Δέκα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση

Δέκα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση

Οι σχέσεις είναι ωραίο πράγμα, αλλά είναι επίσης απαιτητικές, και χρειάζεται πολλή προσπάθεια και δουλειά και από τα δύο μέρη για να λειτουργήσουν.

Αγαπάμε την αγάπη. Όλοι. Η αγάπη μας στέλνει σε χαρούμενα, υψηλά επίπεδα, από τα οποία ποτέ δεν θέλουμε να κατεβούμε, αλλά η ίδια καρδιά που μπορεί να μας δώσει τόση ευφορία μπορεί να μας ταξιδέψει και να μας οδηγήσει σε κάτι τοξικό.

Αν και οι σχέσεις δεν μπορούν πάντα να είναι ρόδινες και από καιρό σε καιρό θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, υπάρχουν ωστόσο μερικές ενδείξεις που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν πλέον.

Αναρωτιέστε αν βρίσκεστε μέσα σε μια τοξική σχέση;

Δείτε την παρακάτω λίστα των σημείων που σας δείχνουν αν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση.

Έλλειψη ασφάλειας

Όταν ο σύντροφός σας συνεχώς σας βάζει σε μια κατάσταση όπου αμφιβάλλετε πάντα για την πίστη σας στον εαυτό σας ή το μέλλον της σχέσης σας, τότε είναι καλύτερα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας και να εξετάσετε εάν αξίζει να τη κάνετε.

Έλλειψη επικοινωνίας

Ανεξάρτητα από το πόση αγάπη υπάρχει σε μια σχέση, όταν η επικοινωνία αρχίζει να εξασθενεί, όλα αυτά τα συναισθήματα θα εξασθενίσουν σταδιακά και οι παρεξηγήσεις θα γίνουν ένας κανόνας στη σχέση, αφήνοντας και τους δύο συντρόφους να είναι συναισθηματικά απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο τέλος της σχέσης.

Υπερβολική προσπάθεια

Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε πράγματα για να βελτιώσουμε τη σχέση μας αλλά όταν κάποιος προσπαθεί πολύ σκληρά για να βελτιώσει την σχέση του και συγχρόνως θεωρεί ότι όλες οι προσπάθειές του αγνοούνται και δεν εκτιμούνται, όταν δεν μπόρεσαν να σε αγαπήσουν, να ξοδέψουν χρόνο μαζί σου, να μοιραστούν τα σημαντικά πράγματα μαζί σου και η σχέση σταματά να δίνει ή δίνει πολύ λίγα και αρχίζει να παίρνει πάρα πολλά, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι η σχέση οδεύει προς το τέλος της. Με την πάροδο του χρόνου, και τα δύο μέρη θα αισθάνονται εξαντλημένα και άχρηστα.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Οι επιτυχημένες και χαρούμενες σχέσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό, στην εμπιστοσύνη. Όταν ένας από τους δύο αρχίζει να γίνεται «παρανοϊκός», τότε η σχέση φθάνει σταδιακά στο τέλος της. Είναι καλύτερο να επαναξιολογήσετε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας και να ασχοληθείτε με το ζήτημα, διότι μακροπρόθεσμα αν αφεθεί ανεπίλυτο, θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος τη σχέση.

Αρνητική ενέργεια

Οι σχέσεις δεν μπορούν να είναι όλα χαμόγελα, σίγουρα θα είναι φορές που θα είστε λιγότερο χαρούμενοι, αλλά όταν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, τότε η σχέση γίνεται τοξική. Θα πρέπει να υπάρχει ένας αέρας θετικής ενέργειας και ευτυχίας στη σχέση σας, αλλιώς πιθανότατα είστε με το λάθος άτομο και οι δυο σας δεν είστε πλέον συμβατοί. Σας συμβουλεύουμε να σκεφτείτε βαθιά για την απόφαση που πρέπει να πάρετε.

Διαβάστε επίσης: Τριάντα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα χειριστικό άτομο

Σωματική βία

Αυτό είναι σίγουρα η αιχμή της τοξικότητας σε οποιαδήποτε σχέση. Δεν πρέπει να είναι ανεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν υπάρχει λόγος να παραμείνετε όταν υπάρξει σωματική κακοποίηση. Η σχέση είναι «καμμένο χαρτί» και θα πρέπει να τερματιστεί καθώς δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καλύτερη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του κακοποιημένου. Είναι καλύτερο να τερματίσετε αυτή τη σχέση!

Πρόκληση άγχους

Συχνές διαμαρτυρίες και αβάσιμη καχυποψία, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του άγχους και με όλους τους άλλους φυσιολογικούς αγώνες της ζωής που μας στρεσάρουν, ένα τέτοιο δράμα πρέπει να αποφεύγεται όσο πιο πολύ γίνεται.

Έλλειψη ανάπτυξης

Εάν δεν παρατηρείτε καμιά ανάπτυξη στη σχέση σας, αυτό ίσως επηρεάσει τη συνολική σας ανάπτυξη ως άτομο. Δεν υπάρχει λόγος να χάνετε χρόνο σε κάτι που δεν σας πάει μπροστά.

Μονομερή αισθήματα

Οι σχέσεις ευδοκιμούν στην αμοιβαιότητα, επομένως, όταν φαίνεται ότι είστε ο μόνος που προσπαθεί στη σχέση, σκεφτείτε ότι κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει μια σχέση όταν είναι ο μόνος που προσπαθεί. Είναι μοναχική και πολύ εξαντλητική και είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει μέλλον πλέον.

Η σχέση δεν βασίζεται στην ασφάλεια

Όταν η αγάπη δεν είναι πλέον ένας παράγοντας στη σχέση, αλλά οι απειλές και τα τελεσίγραφα είναι αυτά που την κρατάνε συνέχεια, τότε η σχέση δεν αξίζει να διατηρηθεί.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα