Δεν είσαι μόνος στον δρόμο για την επιτυχία

Δεν είσαι μόνος στον δρόμο για την επιτυχία

Είναι λάθος σου άνθρωπε να καρπώνεσαι μόνος σου την επιτυχία. Ό, τι και αν πέτυχες, όπου και αν φτάσεις, μην ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες και ποιοι σε στήριξαν στα πρώτα σου βήματα. Μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες, αλλά κράτησε μέσα σου τη ρίζα σου, το ξεκίνημά σου που σε ώθησε να φτάσεις μέχρι εκείνο το σημείο.

Είναι ένας λάθος στο οποίο παρατηρώ πως πέφτουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι. Ξεχνούν την ομάδα, τους συνεργάτες, τους ανθρώπους που ήταν στο πλευρό τους και προσπαθούσαν πάντοτε να τους ενισχύουν το ηθικό και την ψυχή.

Μία ομάδα για ένα project, μία αθλητική επιτυχία, ένας καλός βαθμός; όλα αυτά είναι επιτυχίες στις οποίες ένας άνθρωπος κατέβαλλε μεν προσπάθεια, αλλά σε συνδυασμό και με τη ζύμωση με άλλους ανθρώπους. Γιατί δεν είσαι μόνος σου, είσαι μία ομάδα με άλλα άτομα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς.

Δεν είσαι μόνος στο δρόμο για την επιτυχία. Κάποιος θα σε άντεξε, κάποιος σου έστελνε θετική ενέργεια και σε στήριζε. Ένας γονιός, μία κολλητή, ένας δάσκαλος, ο οποιοσδήποτε. Κάποιος σε πίστεψε, σε ενθάρρυνε όταν εσύ ήθελες να τα παρατήσεις, αγωνιούσε μαζί σου. Κάποιος θα άντεξε τα νεύρα σου, θα αισθάνθηκε το άγχος σου, θα αγωνιούσε μαζί σου, θα σε πίστεψε όταν άλλοι σου έλεγαν να τα παρατήσεις.

Μην ξεχνάς εκείνους που σε στήριξαν. Δεν έφτασες ψηλά μόνος σου, ακόμα και ας καταβάλλεις διαρκώς προσπάθεια. Υπάρχουν και οι άνθρωποι εκείνοι που ήρθαν δίπλα σου και σου έδειξαν το δρόμο για το όνειρο, σου έδωσαν την πίστη να αντιληφθείς πως μπορείς να τα καταφέρεις.

Μην ξεχνάς ποτέ να δείχνεις ευγνωμοσύνη και σε εκείνους που σε πίστεψαν και σου άνοιξαν έναν καινούργιο δρόμο στο μυαλό, στη σκέψη, στη ζωή. Μία επιτυχία είναι πάντοτε συλλογική, είναι απόρροια πολλών πραγμάτων και ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή.

Δεν είσαι μόνος στο δρόμο για την επιτυχία, ούτε έφτασες μόνος εκεί…

Μαρία Σκαμπαρδώνη-Δημοσιογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα