Δαλάι Λάμα: Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος

Δαλάι Λάμα: Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος

Η σωστή χρήση του χρόνου μας (σύμφωνα με τον Δαλάι Λάμα)

Από καιρό σε καιρό ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις – κλειδιά που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική πορεία της ζωής μας.

Μπορεί να αποφασίσουμε, για παράδειγμα, να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά ή να ακολουθήσουμε έναν τομέα σπουδών για να γίνουμε δικηγόροι, καλλιτέχνες ή ηλεκτρονικοί.

Η σταθερή βούληση να γίνουμε ευτυχισμένοι – να μάθουμε για τους παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία και να κάνουμε θετικά βήματα προς την οικοδόμηση μιας πιο ευτυχισμένης ζωής – μπορεί να χαρακτηρίζει ακριβώς μια τέτοια απόφαση.

Η χάραξη πορείας προς την ευτυχία – που αποτελεί έναν άξιο στόχο – και η συνειδητή απόφαση να αναζητήσουμε την ευτυχία με ένα συστηματικό τρόπο, μπορεί να αλλάξουν ουσιαστικά την υπόλοιπη ζωή μας.

Η κατανόηση από μέρους του Δαλάι Λάμα των παραγόντων που αποφασιστικά οδηγούν στην ευτυχία στηρίζεται σε μια μεθοδική παρατήρηση του ίδιου του πνεύματός του, που κράτησε μια ολόκληρη ζωή. Εξερεύνησε τη φύση της ανθρώπινης υπόστασης και ανακάλυψε αυτούς τους παράγοντες μέσα από ένα πλαίσιο που προσδιορίστηκε για πρώτη φορά από τον Βούδα πάνω από 25 αιώνες πριν. Και μέσα από αυτή την κατάρτιση, ο Δαλάι Λάμα έχει φτάσει σε κάποια σαφή συμπεράσματα σχετικά με το ποιες δραστηριότητες και σκέψεις είναι ευεργετικές. Συνόψισε αυτά τα πιστεύω του στα ακόλουθα λόγια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαλογισμός:

“Μερικές φορές, καθώς συναντώ παλιούς φίλους, αυτό μου θυμίζει πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Και με κάνει να αναρωτιέμαι αν έχουμε χρησιμοποιήσει το χρόνο μας σωστά ή όχι. Η κατάλληλη χρήση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Για όσο καιρό διαθέτουμε αυτό το σώμα και ειδικά αυτό το εκπληκτικό ανθρώπινο πνεύμα, νομίζω πως κάθε λεπτό είναι κάτι το πολύτιμο.”

Η καθημερινή μας ύπαρξη σφύζει από ελπίδα, παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το μέλλον μας. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι αύριο την ίδια ώρα θα είμαστε εδώ. Και όμως εργαζόμαστε αποκλειστικά και μόνο πάνω στη βάση αυτής της ελπίδας. Άρα, είναι ανάγκη να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου μας.
Πιστεύω πως η σωστή χρήση του χρόνου είναι η ακόλουθη: αν μπορείτε, υπηρετείτε τους άλλους ανθρώπους, τα άλλα ανθρώπινα όντα. Αν όχι, τουλάχιστον αποφύγετε να τα πληγώσετε. Νομίζω, πως αυτή είναι ολόκληρη η βάση της φιλοσοφίας μου.

Έτσι, ας αναλογιστούμε, τι έχει πραγματική αξία στη ζωή, τι δίνει νόημα στη ζωή μας, και ας ταξινομήσουμε τις προτεραιότητές μας με αυτή τη βάση.
Ο σκοπός της ζωής μας πρέπει να είναι θετικός. Δεν γεννηθήκαμε με σκοπό να δημιουργούμε προβλήματα, να κάνουμε κακό στους άλλους.
Για να έχει αξία η ζωή μας, πιστεύω πως πρέπει να αναπτύξουμε, να καλλιεργήσουμε τις βασικές καλές ανθρώπινες ποιότητες – τη θέρμη, την ευγένεια, τη συμπόνια. Έτσι η ζωή μας αποκτά νόημα και γίνεται πιο ειρηνική – πιο ευτυχισμένη».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δαλάι Λάμα «Η Τέχνη της Ευτυχίας» από τις εκδόσεις ‘Εσοπτρον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα