Δαλάι Λάμα: Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση της καρδιάς

Δαλάι Λάμα: Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση της καρδιάς

…Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα για την προστασία του κλίματος ή την παγκόσμια οικονομία. Δεν υπάρχουν ούτε θρησκευτικά όρια. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι είμαστε τα ίδια ανθρώπινα όντα σε αυτόν τον πλανήτη. Είτε θέλουμε είτε όχι, πρέπει να συνυπάρχουμε.

Η ιστορία μας λέει ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούν μόνο τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, υπάρχει σύγκρουση και πόλεμος. Αυτό είναι κοντόφθαλμο και στενόμυαλο. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό και ξεπερασμένο. Η διαβίωση μαζί ως αδελφών είναι ο μόνος τρόπος για ειρήνη, συμπόνια και περισσότερη δικαιοσύνη.

Η θρησκεία μπορεί σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει να ξεπεραστεί η διαίρεση. Αλλά η θρησκεία και μόνο δεν θα είναι αρκετή. Η παγκόσμια κοσμική ηθική είναι πλέον πιο σημαντική από τις κλασσικές θρησκείες. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια ηθική που να δέχεται και τους πιστούς και τους μη πιστούς, συμπεριλαμβανομένων των αθεϊστών.

Η επιθυμία μου είναι ότι, μια μέρα, η επίσημη εκπαίδευση θα δώσει προσοχή στην εκπαίδευση της καρδιάς, τη διδασκαλία της αγάπης, της συμπόνιας, της δικαιοσύνης, της συγχώρεσης, της ανεκτικότητας και της ειρήνης. Η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητη, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια. Εννοώ κοινωνική, συναισθηματική και ηθική μάθηση. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση της καρδιάς και του νου σε αυτή τη σύγχρονη εποχή.

Διαβάστε επίσης: Τεχνικές για να επιτύχουμε Πνευματική Ηρεμία (Από το Δαλάι Λάμα)

Σήμερα, τα εκπαιδευτικά μας συστήματα προσανατολίζονται κυρίως προς τις υλικές αξίες και την εκπαίδευση προκειμένου να κατανοήσουμε κάτι. Αλλά η πραγματικότητα μας διδάσκει ότι δεν καταλαβαίνουμε μόνο μέσα από την κατανόηση. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις εσωτερικές αξίες.

Η μισαλλοδοξία οδηγεί σε μίσος και διαίρεση. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν με την ιδέα ότι ο διάλογος, και όχι η βία, είναι ο καλύτερος και πιο πρακτικός τρόπος για την επίλυση συγκρούσεων. Οι νέες γενιές έχουν μεγάλη ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι ο κόσμος θα γίνει πιο ειρηνικός τόπος για όλους.

Αλλά αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο αν εκπαιδεύσουμε, όχι μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και την καρδιά. Τα εκπαιδευτικά συστήματα του μέλλοντος πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων, όπως η θερμή καρδιά, η αίσθηση της ενότητας, της ανθρωπιάς και της αγάπης.

Βλέπω με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η πνευματική ευημερία μας δεν εξαρτάται από τη θρησκεία αλλά από την έμφυτη ανθρώπινη φύση μας – τη φυσική συγγένειά μας για καλοσύνη, συμπόνια και φροντίδα για τους άλλους. Ανεξάρτητα από το αν ανήκουμε σε μια θρησκεία, όλοι έχουμε ένα θεμελιώδες και βαθύτατα ανθρώπινο πνεύμα ηθικής μέσα μας. Πρέπει να προωθήσουμε αυτήν την κοινή ηθική βάση.

Η ηθική, σε αντίθεση με τη θρησκεία, βασίζεται στην ανθρώπινη φύση. Μέσω ηθικής, μπορούμε να εργαστούμε δημιουργικά. Η συνεργασία είναι η βάση της ανθρώπινης συνύπαρξης. Πιστεύω ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη βασίζεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.

Πρέπει να μάθουμε ότι η ανθρωπότητα είναι μια μεγάλη οικογένεια. Είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές: σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε πάρα πολύ στις διαφορές μας αντί για τα κοινά μας. Ας θυμόμαστε ότι, ο καθένας μας γεννιέται με τον ίδιο τρόπο και πεθαίνει με τον ίδιο τρόπο.

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του 14ου Δαλάι Λάμα και του Franz Alt: “An Appeal to the World: The Way to Peace in a Time of Division” 

το είδαμε στο latimes

Photo Credits εξωφύλλου: BEN STANSALL/AFP

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα