Αν δεν είσαι έτοιμος ν’αγαπήσεις, δε θα βρεις την αγάπη

Αν δεν είσαι έτοιμος ν’αγαπήσεις, δε θα βρεις την αγάπη

Το να κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου, έχει να κάνει με πίστη και εμπιστοσύνη.

Η δύναμη της πίστης είναι που σε πάει πέρα από τις αντιλήψεις σου, σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο νέων πιθανοτήτων.

Η πίστη είναι η γέφυρα που σε πάει από το φόβο στην ελευθερία, από το παλιό στο καινούργιο, από το παρελθόν στο παρόν, από την έλλειψη στην αφθονία, από το εγώ στο Θεό. Η πίστη είναι μια υπέροχη περιπέτεια.

«Κι αν κάνεις το βήμα και δεν υπάρχει γέφυρα;» Αυτή η ερώτηση αποκαλύπτει την πίστη που έχει κάποιος. Ο κυνικός φοβάται ότι έχει κάψει όλες του τις γέφυρες. Δεν πιστεύει πια σε γέφυρες κι έτσι δεν βλέπει γέφυρες.

Πιστεύω σημαίνει βλέπω!

Διαβάστε επίσης: 5 βήματα που μας βοηθούν να απομακρύνουμε το πρωινό άγχος

Αντίθετα, ο αισιόδοξος ξέρει ότι υπάρχει πάντα μια γέφυρα. Κι αν δεν υπάρχει, θα μάθει να πετάει! Κάθε επόμενο βήμα σε πάει κάπου.

Η ζωή είναι γεμάτη από βήματα σαν αυτό του Ιντιάνα Τζόουνς. Προσωπικά, ποτέ δε αισθάνομαι εντελώς έτοιμος να γράψω ένα βιβλίο.

Το κλειδί είναι να ξεκινήσω. Χωρίς ένα βήμα αλά Ιντιάνα, δε θα υπήρχε τέχνη, δε θα υπήρχε ποίηση, μουσικές συμφωνίες, σενάρια ταινιών, καινοτομίες, ιδιοφυΐα, ανακαλύψεις, νέες σχέσες, περιπέτεια.

Η αγάπη είναι γεμάτη από βήματα αλά Ιντιάνα. Το να ζητήσεις ραντεβού από κάποιον είναι ένα βήμα αλά Ιντιάνα. Το ίδιο και η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη, ο γάμος, η οικειότητα, η συγκατοίκηση, το να εμπιστευτείς ξανά, το να γίνεις γονιός κ.λ.π. Δεν έχω συναντήσει κανέναν που να ένιωθε εντελώς έτοιμος να γίνει γονιός. Όλοι μαθαίνουν στην πορεία.

Το μόνο που χρειάζεται για να βρεις τη γέφυρά σου είναι ένα βήμα – ένα «ναι», μια θαρραλέα πράξη, μια ριζοσπαστική σκέψη, μαι αλλαγή αντίληψης, ένα ραντεβού, μια προσευχή, μια στιγμή συγχώρεσης, ένα «συγγνώμη», ένα τηλεφώνημα.

Να θυμάσαι: ο αλχημιστής είσαι εσύ. Ο κόσμος αντανακλά την πρόθεσή σου. Μπορείς είτε να περιμένεις είτε ν’ αρχίσεις να περπατάς.

Αν δεν επιλέξεις την ευτυχία, θα την περιμένεις για πάντα.

Αν δε αλλάξεις πρόθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Αν δεν απαγκιστρωθείς από το παρελθόν σου, δε θα δεις το παρόν.

Αν δεν παραιτηθείς από τις άμυνές σου, δε θα νιώσεις ποτέ ασφαλής.

Αν πρώτα δεν της αφοσιωθείς, ποτέ δε θα δεις την ομορφιά της.

Αν πρώτα δεν του αφοσιωθείς, δε θα γίνει ο ένας και μοναδικός.

Αν δεν είσαι έτοιμος ν’αγαπήσεις, δε θα βρεις την αγάπη.

Αν δεν παραιτηθείς απ’ το εγώ σου, δε θ’ανακαλύψεις το πνεύμα σου.

Φαντάσου πως υπάρχει μέσα σου ένας τόπος τέλειας ολοκλήρωσης, τέλειας σοφίας και τέλειας γαλήνης. Μπες τώρα σ’αυτόν το χώρο. Είναι ο ιερός σου Κύλικας.

Δέξου καθοδήγηση καθώς ρωτάς: «Ποιο είναι το επόμενο βήμα;» στις σχέσεις, στη δουλειά και στο πνευματικό σου ταξίδι μέσα στη ζωή. Να θυμάσαι ότι δε χρειάζεται να κάνεις αυτό το ταξίδι μόνος σου. Μπορείς να φαντάζεσαι κάποιον που σε εμπνέει να περπατάει δίπλα σου.

Αν δεν λάβεις ξεκάθαρη καθοδήγηση, μείνε ανοιχτός έτσι κι αλλιώς στην πιθανότητα να κάνεις ένα επόμενο βήμα. Ακόμη και το ότι είσαι ανοιχτός είναι ένα επόμενο βήμα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Holden «Στροφή στην Ευτυχία» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα