Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον νόμο και την τάξη αλλά, τα σωφρονιστικά συστήματά τους, δεν φαίνεται να είναι και τόσο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό φυλάκισης στον κόσμο, τα ποσοστά της εγκληματικότητας παραμένουν υψηλά ενώ, σχεδόν τα δύο τρίτα των κρατουμένων που αποφυλακίζονται, καταλήγουν ξανά στη φυλακή μέσα σε τρία περίπου χρόνια.
Είναι φυσικό λοιπόν, να αναρωτιέται κανείς, ποιο είναι το νόημα αυτών των συστημάτων εάν δεν μειώνουν σημαντικά την εγκληματικότητα ή τουλάχιστον δεν εντάσουν ξανά τους εγκληματίες στην κοινωνία;
Η Δανία, είναι μια χώρα που φαίνεται ότι έχει καταλάβει κάτι παραπάνω από τις υπόλοιπες, σχετικά με αυτό το θέμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η Δανία έχει ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, το δε ποσοστό υποτροπής των αποφυλακισθέντων είναι περίπου το μισό από εκείνο των ΗΠΑ.
Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνουν οι Δανοί και το σωφρονιστικό τους σύστημα έχει τόση επιτυχία;
Οι Δανοί, αντιμετωπίζουν τους φυλακισμένους σαν όντα με αξιοπρέπεια και όχι απλά, σαν φυλακισμένους εγκληματίες.
Διαβάστε επίσης: Πύργος σε δάσος της Δανίας μας επιτρέπει να περπατήσουμε πάνω από τα δέντρα (φωτογραφίες)
Σε κάποιες δανέζικες φυλακές επιτρέπεται στους κρατούμενους να φτιάχνουν το δικό τους φαγητό (χρησιμοποιώντας και μαχαίρια), να φορούν τα δικά τους ρούχα και να δέχονται ιδιωτικές οικογενειακές επισκέψεις.
Ακόμη, χορηγείται άδεια από τη φυλακή, με τη δέσμευση ότι οι κρατούμενοι θα επιστρέψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυλακές αυτές δεν έχουν ούτε συρματοπλέγματα ούτε ψηλούς τοίχους. Αν κάποιος θέλει να δραπετεύσει, μπορεί να το κάνει, βγαίνοντας από τα κτίρια.
Αν οι φυλακισμένοι δραπετεύσουν και μετά συλληφθούν ξανά, αποστέλλονται σε φυλακή μεγαλύτερης ασφάλειας, αλλά μερικές φορές, κάποιοι δραπετεύουν και δεν ακούγονται ποτέ ξανά. Οι φύλακες γνωρίζουν ότι ορισμένοι κρατούμενοι είναι χρήστες ναρκωτικών, αλλά δεν διεξάγουν έρευνες στα δωμάτια των κρατουμένων.
Δανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτή η μεταχείριση των κρατουμένων με αξιοπρέπεια, μειώνει τις περιπτώσεις υποτροπής στους αποφυλακισθέντες ενώ μειώνει και τα περιστατικά βίας ανάμεσα στους φυλακισμένους.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι με το να αντιμετωπίζουν τους φυλακισμένους σαν φυσιολογικούς ανθρώπους, αυξάνουν τις πιθανότητες να ενταχθούν ξανά, κοινωνικά, πράγμα που είναι πολύ καλό τόσο για τους κρατουμένους όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.
Γεωργία Χασάπη