Δεξιό και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Τελικά ο εγκέφαλος λειτουργεί ολιστικά.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα με το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο

Ο μύθος και δεξιού ημισφαιρίου πηγάζει από την κοινή ιδέα ότι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας σχετίζονται με τη πλευρά του εγκεφάλου σας που έχει περισσότερο έλεγχο. Υποτίθεται ότι, τα άτομα που έχουν σε λειτουργία το αριστερό ημισφάιριο είναι πιο λογικά, ενώ τα άτομα με το δεξί ημισφαίριο είναι πιο δημιουργικά.

Αυτή η δημοφιλής ιδέα υπάρχει εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια όμως δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου εξίσου, και η λογική και η δημιουργικότητα δεν αλληλοαποκλείονται.

Είναι αλήθεια ότι κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει διαφορετικές λειτουργίες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σχετίζεται με την προσωπικότητα. Η παραπλανητική ιδέα των αριστερών και δεξιών «εγκεφάλων» προέρχεται από την επιστήμη αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, πάρτε την περίεργη περίπτωση του Δρ Jekyll και του κ. Hyde. Οι φανταστικοί χαρακτήρες του Robert Louis Stevenson αντιπροσώπευαν τη δυαδικότητα της ανθρώπινης φύσης και εξερεύνησαν την ιδέα ενός λογικού αριστερού εγκεφάλου (λογικός Δρ Jekyll) που ανταγωνίζεται έναν συναισθηματικό δεξί εγκέφαλο (ενστικτώδης κ. Hyde).

Τι συμβαίνει πραγματικά σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου

Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου διαχειρίζονται συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η κίνηση και η όραση. Για παράδειγμα, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας ελέγχει τα δεξιά χέρια και τα πόδια και το αντίστροφο.

Στη δεκαετία του 1800, οι νευρολόγοι Broca και Wernicke διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς τους που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην επικοινωνία είχαν βλάβη στους αριστερούς κροταφικούς λοβούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριστερός εγκέφαλος ελέγχει τη γλώσσα, όπως εξηγείται από τον TedEd.

Επιπλέον, η βραβευμένη με Νόμπελ έρευνα του Roger Sperry απέδειξε τη δεκαετία του 1960 ότι κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου ειδικεύεται σε συγκεκριμένες εργασίες.

Μελετώντας ασθενείς με επιληψία που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία που διαχωρίζει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, ο Sperry διαπίστωσε ότι η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου χειρίζεται αναλυτικές και λεκτικές εργασίες, ενώ το δεξί μισό φροντίζει για τις εργασίες χωρικής αντίληψης και συμβάλλει στο συναισθηματικό πλαίσιο

Οι κίνδυνοι αυτών των παρανοήσεων

Τα άτομα που χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου θεωρούνται: λογικά, αναλυτικά και προσανατολισμένα στη λεπτομέρεια. Η κοσμοθεωρία τους είναι αντικειμενική και πραγματική, επομένως είναι καλοί στα μαθηματικά, στη μηχανική και σε άλλες εργασίες και σταδιοδρομίες που βασίζονται σε γεγονότα. Οι «δεξιοί» θεωρούνται: δημιουργικοί, αντιληπτικοί, διαισθητικοί, ελεύθεροι στοχαστές. Η κοσμοθεωρία τους είναι υποκειμενική και εκφραστική, οπότε προορίζονται για δημιουργικές εργασίες και καριέρα.

Αυτές οι διακρίσεις μπορεί να περιορίσουν τις δυνατότητές σας. Ναι, ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα λογικοί ή δημιουργικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μία πλευρά του εγκεφάλου τους είναι πιο κυρίαρχη από την άλλη. Πολλές λογικές εργασίες απαιτούν δημιουργικότητα, και τα δημιουργικά έργα συχνά βασίζονται στη λογική.

Άρθρο της Kelly McSweeney

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα