Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πως αισθάνονται οι άλλοι για εμάς

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πως αισθάνονται οι άλλοι για εμάς

Μια ανοιξιάτικη μέρα που έκλεινα τα τριάντα, κοίταξα μέσα μου και κατάλαβα τρία πράγματα. Τη στιγμή που τα κατάλαβα, ήξερα τι έπρεπε να κάνω για να είμαι χαρούμενος.

Πρώτον, οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για μένα όσο νόμιζα. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι φορούσε η φίλη μου όταν τη συνάντησα πρίν από μία εβδομάδα, ούτε πώς είχε βαφτεί και πώς ήταν χτενισμένα τα μαλλιά της. Εφόσον δεν μπορώ να θυμηθώ εγώ, τότε γιατί θα έπρεπε να θυμάται εκείνη αντίστοιχα κάποια πράγματα για μένα;

Παρόλο που μερικές φορές σκεφτόμαστε τους άλλους, η σκέψη μας διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά. Όταν πάψουμε να τους σκεφτόμαστε, ο νους μας επιστρέφει σε αυτά που αφορούν άμεσα εμάς. Γιατί λοιπόν περνάμε τόσες ώρες της ζωής μας ανησυχώντας για το πώς φαινόμαστε στους άλλους;

Δεύτερον, δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσουμε σε όλους. Άλλωστε, ούτε εμένα μου αρέσουν όλοι. Βέβαια όλοι ξέρουμε πολιτικούς, συνεργάτες, πελάτες και συγγενείς τους οποίους δεν αντέχουμε.

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να αρέσω εγώ σε όλους;

Δεν είναι ανάγκη να βασανίζεστε επειδή δεν αρέσετε σε κάποιον. Δεχτείτε το ως δεδομένο της ζωής· δεν μπορείτε να ελέγξετε το πώς αισθάνονται οι άλλοι για σας. Αν κάποιος δεν σας συμπαθεί, αφήστε τον να έχει τη γνώμη του.
Εσείς συνεχίστε την πορεία σας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί επιτρέπουμε στους άλλους ανθρώπους να μας αντιμετωπίζουν με άσχημο τρόπο;

Τρίτον, αν είμαστε αυστηρά ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα περισσότερα που κάνουμε για τους άλλους είναι στην πραγματικότητα για μας τους ίδιους.

Προσευχόμαστε να είναι καλά τα μέλη της οικογένειάς μας επειδή τους χρειαζόμαστε γύρω μας. Κλαίμε όταν φεύγει από τη ζωή το ταίρι μας επειδή παραμονεύει η μοναξιά. Θυσιαζόμαστε για τα παιδιά μας με την ελπίδα ότι θα γίνουν όπως τα θέλουμε.

Είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουμε τις βαθιά ριζωμένες εμμονές που έχουμε για τον εαυτό μας, εκτός αν αποκτήσουμε φώτιση, όπως ο Βούδας ή ο Ιησούς.

Πάψτε λοιπόν να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι και κάντε ό,τι υπαγορεύει η καρδιά σας. Μη φορτώνετε το μυαλό σας με «αν….».
Κάντε λιγότερο περίπλοκη τη ζωή σας και αναγνωρίστε τις επιθυμίες σας. Μόνο όταν είστε χαρούμενοι μπορείτε να κάνετε και τον κόσμο πιο χαρούμενο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Haemin Sunim «Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα