Αγιουρβέδα: Οι “θεραπευτικές” ιδιότητες των χρωμάτων

Αγιουρβέδα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες των χρωμάτων

Οι αγιουρβεδικές θεραπείες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και τις θεραπευτικές ιδιότητες που είναι εγγενείς στα χρώματα. Επειδή τα πρωτεύοντα χρώματα του ουράνιου τόξου συσχετίζονται με τους σωματικούς ιστούς (Dhatus) και τους doshas, η δονητική ενέργεια των χρωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίτευξη ισορροπίας στο νου και στο σώμα.

Το χρώμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το φως, και το φως είναι ακτινοβολούμενη ενέργεια που εκπέμπεται από κάθε άτομο. Η πηγή του φωτός και του χρώματος είναι ο ήλιος. Στο ηλιακό μας σύστημα, τα χρώματα που αντιλαμβανόμαστε προέρχονται από τις ακτίνες του ήλιου. Κάθε χρώμα έχει διαφορετικό μήκος κύματος, συχνότητα και δόνηση. Όταν βάζουμε ένα πρίσμα στο φως του ήλιου, τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου μπορούν να χωριστούν, αλλά η ίδια παρουσία και των επτά δίνει το λευκό φως. Η απουσία οποιουδήποτε χρώματος είναι μαύρο, σκοτάδι. Έτσι το μαύρο είναι ένα αρνητικό χρώμα, και το λευκό είναι ένα θετικό χρώμα.

Διαβάστε επίσης: Η απόλαυση της ζωής κρύβεται στην απλότητα

Μπορείτε ενδεχομένως να επηρεάσετε την υγεία και την ευτυχία σας επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα για τα ρούχα και το περιβάλλον σας, στο σπίτι και στην εργασία.

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Το κόκκινο θερμαίνει και τονώνει. Ανακουφίζει το επιδεινωμένο Vata και μειώνει την περίσσεια Kapha. Ωστόσο, λόγω της θερμικής επίδρασής του, η υπερβολική έκθεση σε αυτό το χρώμα μπορεί να επιδεινώσει το Pitta και να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η επιπεφυκίτιδα. Το κόκκινο, σχετίζεται με το αίμα μας. Διεγείρει τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βελτιώνει την κυκλοφορία. Βοηθά επίσης στη διατήρηση του χρώματος στο δέρμα και δίνει την ενέργεια στους νευρικούς ιστούς και στον μυελό των οστών. Το ροζ έχει ένα πιο απαλό αποτέλεσμα, προάγοντας την αγάπη και την ηρεμία, αλλά μπορεί να είναι ευνοϊκό για λήθαργο στα άτομα Kapha.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί θερμαίνει και έχει θεραπευτική ενέργεια. Είναι ένα σεξουαλικά διεγερτικό χρώμα που δίνει ενέργεια και δύναμη στα όργανα του φύλου. Παραδόξως, σε πνευματικούς αναζητητές που έχουν επιλέξει να είναι ανύπαντροι, το πορτοκαλί βοηθά με την παραίτηση και τη μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας σε Ανώτερη Συνείδηση. Το πορτοκαλί εξισορροπεί τόσο το Vata όσο και το Kapha, αλλά μπορεί να επιδεινώνει την Pitta. Έχει αντιβακτηριακές και βακτηριοστατικές ιδιότητες.

ΚΙΤΡΙΝΟ
Το κίτρινο ανακουφίζει την περίσσεια Vata και Kapha. Προωθεί την κατανόηση και την ευφυΐα και βοηθά την ενέργεια να φτάσει στο τσάκρα του στέμματος, για πνευματική συνειδητοποίηση. Το κίτρινο είναι αποσυμφορητικό, που βοηθά στην ανακούφιση της συμφόρησης Kapha. Λειτουργεί επίσης ως αντιβακτηριδιακό. Η υπερβολική έκθεση στο κίτρινο προκαλεί τη συσσώρευση υπερβολικής χολής και αυξάνει την Pitta dosha.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Αυτό το χρώμα έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα και δημιουργεί μια αίσθηση φρεσκάδας. Είναι καταπραϋντικό για τα συναισθήματα και φέρνει ενέργεια στο τσάκρα της καρδιάς και το συναίσθημα της ευτυχίας στην καρδιά. Το πράσινο χαλαρώνει και ανακουφίζει την περίσσεια του Pitta και μπορεί να επιδεινώσει το Vata και το Kapha. Το πράσινο βοηθά στην επούλωση των ελκών.

ΜΠΛΕ
Το μπλε είναι ένα κρύο χρώμα που ανακουφίζει το επιδεινωμένο Πίττα. Έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο σώμα και στο μυαλό και βοηθά στη διόρθωση των ηπατικών διαταραχών. Το μπλε είναι το χρώμα της αγνής συνείδησης. Η υπερβολική έκθεση στο μπλε μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του Vata και του Kapha και μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση.

ΜΟΒ
Αυτό είναι το χρώμα της Κοσμικής Συνείδησης και φέρνει αφύπνιση της συνείδησης. Δημιουργεί ελαφρότητα στο σώμα και βοηθά να ανοίξουν οι πόρτες της αντίληψης. Το μοβ ανακουφίζει την περίσσεια του Pitta και του Kapha, αλλά μπορεί να επιδεινώσει το Vata.

ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ
Το χρυσό, το χρώμα του ήλιου, είναι ένα χρώμα που ζεσταίνει και είναι ευεργετικό για το Βάτα και το Καφά.

Τα ευεργετικά χρώματα ανάλογα με τον τύπο σας

Vata: Οι τύποι Vata πρέπει να ελαχιστοποιούν τη χρήση σκούρων και κρύων χρωμάτων όπως το μπλε, το καφέ και το μαύρο. Από την άλλη πλευρά, πολύ ζεστά, ζωντανά χρώματα μπορεί να υπερδιεγείρουν τον Vata, ο οποίος έχει την τάση να είναι υπερκινητικός. Έτσι, τα καλύτερα χρώματά σας είναι τα ζεστά παστέλ, ηλιόλουστα κίτρινα και πράσινα και τα με ζεστασιά, κόκκινο και πορτοκαλί.

Pitta: Τα δροσερά, απαλά χρώματα είναι τα καλύτερα για την υγεία και την ισορροπία του σώματος και του νου. Τα μπλε και τα μοβ / βιολετί είναι εξαιρετικά, μαζί με το ασημί (συμπεριλαμβανομένων των ασημένιων κοσμημάτων). Προσέξτε για τα κόκκινα και τα πορτοκαλιά, τα οποία μπορούν να φουσκώσουν την Pitta dosha και να ελαχιστοποιήσουν το κίτρινο και το χρυσό. Αποφύγετε το μαύρο.

Kapha: Τα φωτεινά, ζωντανά και τολμηρά χρώματα είναι καλά για να εξισορροπήσουν τον τύπο Kapha, με την τάση του προς τον λήθαργο, την ψυχική και σωματική βαρύτητα. Κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και χρυσό είναι όλα καλά. Ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι σας αρέσουν το πράσινο, το σκούρο μπλε ή το λευκό, αυτά δεν είναι τα καλύτερα για σας, από την άποψη της υγείας.

Μετάφραση από ibelieveinmothernature

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα