Ο διαλογισμός του θορύβου και του κέντρου της πόλης

meditation

Αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας και πολύ ζεν τύπο, παρ’ όλ’ αυτά έχετε λόγους να πειραματιστείτε με τον διαλογισμό (π.χ. εκβιασμός του ψυχολόγου σας για να σας ξαναδεχτεί στην επόμενη συνεδρία;) να μία πρώτη επαφή με αυτή την πανέξυπνη τεχνική ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης, που μπορείτε να την εφαρμόσετε οπουδήποτε, πριν πάτε απ’ ευθείας στα βαθειά… ξέρετε τώρα, χαλαρή μουσική, αρωματικά στικς, στάση λωτού, ησυχία…

1. Ξεκινήστε προσέχοντας τη στάση του σώματός σας. Μπορεί να στέκεστε όρθιοι, να κάθεστε ή να βρίσκεστε κάπου ξαπλωμένοι. Δεν έχει σημασία, απλά παρατηρήστε τη στάση που έχετε.

2. Συγκεντρωθείτε στο σώμα σας ακριβώς στην κατάσταση που βρίσκεται. Πώς το αισθάνεστε; Είναι βαρύ; ελαφρύ; πονάει; Υπάρχει κάποια δόνηση, κάποιος παλμός, κίνηση, ζεστασιά, δροσιά;  Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να βρίσκονται παντού στο σώμα σας και το μόνο που χρειάζεται εσείς να κάνετε είναι να τις προσέξετε. Εστιάστε στο τι συμβαίνει με περιέργεια.

3. Πάρτε μια ανάσα. Θα την παίρνατε έτσι κι αλλιώς, απλά τώρα παρατηρήστε την. Αρχίζετε ήδη να χαλαρώνετε; Συνεχίστε έτσι για λίγο, με απλότητα. Ακολουθείστε τον αέρα από τη μύτη προς τα μέσα και μετά προς τα έξω.

4. Σιγά σιγά αφήστε τις σωματικές σας αισθήσεις και στρέψτε την προσοχή σας στους ήχους έξω από εσάς. Μπορεί να ακούγονται διάφοροι ήχοι, δυνατοί ή ήρεμοι. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τη σιωπή ανάμεσα στο θόρυβο. Οι ήχοι έρχονται και φεύγουν. Το ίδιο και η ένταση. Το ίδιο και οι σκέψεις. Παρατηρήστε τα πως μεταβάλλονται.

5. Παρατηρήστε απλά τους ήχους αντί να προσπαθείτε να τους περιγράψετε και να τους δικαιολογήσετε. Μια τάση που έχει ο νους μας είναι να θέλει να σκέφτεται τους θορύβους που λαμβάνει, να φτιάχνει μια ιστορία ή να θεωρεί ότι πρέπει να αντιδράσει σε αυτούς: «Μου αρέσει ή δεν μου αρέσει. Από πού έρχεται;». Προσπαθήστε αντί γι’ αυτό, απλά να ακούτε τον ήχο. Παρατηρήστε χωρίς καμία διάκριση. Οι ήχοι έρχονται και φεύγουν. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τίποτε άλλο γι’ αυτούς.

6. Στραφείτε τώρα προς εσάς για λίγο ακόμα, πριν τελειώσετε με την άσκηση. Για ακόμα μια φορά, προσέξτε κάθε σωματική αίσθηση που γίνεται φανερή σε εσάς. Παρατηρήστε και πάλι την αναπνοή σας, τη στάση του σώματός σας και την ένταση.  Πάρτε μία ακόμη μεγάλη ανάσα και εκπνεύστε αργά και ανακουφιστικά.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα