακρύνει, λειτούργησε σαν μια περιπέτεια που δυνάμωσε τον δεσμό και την αγάπη τους. Με τον καιρό η οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε.

Ο Γκάβιν μου είπε ότι θα θυμάται σ’ όλη του τη ζωή τη στήριξη που είχε από τη γυναίκα του. Όταν μιλά για εκείνη, είναι φανερός ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη που αισθάνεται. Είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν θα συνέβαινε εάν η Τρις είχε κρατήσει πιο τυπική στάση.

Όλοι μπορούμε να διδαχτούμε από την εμπειρία τους και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Τρις στις δύσκολες στιγμές – τουλάχιστον ο Ρίτσαρντ κι εγώ μάθαμε πολλά. Είναι φανερό ότι η αντίδρασή της βοήθησε τον Γκάβιν να παραμείνει εστιασμένος στην επίλυση του προβλήματός του, αντί να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του. Παρότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη μοίρα μας, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τον τρόπο αντίδρασής μας στις αναποδιές. Ασφαλώς οι καταστάσεις δεν φτιάχνουν το ζευγάρι, αλλά το αποκαλύπτουν. Η Τρις αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας άνθρωπος αποφασισμένος να στηρίξει τον σύντροφό της. Αυτή η απόφαση έκανε πολύ καλό στο ζευγάρι – και θεωρούμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και σ’εσάς.

Απόσπασμα από το βιβλίο των Richard Carlson & Kristine Carlson ” Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στις σχέσεις και στην αγάπη” από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα