Δεν πειράζει αν δεν πήγες διακοπές…

Δεν πειράζει αν δεν πήγες διακοπές...

Δεν πειράζει αν δεν πήγες διακοπές. Μην παρασύρεσαι από τους ενθουσιασμούς των άλλων ή από τις κοινωνικές πεποιθήσεις που έχουν εδραιωθεί σε όλους μας σχετικά με αυτό. Δεν έχει σημασία ο τόπος που βρισκόμαστε, αλλά το πώς αισθανόμαστε εμείς μέσα μας. Ο ήλιος και η θάλασσα δε στέρεψε ποτέ, κανένας που τα ήθελε πραγματικά, δεν τα έχασε. Όπου και αν βρίσκεσαι, αυτά μπορείς να βρεις.

Μη στεναχωριέσαι αν δεν πήγες διακοπές. Τα πιο όμορφα, τα πιο ειδυλλιακά μέρη μπορεί ένας άνθρωπος να τα επισκεφτεί ακόμα και κλείνοντας τα μάτια του.

Σημασία έχει όπου και αν είσαι, με όποιους και αν είσαι, να περνάς καλά, πραγματικά καλά. Η χαρά δε βρίσκεται αλλά ούτε και εξαρτάται από τοποθεσίες· υπάρχει, κυρίως, μέσα μας.

Μη στεναχωριέσαι αν δεν πήγες διακοπές. Υπάρχουν τόσες πολλές δραστηριότητες με τις οποίες μπορείς να ασχολείσαι και να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο σου.

Βγες και πήγαινε μία βόλτα, τρέξε κοντά στη θάλασσα και πάρε μία βαθιά ανάσα νοιώθοντας τη δύναμή της, τρέξε για λίγο τώρα που ο κόσμος έχει λιγοστέψει, πήγαινε στη θάλασσα.

Μπορείς να περάσεις υπέροχα ακόμα και χωρίς διακοπές. Πήγαινε για ένα μπάνιο στη θάλασσα, διάβασε ένα ωραίο βιβλίο, πλέξε, βάλε νερό στα αδέσποτα στις γειτονιές, πήγαινε στο σπίτι μίας φίλης. Δεν είναι μόνο οι διακοπές το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο τα νησιά το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο οι εξορμήσεις στα κλαμπ το καλοκαίρι. Ξάπλωσε και κοιμήσου για λίγες ώρες, γράψε, μαγείρεψε, ασχολήσου με την καθαριότητα.

Διαβάστε επίσης: 6 τρόποι να αποφύγετε την κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Όπου και να βρίσκεσαι, να περνάς καλά. Μπορείς να μένεις στο σπίτι σου και, πάλι, να αισθάνεσαι βασιλιάς.

Μη στεναχωριέσαι αν δεν πήγες διακοπές. Αν πήγες διακοπές, έχει καλώς. Αν πάλι δεν πήγες, πάλι έχει καλώς. Αυτό που μετράει πραγματικά, είναι να είμαστε εμείς χαρούμενοι και να αισθανόμαστε πλήρεις μέσα μας.

Χωρίς ενοχές, ξεκουράσου ελεύθερα. Όπου και να είσαι, έχεις πάντοτε την ευκαιρία να είσαι ευτυχισμένος.

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα