Όλα δείχνουν πως στο πολύ κοντινό μέλλον, τα «έξυπνα» υφάσματα θα έχουν ολοένα και εντονότερη παρουσία στη ζωή μας, αφού και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας δέχεται πιέσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στον τομέα αυτό.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουν με κονδύλια και επιχορηγήσεις, τις έρευνες που διεξάγονται και τις προσπάθειες που γίνονται από κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μια καινοτόμα δημιουργία τους δημοσίευσαν στο περιοδικό Science, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, με επικεφαλή τον καθηγητή Γιουχουάνγκ Γουάνγκ του Τμήματος Χημείας και Βιοχημείας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ύφασμα που αλλάζει αυτόματα τις μονωτικές του ιδιότητες, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν, έτσι ώστε, άλλοτε να δροσίζει και άλλοτε να θερμαίνει αυτόν που το φορά.
Το ύφασμα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε, αν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, να επιτρέπει στη θερμότητα του σώματος να το διαπερνά και να διαχέεται στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα το σώμα να δροσίζεται.
Στην αντίθετη περίπτωση που ο καιρός είνα κρύος και ξηρός τότε, το ύφασμα μειώνει τη θερμότητα που διαφεύγει στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα το σώμα να ζεσταίνεται.
Το νήμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του υφάσματος αυτού αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά, το ένα από τα οποία απορροφά το νερό και το άλλο το απωθεί, ενώ είναι επικαλυμμένο με νανοσωλήνες άνθρακα, μέταλλο το οποίο είναι καλός αγωγός της θερμότητας.
Αν και κατά τα λεγόμενα των επιστημόνων, το ύφασμα αυτό χρειάζεται αρκετή περισσότερη επεξεργασία προτού βγει στο εμπόριο, ωστόσο, όλα τα υλικά για την παραγωγή του είναι διαθέσιμα στην αγορά ώστε, να μη δημιουργηθούν τεχνικές δυσκολίες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπάρξει αρκετές καινοτομίες στην παραγωγή υφασμάτων, προκειμένου να βελτιωθούν οι θερμικές τους ιδιότητες και να καλυφθούν οι ανάγκες ορειβατών ή μαραθονοδρόμων, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχε παραχθεί ύφασμα που να ανταποκρίνεται αυτόματα στις περιβαλλοντικές συνθήκες και να προσαρμόζεται κατάλληλα.