Αν δεν ζητάμε αυτό που θέλουμε, δεν θα το πάρουμε ποτέ

Αν δεν ζητάμε αυτό που θέλουμε, δεν θα το πάρουμε ποτέ

Όταν θα έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς με την οικονομική σου υγεία και να μπεις στη δράση, θα νιώσεις πιο δυνατός για να ζητήσεις την αφθονία που σου ανήκει.

Εξαιρετική φροντίδα του εαυτού σου σημαίνει να ζητήσεις μια αύξηση που την αξίζεις και με το παραπάνω, να διεκδικείς χρήματα που σου χρωστάνε ή να αυξάνεις την αμοιβή σου για τις υπηρεσίες που παρέχεις.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το να ζητάνε χρήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, με υποστήριξη και ένα σχέδιο, μπορείς να αυξήσεις το επίπεδο του αυτοσεβασμού σου και να ζητάς πιο εύκολα ό,τι είναι δικαιωματικά δικό σου.

Η Ντιάνα ήταν μια δικηγόρος που ασκούσε ιδιωτικά το επάγγελμά της σε μια μικρή πόλη των Μεσοδυτικών Πολιτειών. Είχε αρκετούς πελάτες που της όφειλαν χρήματα και, παρ’ όλο που εκείνοι αγνοούσαν τα σημειώματα που τους έστελνε, η Ντιάνα ένιωθε άβολα να τους τηλεφωνήσει και να τους ζητήσει να την πληρώσουν. Για να διεκδικήσει τα χρήματα που της ανήκαν, χρειαζόταν να σεβαστεί τον εαυτό της περισσότερο.

Στην αρχή, η Ντιάνα εφάρμοσε μια πολιτική προπληρωμής του 50% της αμοιβής της ως προκαταβολή, πριν αρχίσει να δουλεύει για μια υπόθεση.

Στη συνέχεια, φρόντιζε να στέλνει έγκαιρα το λογαριασμό της, έτσι ώστε να ξέρουν οι πελάτες της ότι έπαιρνε την αξία της στα σοβαρά. Προσέλαβε επίσης ένα λογιστή για να της κρατάει τα βιβλία, να της αναβαθμίσει το λογιστικό της σύστημα και να της δίνει μηνιαίες αναφορές που έδειχναν πώς πήγαινε η δουλειά της. Αυτό έκανε τη Ντιάνα περισσότερο επαγγελματία και της έδωσε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη δουλειά της.

Ανεβάζοντας τα κριτήριά της και βάζοντας σε τάξη τα λογιστικά της, η Ντιάνα ανέβασε το επίπεδο της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού της. Νιώθοντας πολύ καλύτερα με τον εαυτό της, της φάνηκε πιο εύκολο να τηλεφωνεί σε κάθε πελάτη και να κανονίζει μαζί του ένα πρόγραμμα εξόφλησης.

Με την κατάλληλη γλώσσα κα με μια άμεση προσέγγιση, η δράση της Ντιάνα της απέφερε τη συλλογή του 75% των χρημάτων που της χρωστούσαν μέσα σε εξήντα μέρες. Όταν ζήτησε αυτό που της άξιζε, τότε άρχισαν να τη σέβονται και οι άλλοι!

Για να βοηθηθείς να ζητήσεις τα χρήματα που αξίζεις, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια παραλλαγή των πιο κάτω φράσεων:

Για χρήματα που σου χρωστάνε: «Τζον, σε παίρνω για να μιλήσουμε για τα 1.000 δολάρια που οφείλεις στην εταιρεία μου. Θα ήθελα τη συνεργασία σου για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για να τα εξοφλήσεις. Ας αρχίσουμε με τις δικές σου ιδέες. Ποιος τρόπος θα σε βόλευε καλύτερα;»

‘Η:

«Μαίρη, σου τηλεφωνώ για την καθυστέρηση της πληρωμής του λογαριασμού σου. Η τελευταία φορά που μας έστειλες επιταγή ήταν πριν τέσσερις μήνες, και θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα έπρεπε να ξέρω; Θέλεις να βρούμε μαζί μια λύση;»

Όταν ζητάς αύξηση: «Κάρεν, θα ήθελα να μιλήσουμε για την αύξηση του μισθού μου. Έχουν περάσει δεκαοχτώ μήνες από την τελευταία φορά που πήρα αύξηση, και πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου, να εξετάσουμε το μισθό μου και τη δουλειά που έχω προσφέρει. Πότε θα μπορούσες να συζητήσουμε;»

Για αύξηση αμοιβής: «Τζο, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξήσω την αμοιβή μου. Αντί για 10 δολάρια την ώρα, θα χρεώνω 14. Ήθελα να σε ειδοποιήσω αρκετά νωρίς, ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Αν έχεις κάποια ερώτηση, ευχαρίστως να σου απαντήσω».

Θα πρόσεξες ότι ο τόνος σ’ αυτά τα παραδείγματα είναι θετικός και άμεσος. Όταν σέβεσαι τον εαυτό σου και την αξία σου, τότε ζητάς αυτό που σου ανήκει με κομψό τρόπο.

Να προσεγγίζεις πάντα τις συζητήσιες περί χρημάτων με την πρόθεση της συνεργασίας. Αν έχεις να κάνεις με κάποιον που σου οφείλει χρήματα και δεν προτίθεται να σου τα πληρώσει, απάλλαξε τον εαυτό σου από τη συναισθηματική φθορά και βάλε δικηγόρο ή κάποια εταιρεία που αναλαμβάνει εισπράξεις να το χειριστεί. Σεβάσου πρώτα τη φροντίδα του εαυτού σου – μην παγιδευτείς σε συναισθηματικές μάχες που είναι μεταμφιεσμένες σε οικονομικές.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Cheryl Richardson «Βρες χρόνο για τη ζωή σου!» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

11 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email