Ο καθηγητής Ρένεμπεργκ εξηγεί ότι, παρότι το 80% των ανθρώπων χρησιμοποιεί ξυπνητήρι για να ξυπνήσει τις καθημερινές, το να ανακαλύψουμε πόσο ύπνο χρειαζόμαστε είναι αρκετά απλό: «Καμιά φορά τρώμε υπερβολικά πολύ, γενικά όμως δεν μπορούμε να κοιμηθούμε υπερβολικά πολύ. Όταν ξυπνάμε χωρίς να μας το πει κανείς, νιώθοντας ανανεωμένοι, σημαίνει ότι έχουμε κοιμηθεί αρκετά».
Συνεχίζει: «Με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρικού φωτός, το βιολογικό μας ρολόι έχει μείνει πίσω κατά κάποιον τρόπο, ενώ οι εργάσιμες ώρες της ημέρας έχουν παραμείνει ουσιαστικά οι ίδιες. Κοιμόμαστε αργά, ξεγελασμένοι από το (νέο) βιολογικό μας ρολόι, και ξυπνάμε νωρίς για τη δουλειά με το ξυπνητήρι. Κατά συνέπεια, υποφέρουμε από χρόνια στέρηση ύπνου». Είναι σαν να βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στα χρέη, χωρίς καμιά ελπίδα να γλιτώσουμε.
Ένα από τα οφέλη του επαρκούς ύπνου ήταν ότι άρχιζα την ημέρα μου νιώθοντας σαν εκείνους τους φρικτούς, «πάντα κεφάτους» ανθρώπους που συνήθως θέλετε να στραγγαλίσετε όταν ανήκετε στην πλειονότητα που υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Ξεκινούσα ξεχειλίζοντας από ενέργεια, με καθαρό μυαλό.
Πολλοί από εμάς ξέρουμε ότι η τακτική άσκηση μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα, όμως αυτό που εγώ ανακάλυψα είναι ότι πρόκειται για μια οδό διπλής κατεύθυνσης: ο τακτικός ύπνος μας βοηθάει επίσης να ασκούμαστε καλύτερα.
Διαβάστε επίσης: Τα 4 πράγματα που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς, ευτυχισμένοι και γεμάτοι ενέργεια
Είναι μια αλήθεια που κυριολεκτικά την αισθάνθηκα στο σώμα μου και που έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Clinical Sleep Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, έπειτα από μια νύχτα άσχημου ύπνου, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έκαναν λιγότερη ώρα γυμναστική.
Όταν πήγαινα στο γυμναστήριο για τις καθημερινές πρωινές ασκήσεις μου, σήκωνα βαράκια με περισσότερα κιλά, ανέβαζα την ταχύτητα στον διάδρομο και του έδινα μεγαλύτερη κλίση από την κανονική.
Αν κάποιος που γνωρίζει τις συνηθισμένες μου ασκήσεις μ’ έβλεπε σ’ εκείνες τις φάσεις, μάλλον θα μου ζητούσε να υποβληθώ σε υποχρεωτικό έλεγχο για ανίχνευση ουσιών. Αλλά η βελτίωση των επιδόσεών μου οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο σε μια δυο νύχτες που είχα συμπληρώσει οκτάωρο ύπνου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που, όπως επισημαίνει ο δρ Μπρους, οι περισσότερες ώρες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.
Η ενεργητικότητά μου αυτή διαρκούσε όλη μέρα. Έχω μερικούς φίλους με τους οποίους κάνουμε πεζοπορίες.
Έχουμε μια παράδοση σύμφωνα με την οποία όποιος νιώθει μεγαλύτερη ζωντάνια εκείνη την ημέρα πρέπει να μιλάει όση ώρα σκαρφαλώνουμε έναν λόφο.
Οι υπόλοιποι μιλούν στην επιστροφή, καταβαίνοντας. Ας πούμε απλώς ότι είμαι γνωστή ως ένα από τα άτομα που μιλούν πάντα στην κατηφόρα.
Στην τελευταία πεζοπορία μου, όμως, δεν έβαλα γλώσσα μέσα μου σε όλο τον δρόμο προς την κορυφή – κυρίως προσπαθώντας να πείσω τους φίλους μου να κοιμούνται περισσότερο.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington «Δες τη Ζωή Αλλιώς» από τις εκδόσεις Διόπτρα