Δε φτάνει να λες «ΟΧΙ»!

Δε φτάνει να λες «ΟΧΙ»!

Πόσες φορές έχετε δηλητηριαστεί στη ζωή σας από τα συνεχή «ναι» στις απαιτήσεις των άλλων και τις ατέλειωτες υποχωρήσεις; Προσωπικά, το εξομολογούμαι, για πολλά χρόνια ήμουν ένα πολύ «καλό κορίτσι» που προσπαθούσε διαρκώς να ευχαριστήσει τους άλλους και φυσικά να μην τους στενοχωρήσει ποτέ λέγοντας «όχι»!

Δε θα αναφερθώ όμως αναλυτικά αυτή τη φορά στα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της στάσης ζωής, αφού το έχω κάνει στο παρελθόν σε άλλα μου άρθρα. Αυτήν τη φορά λαμβάνοντας υπόψη μου το επιτυχημένο προσωπικό μου ταξίδι, τις πολυάριθμες ώρες Coaching ατομικού και ομαδικού που έχω κάνει στο θέμα καθώς και τις μελέτες μου στο Cognitive Behavior και στο Assertiveness, θα περάσω στο διαταύτα, δηλαδή θα επισημάνω κάποιες παραμέτρους που πρέπει να προσέξουμε, για να μην την «πατήσουμε», για να είναι επιτυχημένη η στάση μας και να οικοδομήσουμε αρμονικές σχέσεις με τους άλλους.

Η σιγουριά: Δεν λέμε ποτέ ναι ή όχι, αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε. Είναι καλό να ζητήσουμε περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε την απάντησή μας, ειδικά αν η απόφασή που θα πάρουμε αφορά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Παράλληλα η στάση μας, το σώμα μας, ο τόνος της φωνής μας και οι λέξεις μας πρέπει να αποπνέουν ηρεμία και σιγουριά, αν επιθυμούμε να είμαστε πειστικοί!

Η κατάλληλη στιγμή: Αν καθυστερήσουμε να το πούμε ή το πούμε σε δεύτερη φάση, ενώ αρχικά συμφωνήσαμε, η στάση μας μπερδεύει τον άλλον και φυσικά τον ωθεί στο να μη μας σεβαστεί. Ταυτόχρονα εμείς έχουμε «βράσει» αρχικά μέσα μας και στη συνέχεια βασανιζόμαστε με αυτοκατηγορίες, τύψεις και ενοχές.

«Δουλεύουμε» με τις τύψεις και τις ενοχές: Πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι αναπόφευκτες, όμως με την κατάλληλη διαδικασία καταφέρνουμε να απαλλαγούμε από αυτές και η διαδικασία γίνεται όλο και ευκολότερη με το πέρασμα του χρόνου. Θα μείνετε έκπληκτοι, όταν θα διαπιστώσετε πόσο θα έχουν μεταμορφωθεί οι σχέσεις σας προς το καλύτερο, όταν θα βάζετε υγιή όρια!

Ο τρόπος: Τελευταίο αλλά και ίσως το πιο σημαντικό. Ο τρόπος  με τον οποίο θέτουμε τα όρια είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας μας.

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να πούμε «όχι» φτάνουμε στο άλλο άκρο και γινόμαστε απότομοι, αγενείς και επιθετικοί. Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι σχέσεις αγάπης, σεβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος!

Πρωταρχικό μας δικαίωμα και καθήκον είναι να σεβόμαστε και να υπερασπίζουμε τον εαυτό μας, η ευτυχία μας όμως εξαρτάται από την αρμονική μας συνύπαρξη με τους άλλους και φυσικά και από τη δική τους ευτυχία!

Νίκη Ορφανουδάκη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα