Brahma Kumaris : Ένα παγκόσμιο πνευματικό κίνημα με δράσεις και στην Ελλάδα

breahma kumaris

Οι Brahma Kumaris είναι ένα παγκόσμιο πνευματικό κίνημα αφιερωμένο στην προσωπική μεταμόρφωση και την παγκόσμια ανανέωση. Ιδρύθηκε στην Ινδία το 1937. Οι Brahma Kumaris έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 110 χώρες σε όλες τις ηπείρους, έχοντας εκτεταμένο αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, ως διεθνής ΜΚΟ.

Ωστόσο, η πραγματική αφοσίωσή τους είναι στο να βοηθήσουν τα άτομα να μεταμορφώσουν την οπτική τους για τον κόσμο από υλική σε πνευματική. Στηρίζουν την καλλιέργεια μιας βαθιάς συλλογικής ειρηνικής συνειδητότητας και την καλλιέργεια της ατομικής αξιοπρέπειας της κάθε ψυχής.

Διεθνής Συντονισμός

Η πνευματική έδρα των Brahma Kumaris είναι στο Mount Abu, στην Ινδία. Σε εθνικό επίπεδο, οι δραστηριότητες συντονίζονται τοπικά σύμφωνα με τις πνευματικές αρχές των Brahma Kumaris και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν την κάθε χώρα. Οι δραστηριότητες που έχουν διεθνές ενδιαφέρον συντονίζονται σε περιφερειακό επίπεδο από τα γραφεία στο Λονδίνο, τη Μόσχα, το Ναϊρόμπι, τη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ.

Τι είναι οι Μπράμα Κουμάρις (BKs);

Η οργάνωση των Brahma Kumaris (ΒΚ) ιδρύθηκε στην Ινδία τη δεκαετία του 1930 από τον Brahma Baba και σήμερα τα πνευματικά κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο όρος Άμπου, στο Ρατζαστάν, στην Ινδία. Η υπηρεσία των Brahma Kumaris έξω από την Ινδία άρχισε το 1971 και σήμερα περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων σε πάνω από 110 χώρες και περιοχές. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές. Οι Brahma Kumaris παρέχουν πνευματική εκπαίδευση και πρακτικές στοχασμού σε ανθρώπους από ποικίλες πολιτισμικές προελεύσεις, εμπνέοντάς τους να ζουν σύμφωνα με την ανώτερή τους φύση συνεισφέροντας για έναν καλύτερο κόσμο.

Ποιοι είναι οι στόχοι του οργανισμού;

 • Να ενθαρρύνουν μια βαθύτερη κατανόηση της θέσης και του σκοπού του ανθρώπου στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής.
 • Να επαναβεβαιώσουν την πνευματική ταυτότητα, την εγγενή καλοσύνη, την αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπινου όντος.
 • Να ενθαρρύνουν μια αλλαγή της κατανόησης, της στάσης, της όρασης και της συμπεριφοράς των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.
 • Να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν εκ νέου τη λανθάνουσα προσωπική τους σχέση με την Πηγή όλων των καλών αισθημάτων.
 • Να καλλιεργήσουν ένα πνεύμα αδελφοσύνης. Kάθε ανθρώπινο ον, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, γένους ή εθνικότητας, μπορεί να αντλήσει βαθιά εσωτερική σχέση με τον αιώνιο Πατέρα του, το Θείο.
 • Να στηρίξουν τη βελτίωση της κατάστασης της ανθρωπότητας με την πλήρη συμμετοχή τους στις τοπικές κοινότητές και να υποστηρίξουν προγράμματα, έργα και πρωτοβουλίες με την εσωτερική δύναμη που έχουν ξαναβρεί.
 • Να δημιουργήσουν μια σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση που να βασίζεται στην αρχή της μη-βίας.

 

Πώς υλοποιεί ο οργανισμός Brahma Kumaris τους στόχους του;

Μέσω του διεθνούς δικτύου των κέντρων τους οι Brahma Kumaris προσφέρουν μαθήματα διαλογισμού της Raja Yoga και ένα πλήθος ομιλιών, εργαστηρίων, σύντομων σειρών μαθημάτων και προγραμμάτων προσωπικής βελτίωσης. Υπάρχουν επίσης πολλά κοινοτικά προγράμματα που εξυπηρετούν ποικίλες τοπικές ανάγκες.

Σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι Brahma Kumaris συντονίζουν και συνεργάζονται σε ποικίλα προγράμματα τα οποία παρέχουν ευκαιρίες στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κοινωνικού και ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Πώς στηρίζουν οι Brahma Kumaris την τοπική κοινωνία;

Οι Brahma Kumaris συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Διοργανώνουν σεμινάρια, μαθήματα και εργαστήρια με θέματα όπως ο διαλογισμός, η προσωπική ανάπτυξη και νέοι τρόποι για συνεργασία κοινοτήτων. Τα μαθήματα και η παρουσίασή τους διαφέρουν ανάλογα με την χώρα, την κουλτούρα και τις τοπικές δυνατότητες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μαθήματα πηγαίνετε στο link: World of Understanding Courses και για να βρείτε την περιοχή σας στο link: Locations. Μαθήματα και σεμινάρια προσφέρονται σε κοινοτικά κέντρα, σε φυλακές, νοσοκομεία, κατ’ οίκον για τους ηλικιωμένους, σε κέντρα απεξάρτησης τοξικομανών, σε σχολεία και σε επιχειρήσεις.

Βασίζονται στην πρακτική και εφαρμοσμένη πνευματικότητα με έμφαση στην ποιότητα ζωής. Το περιεχόμενό τους αντλείται από τις διδαχές των Brahma Kumaris. Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα αποκτούν την ικανότητα να εμβαθύνουν στην κατανόηση του εαυτού τους, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με τις δυνατότητες που χαρίζει η πνευματική ζωή για βελτιωμένες ανθρώπινες σχέσεις και μεγαλύτερη πληρότητα και ικανοποίηση στη ζωή. Εκτός από την εισαγωγή στο διαλογισμό Raja Yoga, τα μαθήματα που προσφέρουμε περιλαμβάνουν τα παρακάτω θέματα:

Ξεπερνώντας το θυμό. Κατανόηση των βαθύτερων αιτίων και των λεπτών μορφών θυμού, των επιπτώσεων του θυμού στην ευεξία μας, και του πώς να χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας πιο παραγωγικά.

Θετική σκέψη. Διερεύνηση του ρόλου της σκέψης στη διαμόρφωση των αντιλήψεών, των στόχων και των πράξεών μας και πως να επανακτήσουμε την αυθεντικότητα, την ελευθερία και την αυτοκυριαρχία μας.

Αυτοσεβασμός. Ανακαλύπτουμε τον τρόπο να επαναδομήσουμε τα έμφυτα γνωρίσματα της προσωπικότητας, που οδηγούν στην ανάκτηση του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης.

Ζωή χωρίς άγχος. Κατανοούμε, αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε τα διαφορετικά επίπεδα του άγχους, της ανησυχίας και της έντασης και μαθαίνουμε απλούς τρόπους να τα ελαχιστοποιήσουμε, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας. Επιπλέον υποστήριξη προσφέρεται στους τομείς:

 • Πνευματική ενδυνάμωση ανδρών και γυναικών
 • Περιβάλλον
 • Ηγεσία
 • Νεολαία

Οι Brahma Kumaris στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι Brahma Kumaris λειτουργούν από το 1993 με τη μορφή μή κερδοσκοπικού σωματείου με την επωνυμία “Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumaris (Μπράμα Κουμάρις)”.

Η έδρα του σωματείου βρίσκεται στην περιοχή της Κυψέλης στην Αθήνα.
Προσφέρει όλες του τις υπηρεσίες δωρεάν, όπως συμβαίνει με όλες τις υπηρεσίες της οργάνωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Διδάσκεται η μέθοδος διαλογισμού Raja Yoga και δίδονται στα Ελληνικά όλα τα μαθήματα και τα σεμινάρια, όπως “Ζωή χωρίς Αγχος”, “Η Δύναμη της Θετικής Σκέψης” και άλλα.

Σκοπός του μ.κ σωματείου “Πνευματικό Κέντρο Μπράμα Κουμάρις”

Η συμβολή στην ειρηνική, επικοιδομητική και ευτυχισμένη συνύπαρξη ατόμων και λαών στην καθημερινή τους ζωή ώστε η παγκόσμια ειρήνη και ευημερία να μην παραμένει μια ουτοπία αλλά να γίνει μια πραγματικότητα.

Τα μέσα της επίτευξης του σκοπού

Μέσο για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού είναι η καλλιέργεια και διάδοση της πνευματικής μεθόδου του διαλογισμού. Όλο το ψυχικό αλλά και το υλικό δυναμικό του σωματείου μας δρά υποστηρικτικά στην πνευματική προσπάθεια όλων εκείνων που επιθυμούν ειλικρινά και άρα συστηματικά να διδαχθούν και να εφαρμόσουν το διαλογισμό στην καθημερινή τους ζωή.

Οι μαθητές

Γενικές Πληροφορίες

Είμαστε άτομα όλων των ηλικιών και ποικίλης προέλευσης που μελετούμε πνευματική γνώση που τρέφει σεβασμό προς όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις. Η πνευματική αυτή γνώση με συνέπεια εξηγεί για τη φύση της ψυχής, το Θεό, το χρόνο και το κάρμα, εμπνέοντας ένα φωτισμένο τρόπο ζωής.

Ασκούμαστε και διδάσκουμε το διαλογισμό της raja Yoga, ο οποίος χαλαρώνει το νου και καλλιεργεί μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό μας κόσμο. Μέσα από πολυάριθμες κοινωνικές δραστηριότητες, υπηρεσίες και συνεργασίες, προωθούμε πνευματική κατανόηση, ηγεσία με ακεραιότητα και εξυψωμένες δράσεις για έναν καλύτερο κόσμο.

Η εμπειρία που προσφέρουμε

Η εξερεύνηση του πιο θεμελιώδους υπαρξιακού ερωτήματος του ανθρώπου, του ερωτήματος “ποιος είμαι”, οδηγεί στην ανακάλυψη της αληθινής μας ταυτότητας, και είναι μία εμπειρία που αλλάζει πλήρως τη ζωή μας. Η εμπειρία της αληθινής μας ταυτότητας γεννά ένα αίσθημα αυτοκυριαρχίας, που μας επιτρέπει να παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Το παιχνίδι των κατηγοριών και της απόδοσης ευθυνών στους άλλους για ότι μας στενοχωρεί, τελειώνει. Η εμβάθυνση της πνευματικής επίγνωσης, σταδιακά, ανοίγει το κλουβί των ψευδαισθήσεων, όπου μέχρι τώρα είμαστε φυλακισμένοι. Ανακτούμε την υπευθυνότητα της δημιουργίας της ζωής μας. Το παρόν γίνεται όπως πραγματικά είναι: ένα δώρο.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη συστηματική άσκηση σε τέσσερις τομείς της μελέτης μας:

Η μελέτη της πνευματικής γνώσης

Η κατανόηση των παγκόσμιων πνευματικών αληθειών που αφορούν στη φύση της ψυχής και το Θεό καθώς και η πραγμάτωση μιας στενής σχέσης μεταξύ ψυχής και Θεού, αποτελούν το περιεχόμενο της πνευματικής μας προσπάθειας. Η κατανόηση σε συνδυασμό με την εμπειρία, μας βοηθούν να ελέγχουμε τη ροή των εμπειριών που ονομάζουμε ζωή.

Η άσκηση του διαλογισμού Raja Yoga

Μία βήμα προς βήμα διαδικασία μας βοηθά να εστιάσουμε την προσοχή μας στην εσωτερική μας δύναμη και τα ψυχικά μας αποθέματα. Η άσκηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση και την ισχυροποίηση της εσωτερικής μας δύναμης και την αποκάλυψη των τεράστιων πνευματικών μας δυνατοτήτων. Όταν σκεφτόμαστε λιγότερο, αλλά με μεγαλύτερη δύναμη, αρχίσουμε να νιώθουμε το πνευματικό μας μεγαλείο. Με το διαλογισμό Raja Yoga βιώνουμε τη σιωπή ως την πραγματική πύλη προς την ικανοποίηση. Η σιωπή μας μεταφέρει σε έναν κόσμο ακινησίας, σαν να πατάμε για λίγο το κουμπί της παύσης στην ταινία της ζωής μας. Η παύση αυτή μας βοηθά να κυριαρχούμε στο χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στη σιωπή, τόσο περισσότερο χρόνο θα μας χαρίσει η σιωπή.

Η συνειδητή αφομοίωση των πνευματικών αρετών

Η αληθινή πνευματικότητα έγκειται στην ικανότητά μας να εφαρμόζουμε τις πνευματικές αρετές ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Η ικανότητα αυτή αυξάνει τον αυτοσεβασμό μας. Μαθαίνουμε να κατανοούμε και να χρησιμοποιούμε σωστά την ενέργεια της αγάπης, δίνοντας και όχι παίρνοντας. Με φυσικότητα, εστιαζόμαστε περισσότερο στις αρετές παρά στα ελαττώματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θεραπεύονται οι σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας.

Η πνευματική υπηρεσία

Η κατανόηση των πνευματικών αληθειών, η συστηματική άσκηση του διαλογισμού Raja Yoga και η συνεχής προσπάθεια εφαρμογής στην πράξη, των πνευματικών αρετών, έχουν ως φυσική συνέπεια να δημιουργείται η επιθυμία για προσφορά πνευματικής υπηρεσίας προς τους συνανθρώπους μας. Η πνευματική υπηρεσία είναι η υψηλότερη έμφυτη τάση μας, γι’ αυτό και μας γεμίζει με ένα νέο αίσθημα σκοπού. Η πνευματική υπηρεσία είναι η βοήθεια προς το συνάνθρωπό μας να στέκεται στα πόδια του και να αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του καθώς και η ενδυνάμωσή του, ώστε να αναγνωρίζει την αγάπη τη γαλήνη και την ευτυχία ως τους πραγματικούς θησαυρούς του εσωτερικού και εξωτερικού του κόσμου.

Συνεργασίες και διεθνείς πρωτοβουλίες

Σε ποιες συνεργασίες και διεθνείς πρωτοβουλίες συμμετέχουν οι Brahma Kumaris;

Οι Brahma Kumaris συμμετέχουν σε πολλές διαφορετικές διεθνείς συνεργασίες που βασίζονται σε κοινές αρχές και σκοπούς, όπως:

 • “Ινδία 1” Μονάδα παραγωγής Ηλιακής Θερμικής Ενέργειας. Ένα έργο που πραγματοποιείται με την συγχώνευση της πνευματικότητας με την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Γιογκική Γεωργία. Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Gujarat της Ινδίας , με σκοπό να διδάξει τους αγρότες πώς να δημιουργήσουν μια πιο τρυφερή και γαλήνια κατάσταση του νου , ενώ εργάζονται στις καλλιέργειές τους , δείχνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η αρχική έρευνα από την Γεωπονική Σχολή του Gujarat, δείχνει ότι τόσο η απόδοση των καλλιεργειών όσο και η περιεκτικότητα του εδάφους σε μεταλλικά άλατα, μπορούν να αυξηθούν σε μεγάλο ποσοστό. Την ευθύνη για την διεξαγωγή του προγράμματος έχει η αγροτική ομάδα των Brahma Kumaris και δεν υπάρχει κανένα κόστος για τους γεωργούς που συμμετέχουν καθώς και καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επιπλέον οφέλη που αναφέρθηκαν ήταν η βελτίωση της ευεξίας και της συναισθηματικής αντοχής των αγροτών. Διαβάστε περισσότερα.
 • Εικόνες και Φωνές Ελπίδας: Τα Μέσα Ενημέρωσης είναι μεσάζοντες για παγκόσμιο όφελος. Η αποστολή αυτής της ομάδας, που συγκροτήθηκε από επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ, είναι να εστιαστούν στον κόσμο που θέλουμε να ζούμε, και όχι να ασχολούνται αποκλειστικά με την επίλυση προβλημάτων του κόσμου όπως είναι τώρα, να μην συγκαλύπτουν δύσκολες αλήθειες αλλά να ενισχύουν το καλύτερο στην ανθρώπινη φύση και όποτε είναι δυνατόν να φωτίζουν τα βήματα προς το μέλλον που επιθυμούμε. Διαβάστε περισσότερα.
 • Forum ‘Το Πνεύμα την Ανθρωπότητας’: Επαναφέροντας την πυξίδα να δείχνει τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. Ένα νέο διεθνές δίκτυο οργανισμών, κοινοτήτων και ατόμων αποφασισμένων, με σκοπό να βοηθήσει για μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και τη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε αυτές να βασίζονται στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες. Το Forum δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για βαθύτερη επικοινωνία, εξερεύνηση και διάλογο μεταξύ ηγετών, ώστε να ανακαλύψουν καινούργιους δρόμους για την εξέλιξη ου έργου τους. Διαβάστε περισσότερα.
 • Παγκόσμιο Νοσοκομείο και Ερευνητικό Κέντρο: Βρίσκεται στο βουνό Abu, στο Rajasthan, της Ινδίας. Το 1989, ο διαπρεπής χειρουργός, ειδικευμένος στον καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα, ο Dr Ashok Mehta, από τη Βομβάη, επισκέφθηκε την έδρα των Brahma Kumaris στο Μount Abu. Η θετική εμπειρία που είχε, τον έκανε να διαπιστώσει ότι οι Brahma Kumaris αντιπροσωπεύουν μια ομάδα ανθρώπων με παρόμοιες με τις δικές του αντιλήψεις, και με τους οποίους θα μπορούσε να συνεργαστεί, ώστε να πραγματοποιήσει το όραμα του για ένα πρότυπο νοσοκομείο που εστιάζεται στην ολιστική θεραπεία. Το σχέδιο υιοθετήθηκε από τους Khuba and Gulab Watumull (από τη Βομβάη και τη Χαβάη και ονομάστηκε Παγκόσμιο Νοσοκομείο και Ερευνητικό Κέντρο J Watumull στην μνήμη του πατέρα τους.
 • Ίδρυμα Janki για την Παγκόσμια Υγεία: Πρόκειται για ένα Βρετανικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα που στοχεύει στην προώθηση της πνευματικότητας στον χώρο της υγείας. Στηρίζει τους επαγγελματίες του χώρου τηw υγείας μέσω διαλόγων και σεμιναρίων που βασίζονται στις πνευματικές αξίες. Επίσης συνεισφέρει με την έκδοση εμψυχωτικών βιβλίων και CD και με την διεξαγωγή διαλέξεων πνευματικού περιεχομένου. Παρέχει σταθερή οικονομική υπoστήριξη στο Παγκόσμιο Νοσοκομείο και Ερευνητικό Κέντρο στο Mount Abu της Ινδίας, το οποίο έχει πρωτοστατήσει στον τομέα της υγείας εγκαινιάζοντας ένα μοντέλο στο οποίο συνδυάζονται η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία με την πνευματικότητα και την εναλλακτική ιατρική. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η Dadi Janki.
 • Ίδρυμα ‘Το Σημείο της Ζωής’: Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που εδρεύει στις ΗΠΑ, με σκοπό την υπηρεσία της παγκόσμιας κοινότητας. Ιδρύθηκε με το όραμα της δημιουργίας ενός πνευματικού μοντέλου θεραπείας με έμφαση στην ολιστική υγεία του ατόμου. Στοχεύει να ενοποιήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση μαζί με τα υπαρκτά συστήματα υγείας καθώς και να πληροφορήσει τους ανθρώπους γύρω από την ολιστική αντίληψη, δίνοντας έμφαση στην πνευματική προσέγγιση της υγείας, της φροντίδας, της θεραπείας, της αυτό-θεραπείας και της ιατρικής εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα ‘Σημείο της Ζωής’ λειτουργεί σε συνεργασία με τους Brahma Kumaris σε δύο κύριους τομείς:

  • Τοπικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για επαγγελματίες του χώρου της υγείας και για το κοινό, υπό την αιγίδα του ‘Ελπίδα στην Φροντίδα για Υγεία’.

  • Υποστήριξη του έργου του Παγκόσμιου Νοσοκομείου και Ερευνητικού Κέντρου J Watumull (Abu, Ινδία) και συναφών προγραμμάτων μέσω παροχής χορηγιών και εθελοντικής προσφοράς επαγγελματικών υπηρεσιών.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες των Brahma Kumaris επιτυγχάνονται από τον δημιουργικό νου των ατόμων που συνδυάζουν την προσωπική τους πνευματική ανάπτυξη με την εργασία τους εφαρμόζοντας τον ‘διπλό έλικα’ του πνευματικού με το κοσμικό. Τα τοπικά ζητήματα διερευνώνται μέσω της προβολής τους στον ευρύτερο πληθυσμό, αντλώντας τη συλλογική σοφία τους και την φωτισμένη διορατικότητα. Μαθήματα, δραστηριότητες, προγράμματα και πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν πνευματική βοήθεια στην καθημερινή ζωή. Καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα και περιλαμβάνουν:

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες των Brahma Kumaris επιτυγχάνονται από τον δημιουργικό νου των ατόμων που συνδυάζουν την προσωπική τους πνευματική ανάπτυξη με την εργασία τους εφαρμόζοντας τον ‘διπλό έλικα’ του πνευματικού με το κοσμικό. Τα τοπικά ζητήματα διερευνώνται μέσω της προβολής τους στον ευρύτερο πληθυσμό, αντλώντας τη συλλογική σοφία τους και την φωτισμένη διορατικότητα. Μαθήματα, δραστηριότητες, προγράμματα και πρωτοβουλίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν πνευματική βοήθεια στην καθημερινή ζωή. Καλύπτουν ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα και περιλαμβάνουν:

 

 • Σειρά διαλόγων με τίτλο ‘Το Κάλεσμα του Χρόνου’ (COTT). Συνδιοργανώνονται από την BK Jayanti Kirpalani, Διευθύντρια των Brahma Kumaris της Αγγλίας και τον Peter Senge, Senior Lecturer, MIT, ΗΠΑ. Ηγέτες από διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες, θρησκείες και φυλές συναντώνται με σεβασμό και εκτίμηση της εγγενούς αξίας του καθενός. Μαζί εξερευνούν την κρίσιμη περιοχή συνάντησης της ατομικής και της συλλογικής πνευματικής καλλιέργειας. Είναι πεπεισμένοι ότι αυτές οι συλλογικές εξερευνήσεις θα αποδειχθούν ζωτικής σημασίας για τα ευρύτερα θέματα του μέλλοντος της ανθρωπότητας.
 • Το ‘Μέλλον της Εξουσίας’ – είναι μια σειρά από αποκλειστικές συζητήσεις επαγγελματικών ομάδων και ατόμων επιρροής για την εξερεύνηση των επικείμενων ‘μεταβολών της εξουσίας’ και των επιπτώσεων στην ηγεσία τον 21ο αιώνα. Συντονίζονται από την Dadi Janki, Διοικητική Διευθύντρια των Brahma Kumaris, και τον Nizar Juma, επιχειρηματία από το Ναϊρόμπι. Οι συζητήσεις προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δώσουν χρόνο και να συλλογιστούν το βαθύτερο νόημα της εξουσίας στη ζωή τους.
 • ‘Διάλεξε, Άλλαξε και Γίνε’ – Αυτές οι συναντήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Σκοπός τους είναι να φέρουν κοντά νέους ενήλικες με παρόμοιες αντιλήψεις και παρόμοιες ελπίδες, ώστε να εξερευνήσουν νέους δυναμικούς τρόπους δράσης, καινοτόμες προοπτικές και θετικούς τρόπους ζωής. Να πειραματιστούν με μια νέα προσέγγιση της αλλαγής, μια προσέγγιση από μέσα προς τα έξω, η οποία βασίζεται στην κατανόηση της βαθιάς σχέσης μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν ένα δημιουργικό μείγμα στοχασμού, συζήτησης, ενεργούς συμμετοχής, διαλογισμού και παιχνιδιού, μέσω του οποίου οι νέοι είναι σε θέση να αναπτύξουν έναν προσωπικό οδικό χάρτη για την έκφραση των δυνατοτήτων τους.
 • ‘Τα Τέσσερα Πρόσωπα της Γυναίκας’ – Στόχος της δραστηριότητας είναι η βοήθεια προς τις γυναίκες, ώστε να ισορροπήσουν την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή η εξερεύνηση του βαθύτερου μηνύματος των θηλυκών χαρακτηριστικών, και η κατανόηση του ρόλου των γυναικών στην επαναφορά της ανθρωπότητας στην πρωταρχική της μορφή αυθεντικότητας και αρμονίας.
 • Πρωτοβουλία ‘Στη Συντροφιά του Ενός’ – Η σύγχρονη ταχύτητα των αλλαγών, η αστάθεια σε πολλές περιοχές του κόσμου, και ο πόνος εκατομμυρίων ανθρώπων , μας προβληματίζει μήπως υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος να βοηθήσουμε. Σαν πνευματικά όντα όλοι μοιραζόμαστε την ίδια Πηγή πνευματικού φωτός και δύναμης. Πολλοί αναγνωρίζουν τώρα ότι μπορούμε σταδιακά να εξυψώσουμε τη συνείδητότητα μας, να συνδεθούμε με την Πηγή, και να υπηρετήσουμε ως όργανα του ΕΝΟΣ, για να φέρουμε το θεραπευτικό φως της αγάπης και της δύναμης στον κόσμο. Είναι μια αιθέρια άσκηση, με την οποία μπορούμε να υπηρετήσουμε τους άλλους εμψυχώνοντας και ενδυναμώνοντάς τους. Κατά τη διαδικασία ενδυναμώνουμε και τη δική μας αντοχή για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Οποιοδήποτε όνομα και αν δίνετε στον ΕΝΑΝ τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε, σας προσκαλούμε να συναντιέστε μαζί μας στα κέντρα των ΒΚ κάθε χρόνο σε μια συλλογική προσπάθεια να βρεθούμε στη συντροφιά του ΕΝΟΣ από τις 21 Σεπτεμβρίου, την Διεθνή Ημέρα για την Ειρήνη – έως τις 2 Οκτωβρίου, – Διεθνή Ημέρα για τη μη-Βία.
 • just-a-minute – Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο της ίδρυσης των Brahma Kumaris. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μικρών διαλειμμάτων για διαλογισμό, στη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα διαλείμματα, στην πολυάσχολη και συχνά γεμάτη προκλήσεις καθημερινότητα, μας βοηθούν να βιώνουμε τη γαλήνη και την ευεξία, ανεξάρτητα από το τί συμβαίνει γύρω μας. Ο καθένας μπορεί να κάνει αυτές τις μονόλεπτες ασκήσεις διαλογισμού, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ο ιστότοπος του just-a-minute, προσφέρει χρήσιμα εργαλεία και δοκιμασμένες συμβουλές για το ξεκίνημά σας.
 • Η κουλτούρα της Γαλήνης και της Μη-Βίας – είναι η δέσμευσή μας για δημιουργία γαλήνης, αποφυγή και επίλυση συγκρούσεων μέσω του διαλογισμού, παιδεία της γαλήνης, παιδεία της μη-βίας, της ανεκτικότητας , της αποδοχής, του αμοιβαίου σεβασμού και της εναρμόνισης των αντιθέσεων. Οι Brahma Kumaris συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Δεκαετία 2000-2010”, προωθώντας το Μανιφέστο 2000 και συγκεντρώνοντας χιλιάδες υπογραφές , με τη μορφή υποσχέσεων.
 • Μοιραζόμαστε τις Αξίες μας για Έναν Καλύτερο Κόσμο– Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, από τον Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι τον Οκτώβριο 1995, και κορυφώθηκε με μία εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκεια του έτους, όλα τα κέντρα Brahma Kumaris ανά τον κόσμο, διοργάνωσαν δραστηριότητες με θέμα τις εξής 12 πανανθρώπινες αξίες: Συνεργασία, Ελευθερία, Ευτυχία, Ειλικρίνεια, Ταπεινότητα, Αγάπη, Γαλήνη, Σεβασμός, Υπευθυνότητα, Απλότητα, Ανεκτικότητα και Ενότητα.
 • Διεθνής Συνεργασία για Έναν Καλύτερο Κόσμο– Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να απαντήσουν με λόγια ή εικόνες στο ερώτημα: “Ποιο είναι το όραμά σου για έναν καλύτερο κόσμο;” Συγκεντρώθηκαν εικόνες, ελπίδες και προσδοκίες πλήθους ανθρώπων, από περισσότερες από 120 χώρες. Οι συνεισφορές των ανθρώπων συντέθηκαν στην Δήλωση Παγκόσμιου Οράματος. Το βιβλίο “Οράματα για έναν καλύτερο Κόσμο, μία έκδοση του ‘Αγγελιοφόρου της Ειρήνης’, εκδόθηκε απεικονίζοντας ένα μόνο μέρος από την τεράστια δημιουργική δύναμη και το υπέροχο χρώμα που αναδύθηκε από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
 • Έκκληση για Ένα Εκατομμύριο Λεπτά Γαλήνης – Το πρόγραμμα αφιερώθηκε στο Παγκόσμιο Έτος Ειρήνης, των Ηνωμένων Εθνών. Ήταν μια έκκληση προς τους ανθρώπους να αφιερώσουν λίγο χρόνο στο διαλογισμό, τη θετική σκέψη ή την προσευχή για ειρήνη. Διαδόθηκε σε 88 χώρες, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 1.231.975.713 λεπτά γαλήνης. Το σύνολο ισοδυναμεί με 2.344 χρόνια ειρήνης! Οι Brahma Kumaris τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους στο Παγκόσμιο Έτος Ειρήνης, με επτά εθνικά και ένα διεθνές βραβείο ‘Αγγελιοφόρου της Ειρήνης’, από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ποιος είναι ο πυρήνας της διδασκαλίας των Brahma Kumaris;

Στην καρδιά της διδασκαλίας των Brahma Kumaris βρίσκονται τα Εισαγωγικά Μαθήματα στο Διαλογισμό Raja Yoga. Σ΄ αυτή τη σειρά μαθημάτων προσφέρεται η πρακτική κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη, όπως επίσης της αλληλεπίδραση μεταξύ των ψυχών, του Θεού και του υλικού κόσμου. Η σειρά των εισαγωγικών μαθημάτων θα διευκολύνει το εσωτερικό σας ταξίδι, με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Θα μάθετε σχετικά με:

 • τη συνειδητότητα και την αυτό-κατανόηση

 • τη σύνδεση και σχέση με το Θεό

 • το νόμο του κάρμα

 • τον κύκλο του χρόνου

 • το Δέντρο της Ζωής

 

έναν πνευματικό τρόπο ζωής

Τα μαθήματα παραδίδονται σε δύο μέρη:

 • Μέρος 1: Παρέχεται η βασική γνώση και πρακτική του διαλογισμού Raja Yoga. Αφορά κυρίως σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τη συστηματική άσκηση του διαλογισμού Raja Yoga.
 • Μέρος 2: Προσφέρονται οι διδασκαλίες της Raja Yoga, ως σπουδή. Η μελέτη οδηγεί τον σπουδαστή στα βάθη των συμπαντικών αληθειών. Ο σκοπός των διδασκαλιών είναι να μάθει ο σπουδαστής πώς να συγκεντρώνει το νου του και να ανακαλύπτει τον βαθύτατο πυρήνα της θειότητας της ψυχής. Αυτά τα μαθήματα αφορούν στους ανθρώπους που θέλουν να ασκήσουν τη δική τους λογική και κρίση και να μάθουν μέσω της δικής τους εμπειρίας , καθώς και να διατηρήσουν έναν υψηλού επιπέδου πνευματικό τρόπο ζωής.

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του τρόπου ζωής των Brahma Kumaris;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες:

 • Μελέτη – Η καθημερινή μελέτη της πνευματικής γνώσης τρέφει την ψυχή, ώστε να απομακρύνει την τυφλή πίστη και να βλέπει τα γεγονότα, τις καταστάσεις και τις συνθήκες ως ευκαιρίες για την πρακτική εφαρμογή της διδασκαλίας της γνώσης.
 • Διαλογισμός – Ο Διαλογισμός προσφέρει μία άμεση επαφή με την Πηγή, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αντλεί δύναμη, να δυναμώσει την αντοχή της και να καλλιεργήσει τις πνευματικές της δυνατότητες.
 • Άσκηση των αρετών – Η κατανόηση του εαυτού ως ψυχής, αφυπνίζει τις θεϊκές αρετές του πυρήνα της ψυχής και μας χαρίζει τη δύναμη να ξεπερνούμε τα αρνητικά πιστεύω που διατηρούσαμε μέχρι τώρα για τον εαυτό μας. Αποκτούμε την ελευθερία να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας.
 • Υπηρεσία– Η ύπαρξή μας είναι η βάση για την υπηρεσία της ανθρωπότητας. Υπηρεσία σημαίνει να επενδύεις με τις θεϊκές αρετές της ψυχής κάθε ρόλο που τυχαίνει να παίζεις σ’ αυτή τη ζωή.

Πως λειτουργεί ο διαλογισμός που βασίζεται στη γνώση;

Η διδασκαλία των Brahma Kumaris τοποθετείται στο πλαίσιο και στην διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπου μοιάζει να είναι αναγκαία η μεταμόρφωση της συνειδητότητας. Μία από τις βασικές διδασκαλίες είναι ότι το δέντρο της ανθρωπότητας έχει έναν σπόρο, τον Θεό, την Υπέρτατη Ψυχή, ο οποίος παραμένει αιώνια πλήρης των θεϊκών χαρισμάτων. Σαν παιδιά αυτού του σπόρου, τα ανθρώπινα όντα είμαστε μία οικογένεια. Με τη μετατόπιση της συνειδητότητας από τις εξωτερικές υλικές εξαρτήσεις σε μια εσωτερική πνευματική κατανόηση, ο άνθρωπος αναγνωρίζει τον αληθινό του εαυτό, και την Πηγή της ύπαρξης, τον Θεό και επαναφέρει τον εαυτό στην αρχική του φύση, της γαλήνης, του σεβασμού και της αγάπης.

Ο διαλογισμός της Raja Yoga, απαιτεί την παράλληλη μελέτη της πνευματικής γνώσης. Η κατανόηση της γνώσης είναι απαραίτητη για την άσκηση του διαλογισμού, καθώς και για την εφαρμογή των πνευματικών αρχών στη ζωή. Ο σκοπός της Raja Yoga είναι η αυτοκυριαρχία, και είναι σημαντικό ο ασκούμενος να καλλιεργήσει τη διάκριση στο πνευματικό του ταξίδι.

Η μαθησιακή διαδικασία είναι απλή: ακούμε και κατανοούμε τις διδασκαλίες, και με την περισυλλογή, αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε αυτές στην πράξη. Αφομοιώνοντας τις διδασκαλίες, αναδύονται οι αυθεντικές ιδιότητες της ψυχής, βιώνουμε την εσωτερική μας διορατική σοφία και με βάση αυτήν αποφασίζουμε για την ποιότητα των πράξεών μας.

Η διαδικασία ξεκινά σε προσωπικό επίπεδο, εξελίσσεται με την δημιουργία μίας συλλογικής δυναμικής και καταλήγει σε μία πλήρη μετατόπιση, από έναν κόσμο που έχει διαλυθεί εξαιτίας του θυμού, της προσκόλλησης, της αλαζονείας, της απληστίας και της λαγνείας, σε έναν κόσμο ευγενέστερο, που διέπεται από τις υψηλότερες αρετές και αξίες, έναν κόσμο ευτυχίας, αγάπης, γαλήνης και αγνότητας.

Γιατί όλα τα μαθήματα και τα προγράμματα των Brahma Kumaris προσφέρονται δωρεάν;

Από το ξεκίνημά του, το έργο των Brahma Kumaris έχει βασιστεί στην αρχή ότι η πνευματική γνώση είναι ένα δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Ο στόχος του ιδρυτή των Brahma Kumaris, του Brahma Baba, ήταν να δώσει σε όλους την ευκαιρία να αναπτύξουν το πνευματικό δυναμικό τους, χωρίς καμία επιβάρυνση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση. Αυτός ο ηθικός κανόνας εφαρμόζεται στη ζωή και το έργο όλων των BK, δασκάλων και σπουδαστών.

Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στα μαθήματα και τα προγράμματα των BKs;

Όλοι οι ενήλικες είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της επιλογής τους. Ανεπίσημες ανοικτές συναντήσεις και επισκέψεις στα κέντρα προσφέρουν την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να μάθουν περισσότερα πράγματα γύρω από την Οργάνωση, ακόμα και πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα ή δραστηριότητα του τοπικού κέντρου. Για πολλά από τα μαθήματα και τα προγράμματα, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή από πριν.

Παρέχεται στα κέντρα των Brahma Kumaris συμβουλευτική υποστήριξη;

Η οργάνωση δεν παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κανένα κέντρο του. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων πνευματικής γνώσης. Τα άτομα είναι ελεύθερα να επιλέξουν ό,τι τους ενδιαφέρει.

Η οργάνωση Brahma Kumaris σας προσκαλεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου σε μια ομιλία της Sister Jayanti  με θέμα Ένας ήρεμος νους σε ταραγμένους καιρούς . Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες 

http://www.brahmakumaris.gr/contact.html

Τ 210 867 1551

facebook  @brahmakumaris.gr

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα