Μπορούμε να ζούμε για τη χαρά της ζωής (Διδασκαλία του Don Miguel Ruiz)

Μπορούμε να ζούμε για τη χαρά της ζωής (Διδασκαλία του Don Miguel Ruiz)

Υπάρχει ένας λόγος ύπαρξης για τα πάντα, όπως και για τον κύκλο της ζωής του ανθρώπινου σώματος.
Όσο είμαστε ζωντανοί έχουμε πραγματικά την ευκαιρία να απολαύσουμε το σύμπαν.
Η ιδέα ότι θα ζήσουμε σε αυτό το σύμπαν για πάντα περιορίζει την εμπειρία άλλων πιθανών συμπάντων που μπορεί να είναι το ίδιο όμορφα με το δικό μας.
Ο θάνατος, η μεταμόρφωση αυτής της κατάστασης ζωής σε μια άλλη μορφή, είναι μια διαδικασία που λειτουργεί τέλεια. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει. Όταν πάψει να είναι κανείς προσκολλημένος στο σώμα είναι έτοιμος να φύγει ανά πάσα στιγμή.
Μπορούμε να αγαπήσουμε το σώμα, να το σεβαστούμε και να το τιμήσουμε χωρίς να είμαστε απαραίτητα προσκολλημένοι ή να ταυτιζόμαστε με αυτό.

Το να ζει κανείς κάθε στιγμή σαν να ήταν η τελευταία ευκαιρία να απολαύσει το σύμπαν, προσθέτει ενδιαφέρον στη ζωή. Μπορείτε σε κάθε πράξη να προσθέσετε την υπόθεση ότι αυτή βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.
Η έννοια του Αγγέλου του Θανάτου βοηθάει στον έλεγχο του ονείρου όταν είναι κανείς ξύπνιος. Συνάπτοντας φιλία με το Άγγελο του Θανάτου μπορεί να εξαλείψει κανείς τον μεγαλύτερο από τους ανθρώπινους φόβους. Όταν δεν έχεις πια να χάσεις τίποτε όλα αλλάζουν. Μπορούμε να ζήσουμε για τη χαρά της ζωής.

Κάθε μέρα δύναται να μας δώσει υπέρτατη χαρά αν τοποθετήσουμε την επίγνωσή μας στην αναπνοή.
Μπορούμε να απολαύσουμε κάθε μία από τις πράξεις του ονείρου μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι απορροφούνται από τον Άγγελο του Θανάτου, ο οποίος βρίσκεται διαρκώς από πίσω μας απορροφώντας κάθε στιγμή. Αυτή η επίγνωση είναι αγάπη.

Η ζωή μας μπορεί να γίνει ένας διαρκής διαλογισμός. Υπάρχει ο επίσημος διαλογισμός αλλά υπάρχει κι ο ανεπίσημος διαλογισμός, που μπορεί να εφαρμοστεί υπό όλες τις συνθήκες και καταστάσεις.

Μέθοδος διαλογισμού

Μπορείτε να διαλογιστείτε με ανοιχτά ή με κλειστά μάτια. Η περισυλλογή είναι ένας τρόπος διαλογισμού. Είσαι ζωντανός. Μπορείς να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση ευδαιμονίας. Μπορείς να διδάξεις κι άλλους πώς να διαλογίζονται και πώς να επιτύχουν αυτή την κατάσταση της ευδαιμονίας. Αυτό θα τους βοηθήσει να μεταβάλουν την επίγνωσή τους και να αντικαταστήσουν τον εφιάλτη τους με ένα ευχάριστο όνειρο.

Στο διαλογισμό το πρώτο βήμα είναι ο διαχωρισμός του νου από τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
Στο δεύτερο βήμα, εισέρχεσαι στο νου, την ψυχή και το πνεύμα σε όλο και υψηλότερα επίπεδα διαλογισμού.
Ένα από τα δευτερεύοντα αποτελέσματα του διαλογισμού είναι το ράγισμα του ονείρου και η απελευθέρωση της πρόθεσης. Η πρόθεση μπορεί να κάνει θαύματα.

Ο διαλογισμός γίνεται τρόπος ζωής. Είναι μια προσευχή. Πρόκειται για την καλύτερη τεχνική καθαρισμού του νου, αν και όχι η μοναδική, αλλά από τις πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

Ο διαλογισμός επίσης δίνει έλεγχο κι επίγνωση στο επίπεδο του εγώ. Όταν δημιουργήσεις ένα όμορφο όνειρο ενώ βρίσκεσαι σε κατάσταση ευδαίμονος διαλογισμού, τα μάτια σου αλλάζουν κι αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι την αγάπη στα πάντα.
Θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση αγάπης ανάμεσα σε σένα και τις πράξεις σου. Στον καθαρό διαλογισμό μπορείς να είσαι ξύπνιος και να εκφράζεσαι στον κόσμο με τα μάτια της αγάπης.
Η αγάπη αναγνωρίζει την αγάπη. Αυτός είναι ο παράδεισος επί της γης, η μεταμόρφωση που δεν περιμένει το θάνατο. Μπορεί να συμβεί εδώ, σε αυτή τη ζωή, με τη δύναμη της πρόθεσής μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Πέρα από το φόβο – Οι διδασκαλίες του Don Miguel Ruiz” από τις εκδόσεις ETRA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα