Δεν υπάρχει μονάχα μια αδερφή ψυχή για μας

den-yparxei-monaxa-aderfi-psyxi

Δεν υπάρχει μονάχα μια αδερφή ψυχή για σας

Σε άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εναλλακτική Δράση διαβάζουμε την εμπειρία ενός θεραπευτή της Gestalt για την εμπειρία του πάνω στις σχέσεις έπειτα από πάνω από 10 χρόνια ως σύμβουλος γάμου. Και επειδή στην Εναλλακτική Ατζέντα αγαπάμε την προσέγγιση της Gestalt, σας παρουσιάζουμε τις παρατηρήσεις του:

 

1. Δεν υπάρχουν όμοια ζευγάρια

Ένα από τα πιο θαυμάσια πράγματα που συνάντησα στη δουλειά μου είναι ότι γνωρίζοντας τόσα πολλά διαφορετικά ζευγάρια από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ποτέ 2 ζευγάρια δεν είναι ίδια. Το καθένα έχει μια διαφορετική ιστορία και είναι συναρπαστικό να μαθαίνεις τι είναι αυτό που ελκύει τους ανθρώπους. Αν έχετε σχέση, να θυμάστε ότι η δική σας ιστορία είναι μοναδική.

2. Αν και δεν υπάρχουν όμοια ζευγάρια, τα περισσότερα παρουσιάζουν προβλέψιμες συμπεριφορές

Στην πραγματικότητα, οι συμπεριφορές μέσα σε μια σχέση είναι περιορισμένες, πχ εκείνη του επιτίθεται κι εκείνος υποχωρεί, εκείνος την κριτικάρει κι εκείνη αντεπιτίθεται ή και οι δύο αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τελικά απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.

Μαθαίνοντας τη δική σας συμπεριφορά μέσα στη σχέση, θα κάνετε το πρώτο βήμα για μια πραγματική αλλαγή.

3. Η έλξη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους είναι κάτι εντελώς απρόβλεπτο

Έχω δουλέψει με τα πιο ανόμοια ζευγάρια όλων των φύλων, σεξουαλικών προσανατολισμών και πολιτισμικού υπόβαθρου. Κατέληξα στο ότι δεν υπάρχουν κανόνες για την έλξη, είναι κάτι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορεί να συμβεί.

4. Οι σχέσεις που ξεκινούν με ένταση συχνά τελειώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση

Όταν οι σχέσεις ξεκινούν με ένταση και πάθος, συχνά τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν πρόκειται για απαραβίαστο κανόνα, αλλά δεν υπάρχει ζευγάρι που να αντέχει τόση ένταση επ’ αόριστον. Είναι αναμενόμενο ότι το πάθος κάποτε θα σβήσει σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Αυτό που συχνά οδηγεί σε μακροχρόνιες κι επιτυχημένες σχέσεις είναι η υπομονή κι ο χρόνος που θα αφιερώσουν για να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.

5. Η τέλεια σχέση δεν υπάρχει

Τα ζευγάρια που συνήθως έχουν προβλήματα είναι εκείνα στα οποία ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι πιστεύουν ότι η σχέση τους θα πρέπει να είναι τέλεια.

Η τελειοθηρία, όταν πρόκειται για σχέσεις, μπορεί να είναι ολέθρια. Δεν υπάρχει σύντροφος ή σχέση που να ανταποκρίνεται στο ιδανικό κι αν νομίζετε ότι η δική σας μπορεί να είναι έτσι, είστε γελασμένοι.

Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολίες και συγκρούσεις κατά καιρούς. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό αποτελεί μέρος της ζωής και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να υπάρχει συμπαράσταση και καλοσύνη απέναντι στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας όταν περνάτε δύσκολες στιγμές.

6. Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες σας

Ένας άλλος μύθος είναι η αντίληψη ότι ο σύντροφός σας μπορεί να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες σας. Αυτή η πεποίθηση συνήθως παίρνει τη μορφή της σκέψης ότι μόλις βρείτε τον τέλειο σύντροφο, δεν θα έχετε ανάγκη από τίποτα.

Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι θα απογοητευτείτε όταν ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας δεν έχει τελικά τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό να μην χάνετε την ατομικότητά σας όταν βρίσκεστε σε μια σχέση, ανεξαρτήτως από το πόσο πολύ αγαπάτε τον σύντροφό σας. Καλλιεργείστε σχέσεις με τους φίλους σας και κρατήστε στενή επαφή με την οικογένειά σας. Επίσης, φροντίστε να έχετε ενδιαφέροντα, ασχολίες και χόμπι τα οποία θα πραγματοποιείτε χωρίς τον σύντροφό σας.

Στο κάτω κάτω της γραφής, είστε δύο ξεχωριστά άτομα κι έχετε τις δικές σας προτιμήσεις, επιθυμίες και ανάγκες. Η αξία έγκειται στο να μπορείτε να μοιραστείτε αυτά τα πράγματα μαζί αλλά και χωριστά.

7. Δεν υπάρχει μονάχα μια αδερφή ψυχή για σας (αν θεωρείτε ότι ισχύει κάτι τέτοιο)

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο μία αδελφή ψυχή γι’ αυτούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω δουλέψει με αμέτρητα άτομα που νόμιζαν ότι κάποτε θα συναντούσαν τον ένα και μοναδικό σύντροφο, αλλά αυτό δεν λειτούργησε.

Τελικά ξέρετε τι συνέβη; Έκαναν άλλες σχέσεις οι οποίες ήταν γεμάτες με πολλή αγάπη και χαρά, όπως και η σχέση που νόμιζαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποια άλλη. Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σκεπτόμενοι ότι υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσατε ποτέ να δημιουργήσετε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση.

8. Οι αλλαγές σε μια σχέση απαιτούν σκληρή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο

Ξέρω ότι η αλλαγή της σχέση σας προς το καλύτερο απαιτεί σκληρή δουλειά. Αν ήταν εύκολο, τα ζευγάρια θα άλλαζαν όλη την ώρα και δεν θα υπήρχε ανάγκη να συμβουλευτούν κάποιον θεραπευτή.

Τα ζευγάρια που προσπαθούν σκληρά καρπώνονται τα οφέλη. Είναι πιο ευτυχισμένα, πιο σταθερά και μπορούν να αντιμετωπίζουν τα καλά και τα άσχημα της ζωής με περισσότερη δύναμη. Αν πιστεύετε ότι η σχέση σας χρειάζεται βοήθεια, μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή. Ίσως αυτή η κίνηση αποτελέσει την καλύτερη επένδυση για το μέλλον σας.

9. Οι σχέσεις μπορεί κατά καιρούς να γίνουν κάπως βαρετές και συνηθισμένες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι καλύτερες σχέσεις υπάρχουν φορές που μπορεί να γίνουν βαρετές. Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό κι ότι αποτελεί μέρος της ζωής.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που καταλαβαίνουν ότι περνούν μια τέτοια περίοδο και βρίσκουν τρόπους για να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, το γέλιο και τη διασκέδαση στη σχέση τους, είναι πιο ευτυχισμένα μακροπρόθεσμα. Να παρατηρείτε τις φάσεις από τις οποίες περνά η σχέση σας και να φροντίζετε μαζί για να τη διατηρήσετε, ακόμα και τις στιγμές που νιώθετε απομακρυσμένοι.

10. Το σεξ μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο σε μια μακροχρόνια σχέση

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσοι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει κατά καιρούς έχουν αποδεχτεί ότι έχουν κακή σεξουαλική ζωή, μόνο και μόνο επειδή νομίζουν ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχτείτε ότι θα έχετε μια βαρετή ή ακόμα και ανύπαρκτη ερωτική ζωή. Έχω δει πάρα πολλά ζευγάρια να αλλάζουν γνώμη για τη σεξουαλική τους ζωή και να δημιουργούν μια βαθύτερη σεξουαλική και συναισθηματική επικοινωνία από εκείνη που είχαν πριν.

Είναι αλήθεια ότι παίρνετε αυτό που επιδιώκετε. Έτσι, μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή σεξουαλική ζωή ακόμα κι αν είστε με τον σύντροφό σας πολλά χρόνια μαζί.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα