Η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία Πιγκουίνων στον κόσμο, έχει σχεδόν εξαφανιστεί

Η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία Πιγκουίνων στον κόσμο, έχει σχεδόν εξαφανιστεί

Βρετανοί ερευνητές που διεξήγαγαν έρευνα στην Ανταρκτική (BAS) λένε στην έκθεσή τους ότι, χιλιάδες νεοσσοί πιγκουίνοι πνίγηκαν, όταν ο πάγος στη θάλασσα της Ανταρκτικής, στην άκρη του παγόβουνου του Brunt καταστράφηκε από καταιγίδες το 2016.

“Οι πιγκουίνοι αυτοκράτορες στην αποικία του κόλπου Halley στη Θάλασσα Weddell δεν κατάφεραν να αυξήσουν τους νεοσσούς τους τα τελευταία τρία χρόνια”, δήλωσε ο Peter Fretwell, συν-συγγραφέας της έκθεσης. “Η αποικία τώρα έχει εξαφανιστεί.”

Αυτοί οι πιγκουίνοι αυτοκράτορες χρειάζονται σταθερό θαλάσσιο πάγο για να αναπαραχθούν και αυτή η παγωμένη πλατφόρμα πρέπει να διατηρηθεί από τον Απρίλιο, όταν φθάνουν τα πουλιά, μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν γεννηθούν οι νεοσσοί τους.

Οι καταιγίδες επανεμφανίστηκαν το 2017 και πάλι το 2018 και οδήγησαν στο θάνατο σχεδόν όλων των νεοσσών στην περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η μελέτη BAS αναφέρει ότι τα τελευταία 60 χρόνια, οι συνθήκες θαλάσσιων πάγων στην περιοχή του Halley Bay ήταν σταθερές και αξιόπιστες. Μέχρι πρόσφατα, τα ζευγάρια αναπαραγωγής της αποικίας αριθμούσαν κάθε χρόνο μεταξύ 14.000 και 25.000, περίπου το 5-9% του παγκόσμιου πληθυσμού πιγκουίνων αυτοκράτορα.

“Είναι αδύνατο να πούμε αν οι αλλαγές στις συνθήκες θαλάσσιου πάγου στον κόλπο Halley σχετίζονται συγκεκριμένα με την αλλαγή του κλίματος, αλλά μια τέτοια αποτυχία να αναπαραχθούν οι πιγκουίνοι αυτοκράτορες επιτυχώς, είναι πρωτοφανής”, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας στους πιγκουίνους και συν-συγγραφέας Phil Trathan.

“Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τα επίπεδα της οικολογικής αβεβαιότητας, τα δημοσιευμένα μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι αριθμοί των πιγκουίνων αυτοκράτορα πρόκειται να μειωθούν δραματικά, χάνοντας το 50-70% του αριθμού τους πριν από το τέλος αυτού του αιώνα, καθώς οι συνθήκες των θαλάσσιων πάγων αλλάζουν, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. ”

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και κάτι καλό: Ενώ η αποικία του κόλπου Halley έχει σχεδόν εξαφανιστεί, η πλησιέστερη αποικία Dawson Lambton έχει αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές, από περίπου 2.000 που ήταν τα ζευγάρια αναπαραγωγής, έφτασαν σχεδόν τα 15.000, γεγονός που δείχνει ότι πολλοί από τους ενήλικες αυτοκράτορες έχουν μετακομίσει εκεί, αναζητώντας καλύτερους χώρους αναπαραγωγής, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν αλλάξει.

18 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email