Γιατί αξίζει να βάζουμε “φρένο” στους ρυθμούς της καθημερινότητας μας

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο ρυθμός της ζωής μας θα μπορούσε να περιγραφεί ως «φρενήρης».

Εκτός από τις υποχρεώσεις στην εργασία μας, στην οικογένεια, στην ανατροφή των παιδιών και στην καθημερινότητα, πολλοί από εμάς συμμετέχουμε επίσης σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις, και επιπλέον βρίσκουμε χρόνο για άσκηση.

Προσπαθούμε αγωνιωδώς να είμαστε καλοί γονείς, καλοί πολίτες και καλοί φίλοι. Θέλουμε όμως και να διασκεδάζουμε. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάθε μέρα έχει μόνο είκοσι τέσσερις ώρες, συνεπώς αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι περιορισμένα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντελούν στην επιτάχυνση του ρυθμού της ζωής μας. ΟΙ βασικότεροι είναι η τεχνολογική πρόοδος και οι μεγάλες προσδοκίες. Οι υπολογιστές, τα κινητά, το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έκαναν τον κόσμο μας να φαίνεται μικρότερος και τις δυνατότητές μας να μοιάζουν απεριόριστες. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και πολύ πιο γρήγορα από πριν.

Διαβάστε επίσης: Η αξία της αυτοφροντίδας σε μια απαιτητική καθημερινότητα

Αυτό όμως έχει αυξήσει την ανυπομονησία και την αδημονία μας απέναντι σε καθετί: θέλουμε τα πράγματα να γίνονται αμέσως. Έχω δει ανθρώπους να ενοχλούνται επειδή περιμένουν λίγα λεπτά παραπάνω σε ένα φαστ φουντ ή επειδή ο υπολογιστής τους αργεί να κατεβάσει ένα αρχείο. Νιώθουμε στρες μόλις βρούμε λίγη κίνηση μπροστά μας στον δρόμο και ξεχνάμε τελείως ότι τώρα ταξιδεύουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο άνετα από ό,τι στο παρελθόν. Οι προσδοκίες μας έχουν μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί από εμάς μοιάζουμε να τα θέλουμε όλα. Τίποτα δεν μας αρκεί – θέλουμε να έχουμε συνεχώς περισσότερα.

Υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα και οφέλη από τη διατήρηση ενός λογικού ρυθμού στη ζωή μας. Μας επιτρέπει να βιώσουμε πλήρως τις εμπειρίες μας, κάτι που είναι αδύνατον να κάνουμε όταν κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες.

Είναι πολύ ανακουφιστικό να έχουμε λίγο χρόνο ανάμεσα στις δραστηριότητές μας, επειδή αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μας παρέχει μια αίσθηση ηρεμίας.

Έχω διαπιστώσει ότι η διατήρηση ενός λογικού ρυθμού αποτελεί από μόνη της μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία.

Βεβαίως η ανάγκη να κάνετε κάποια πράγματα πολύ γρήγορα συνιστά μια πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Συχνά έχουμε την αίσθηση ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε δύο ή τρία μέρη συγχρόνως ή να κάνουμε δύο ή τρία πράγματα μαζί!

Υπάρχει ωστόσο ένα ποσοστό βιασύνης το οποίο προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Αν συνειδητοποιήσετε την τάση σας να βιάζεστε και αποφασίσετε να διατηρήσετε έναν πιο λογικό ρυθμό, θα βρείτε οπωσδήποτε κάποιους τρόπους για να κόψετε ταχύτητα, να περιορίσετε το στρες σας και να γίνετε πιο ήρεμοι.

Μειώνοντας έστω και λίγο την ταχύτητά σας, θα ανακαλύψετε ότι η ποιότητα της ζωής σας θα βελτιωθεί από πολλές απόψεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα