Οι διαφορές ανάμεσα στις εξωσυζυγικές σχέσεις ανδρών και γυναικών

Οι διαφορές ανάμεσα στις εξωσυζυγικές σχέσεις ανδρών και γυναικών

Οι άντρες και οι γυναίκες αναζητούν συνήθως διαφορετικά πράγματα όταν εμπλέκονται σε εξωσυζυγικές δραστηριότητες.
Μια έρευνα από δύο ψυχολόγους, τη Shirley Glass και τον Tomas Wright, έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές που καθορίζουν αυτή την αναζήτηση, καθώς οι μεν γυναίκες συνδέουν το σεξ με την αγάπη, ενώ η εμπλοκή των αντρών ξεκινά κυρίως από το σεξ.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει πάντοτε. Ορισμένοι άντρες βλέπουν μια ερωτική σχέση ως απόδραση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και μια ευκαιρία επιστροφής στον ρομαντισμό, ενώ υπάρχουν πολλές γυναίκες που νιώθουν ότι το εξωσυζυγικό σεξ χωρίς συναισθηματικές εμπλοκές δίνει “νοστιμιά” στη ζωή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν αποκαλύπτεται η απιστία, οι διαφορετικές αυτές πεποιθήσεις δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στην επικοινωνία του ζευγαριού.

Για παράδειγμα, μια σύζυγος μπορεί να βρίσκει πολύ σκληρή την εξήγηση ότι εκείνος είχε απλώς “σεξουαλική περιέργεια”, ότι οι αλλεπάλληλες περιπέτειές του ήταν καθαρά και μόνο σαρκικές και ότι, φυσικά, δεν είχε καμιά πρόθεση να την πληγώσει. Στο μυαλό της το σεξ και η συναισθηματική δέσμευση είναι έννοιες που ταυτίζονται απόλυτα μεταξύ τους.

Αντίστοιχα, ένας σύζυγος προφανώς θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να καταλάβει ότι η γυναίκα του δεν είχε ποτέ σεξουαλική σχέση με τον “άλλο” και ότι απολάμβανε απλώς την προσοχή και την καλοσύνη που της έδειχνε. Για εκείνον, όταν ένας άντρας έρχεται κοντά σε μια γυναίκα, έχει στο μυαλό του μόνο έναν στόχο: το σεξ.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς οι πεποιθήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδια στον δρόμο της ειλικρινούς επικοινωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μας ξενίζει όταν ακούμε έναν άπιστο άντρα να ισχυρίζεται ότι ο γάμος του είναι καλός – και να το εννοεί!

Ένας τέτοιος άντρας μπορεί να βλέπει τα κατορθώματά του ως ένα προνόμιο που έχει το αρσενικό γένος, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το γάμο και την αγάπη.

Αντίθετα, οι άπιστες γυναίκες λένε συνήθως ότι “ξεστρατίζουν” επειδή νιώθουν συναισθηματικά ακάλυπτες στο γάμο τους. Αυτός είναι ο κανόνας – γιατί, όπως είπαμε, υπάρχουν και πολλές εξαιρέσεις.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που επικαλούνται οι άπιστοι σύντροφοι:

– Δεν κατανοούν τι σημαίνει συζυγική αγάπη.

– Δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα και ανάγκες.

– Δεν διαθέτουν τις λεκτικές ικανότητες για την κοινή επίλυση προβλημάτων.

– Δεν είναι ικανοί να ικανοποιούν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του άλλου.

– Δεν γνωρίζουν πραγματικά το πρόσωπο που παντρεύονται (για παράδειγμα, αγνοούσαν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα που υπήρχε).

– Δεν μπορούν να χειριστούν κάποιες πολιτισμικές διαφορές.

– Έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες από τον ίδιο τον γάμο.

– Απογοητεύονται όταν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν μεγαλώσει ή ανατραφεί με τον ίδιο τρόπο που μεγάλωσε ή ανατράφηκε ο/η σύντροφός τους.

– Τους παρασύρει η σεξουαλική περιέργεια.

– Έχουν ανικανοποίητες συναισθηματικές ανάγκες.

– Αναπτύσσουν σεξουαλική εξάρτηση από το τρίτο πρόσωπο.

– Βαριούνται στο γάμο τους.

– Έχουν χάσει τη χαρά και την ένταση που υπήρχαν στην αρχή της σχέσης.

– Έχουν απομακρυνθεί από το ταίρι τους εξαιτίας των καθημερινών υποχρεώσεων.

Εάν σε κάποια από τα παραπάνω σημεία αναγνωρίζετε τη δική σας περίπτωση, ίσως μπορέσετε να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους βρίσκεστε στην παρούσα κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε αν υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί ο γάμος σας, πώς θα χειριστείτε και οι δύο τα συναισθήματά σας και ποια θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή “Απιστία, κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία;” από τις εκδόσεις μέλινο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα