Δαλάι Λάμα: Οι άνθρωποι κατάντησαν να είναι μόνο το άθροισμα αυτών που παράγουν

Αγιότατε, πώς ελέγχετε τον θυμό στην καθημερινότητά σας;

Στο ξεκίνημα της ζωής μας υπάρχει η γέννηση, κατά την οποία υποφέρουμε. Και στο τέλος της αντιμετωπίζουμε το θάνατο, όπου και εκεί υποφέρουμε. Ανάμεσά τους έρχονται τα γηρατειά και οι αρρώστιες. Ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιος είναι κανείς ή πόσο καλοστεκούμενος, αναγκαστικά θα υποφέρει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και σε αυτά προστίθεται το στοιχείο του ανικανοποίητου.

Θέλουμε περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα. Αυτό από μια άποψη, είναι πραγματική φτώχεια – το να είναι κανείς πάντα πεινασμένος, πεινασμένος, πεινασμένος χωρίς να μπορεί να σταματήσει κάπου με ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Και υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να μην είναι πλούσιοι, αλλά μια αίσθηση πληρότητας τους παρέχει λιγότερες ανησυχίες, λιγότερους εχθρούς , λιγότερα προβλήματα και πολύ καλό ύπνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν επισκέπτομαι πολύ ωραία σπίτια σε πλούσιες κοινότητες, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα ντουλάπια στο μπάνιο, βρίσκω φάρμακα που δίνουν ενέργεια την ημέρα και άλλα για να προκαλούν ύπνο τη νύχτα.

Μια αίσθηση πληρότητας μπορεί να κάνει και τις δύο αυτές δουλειές καλύτερα, καθώς περιορίζει το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι μας προετοιμάζει για έναν ήσυχο ύπνο. Στη φρενίτιδα της σύγχρονης ζωής, έχουμε λησμονήσει την αληθινή αξία που έχει ο άνθρωπος.

Οι άνθρωποι κατάντησαν να είναι μόνο το άθροισμα αυτών που παράγουν. Τα ανθρώπινα όντα ενεργούν πλέον ως μηχανές που σκοπός τους είναι να βγάζουν χρήματα. Αυτό είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Σκοπός της απόκτησης χρημάτων είναι η ευτυχία της ανθρωπότητας, και όχι το αντίθετο. Οι άνθρωποι δεν είναι για τα χρήματα, τα χρήματα είναι για τους ανθρώπους.

Έχουμε ανάγκη από χρήματα για να ζούμε, επομένως είναι απαραίτητα, αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη προσκόλληση στον πλούτο δεν μας βοηθά καθόλου. Όπως μας διδάσκουν οι άγιοι των Ινδιών και του Θιβέτ, όσο πλουσιότερος γίνεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερη δυστυχία συγκεντρώνει. Ακόμα και οι φίλοι μπορεί να μας προκαλέσουν πόνο.

Συνήθως νομίζουμε ότι οι φίλοι μας φέρνουν περισσότερη ευχαρίστηση και ευτυχία, αλλά μερικές φορές μας προξενούν περισσότερα προβλήματα. Σήμερα ο φίλος σας έχει ένα ωραίο, χαμογελαστό πρόσωπο, αλλά μέσα σε μια στιγμή η συζήτηση μπορεί να γυρίσει και να γίνει ξινή, και αρχίζετε να μαλώνετε χωρίς κανένα ίχνος φιλίας.

Οι φίλοι πράγματι μας προσφέρουν ικανοποίηση και ευτυχισμένες στιγμές, αλλά αυτό είναι εφήμερο, δεν πρόκειται για πραγματική ευτυχία. Από μια βαθύτερη σκοπιά, και η συνηθισμένη φιλία έχει παράλληλα μια φύση πόνου. Κοιτάξτε το σώμα σας. Ανεξάρτητα από το πόσο απαλή είναι η επιδερμίδα σας και πόσο ωραία η εμφάνισή σας, αν στάξει έστω και μια σταγόνα αίμα από αυτό, ξαφνικά γίνεστε ωχροί. Κάτω από το δέρμα υπάρχει ωμή σάρκα κι αν κοιτάξετε βαθύτερα υπάρχουν τα οστά.

Οι σκελετοί στα μουσεία ή στα νοσοκομεία κάνουν τους περισσότερους από εμάς να αισθανόμαστε άβολα. Αλλά όλοι έτσι είμαστε κάτω από τις σάρκες. Μερικοί μπορεί να είναι πολύ παχείς, άλλοι αδύνατοι, ορισμένοι εμφανίσιμοι, αλλά αν τους κοιτάξω όλους αυτούς μέσα από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ, θα δω ένα χώρο γεμάτο από σκελετούς ,με τεράστια ανοίγματα στη θέση των ματιών. Αυτή είναι η πραγματική φύση του σώματός μας.

Σκεφτείτε την ευχαρίστηση που αποκομίζουμε από το φαγητό. Σήμερα έφαγα μια πολύ εύγευστη τροφή. Όταν έτρωγα ήταν απολαυστική. Αλλά καθώς πέρασε μέσα στο στομάχι μου και τα έντερά μου, άλλαξε σε κάτι όχι και τόσο όμορφο. Όταν τρώμε, αποφεύγουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και ευχαριστημένοι σκεφτόμαστε: “Α! Αυτό είναι ένα πολύ καλό γεύμα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος”.

Αλλά εκείνο το ίδιο νόστιμο φαγητό σταδιακά περνά μέσα από το σώμα μου και τελικά πηγαίνει στην τουαλέτα με μια μορφή που κανένας μας δεν την θεωρεί όμορφη. Αυτό το υλικό που οι άνθρωποι θεωρούν πολύ ακάθαρτο, στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί μέσα σε αυτό το ανθρώπινο σώμα. Κατά έναν τρόπο, η παραγωγή κοπράνων είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του σώματός μας!

Το να τρώμε, να εργαζόμαστε και να αποκτούμε χρήματα, από μόνα τους δεν έχουν κανένα νόημα. Αλλά ακόμα και μια μικρή πράξη ευσπλαχνίας χαρίζει νόημα και σκοπό στη ζωή μας.

Ο δρόμος για μια ζωή γεμάτη νόημα Δαλάι Λάμα εκδόσεις Έσοπτρον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα