Αν δεν φυτέψεις τους σπόρους που θέλεις στον κήπο του νου σου, θα φυτρώσουν αγριόχορτα (Από τον Τόνι Ρόμπινς)

Αν δεν φυτέψεις τους σπόρους που θέλεις στον κήπο του νου σου, θα φυτρώσουν αγριόχορτα  (Από τον Τόνι Ρόμπινς)

Πολύ συχνά, μου λένε: “Τόνι, πού βρίσκεις τόση ενέργεια;” Με τέτοια ένταση, πώς να μην είσαι τόσο επιτυχημένος; Δεν έχω την ίδια θέληση, μάλλον δεν έχω κίνητρο. Πρέπει να είμαι τεμπέλης…”
Συνήθως, τους απαντάω: “Δεν είσαι τεμπέλης! Απλά δεν έχεις υψηλούς στόχους!”

Συχνά, η απάντησή μου τους μπερδεύει, κι έτσι τους εξηγώ πως ο ενθουσιασμός και η θέλησή μου πηγάζουν από τους στόχους μου.
Κάθε πρωί, όταν ξυπνάω, ακόμη και αν είμαι εξουθενωμένος λόγω έλλειψης ύπνου, έχω την ώθηση που χρειάζομαι, επειδή οι στόχοι μου με ενθουσιάζουν.
Με ξυπνούν νωρίς, με κάνουν να ξενυχτάω και με εμπνέουν, ώστε να μπορώ να συγκεντρώσω όλες τις δυνάμεις μου και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τους πραγματοποιήσω.

Την ίδια ενέργεια και αποφασιστικότητα κρύβετε και εσείς μέσα σας, αλλά δεν πρόκειται να αφυπνιστεί ποτέ αν δεν έχετε υψηλούς στόχους.
Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε σημαντικότερους και δυσκολότερους στόχους που θα σας εμπνεύσουν.

Συχνά μου λένε: “Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω κανένα στόχο”.
Η πεποίθηση αυτή αποδεικνύει ότι δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν οι στόχοι. Ο ανθρώπινος νους πάντα θέλει να μειώσει ή να εξαλείψει τον πόνο ή να αποφύγει οτιδήποτε τον προκαλεί. Επίσης, ο εγκέφαλός μας αρέσκεται να μας καθοδηγεί όταν επιδιώκουμε οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλέσει ευχαρίστηση.

Όλοι έχουμε στόχους.
Το πρόβλημα είναι ότι, όπως τόνισα, δεν τους χρησιμοποιούμε συνειδητά.

Στόχος των περισσότερων είναι να “πληρώσουν απλά τους λογαριασμούς”, να τα βγάλουν πέρα, να επιβιώσουν, να περάσει η μέρα.
Με λίγα λόγια, πέφτουν στην παγίδα του βιοπορισμού αντί να σχεδιάζουν τη ζωή τους.
Πιστεύετε ότι στόχοι σαν και αυτούς θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβετε μέσα σας; Δεν νομίζω!

Πρέπει να θυμάστε ότι οι στόχοι σας, όποιοι και αν είναι, σας επηρεάζουν. Αν δεν φυτέψετε συνειδητά τους σπόρους που εσείς θέλετε στον κήπο του νου σας, θα φυτρώσουν στη θέση τους αγριόχορτα!
Τα αγριόχορτα φυτρώνουν από μόνα τους, δεν χρειάζεται να κοπιάσετε για να τα αποκτήσετε. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τις απεριόριστες δυνατότητες που κρύβετε μέσα σας, πρέπει να βρείτε ένα στόχο τόσο σημαντικό και σπουδαίο, που θα σας ωθήσει να ξεπεράσετε τα όριά σας και να ανακαλύψετε τις πραγματικές σας δυνατότητες.

Να θυμάστε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεστε τώρα δεν αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες που έχετε, αλλά τη σημασία και την ποιότητα των στόχων στους οποίους εστιάζετε τη δεδομένη στιγμή.

Όλοι μας πρέπει να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε μια Υπέροχη Εμμονή.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Anthony Robbins “Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας” από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα