Δεν μπορείς να κάνεις ευτυχισμένο κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου

Δεν μπορείς να κάνεις ευτυχισμένο κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό σου

Ξεπέρασέ το αυτό τώρα αμέσως. Δεν έχεις το δικαίωμα ούτε τη δύναμη να κάνεις κανέναν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο. Μόνον ο ίδιος μπορεί να το κάνει αυτό. Μπορεί να σε χρησιμοποιήσει σαν δικαιολογία για το πώς θέλει να νιώθει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αιτία είσαι εσύ.

Κάθε στιγμή, κάθε άνθρωπος παράγει τη δική του εμπειρία χάρη στις σκέψεις και στις επιλογές που κάνει, καθώς και στις ερμηνείες που δίνει στα γεγονότα. Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος παραπονιέται για έναν κόκκο σκόνης σ’ ένα παλάτι, ενώ ένας ευτυχισμένος άνθρωπος κάνει ένα καλύβι παλάτι.
Μπορείς να διατηρείς ευτυχισμένους εκείνους που θέλουν να είναι ευτυχισμένοι και δεν μπορείς να διατηρείς ευτυχισμένους εκείνους που δεν θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Είναι τόσο απλό. Η ιδέα ότι μπορείς να διατηρείς κάποιον ευτυχισμένο είναι μύθος, μια δυσλειτουργική συμφωνία, μια κοινωνικά επικυρωμένη ψευδαίσθηση.

Ό,τι κι αν κάνεις, οι άνθρωποι βρίσκουν τους δικούς τους λόγους να είναι εκστατικοί ή βουτηγμένοι στη μιζέρια. Μπορεί να πεις στους ανθρώπους ακριβώς αυτό που χρειάζονται να ακούσουν για να τους γλυτώσεις από στενοχώριες, αλλά και πάλι εκείνοι μπορεί να κάνουν οδυνηρές, αυτο-υπονομευτικές επιλογές. Μπορεί να δείξεις στους ανθρώπους πώς να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά, αν δεν έχουν κίνητρο, δεν θα δώσουν προσοχή.

Μπορεί να βγάλεις ανθρώπους από αυτο-υπονομευτικές καταστάσεις, και τη στιγμή που θα γυρίσεις την πλάτη σου, θα επιστρέψουν σ΄αυτές. Και τότε, όταν πια θα έχεις σηκώσει τα χέρια ψηλά φωνάζοντας “Παραιτούμαι!” μπορεί να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να ανεβούν στο επόμενο σκαλοπάτι δύναμης. Έπρεπε να το κάνουν με το δικό τους τρόπο, στο δικό τους χρόνο.
Ο μόνος άνθρωπος που έχεις τη δύναμη να κάνεις ευτυχισμένο είναι ο εαυτός σου. Κάν’ το και θα γίνεις μια εξαιρετικά θετική δύναμη στη ζωή κάθε ανθρώπου που συναντάς. Τότε θα ξέρεις πώς να τα βγάλεις πέρα με τους άλλους όταν έχουν πρόβλημα.

Μπορείς να είσαι πρότυπο συμπεριφοράς για τους άλλους, να τους επηρεάζεις, να τους ενθαρρύνεις και να τους εμπνέεις, αλλά δεν μπορείς να επιλέγεις για λογαριασμό τους.

Δόξα τω Θεώ! Είσαι ελεύθερος!

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen “Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα