Διαλογισμός εξαγνισμού της ημέρας

Διαλογισμός εξαγνισμού της ημέρας

Οι βουδιστές δάσκαλοι θα σας πουν ότι κάθε άνθρωπος δημιουργεί αρνητικό κάρμα καθημερινά. Είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα της ανθρώπινης κατάστασης. Ένα “ψεματάκι” ή μια αρνητική σκέψη για κάποιον, είναι συμβάντα τα οποία επηρεάζουν το κάρμα μας, έχουν συνέπειες δηλαδή και μάλλον αρνητικές. Μπορούμε να μειώσουμε το στίγμα της καθημερινής μας αρνητικότητας με συχνό -ιδανικά καθημερινό- εξαγνισμό.

Η καλύτερη ώρα είναι αργά τ’ απόγευμα που ελαττώνετε ταχύτητα και η μέρα τελειώνει. Μπορείτε να προετοιμαστείτε κάνοντας τον απολογισμό της ημέρας σας και να ανάψετε ένα λευκό κερί το οποίο θα εξαγνίζει τη διαδικασία και ό,τι αποβάλλετε.

1 Φέρτε στο νου σας τα σημερινά σας “παραπτώματα” καθώς και τα άτομα στα οποία απευθυνθήκατε. Καλλιεργήστε μία αίσθηση συμπόνιας για τον εαυτό σας και για εκείνους. Μην κρίνετε ως ασήμαντα τα γεγονότα. Θεωρήστε τα αρκετά σημαντικά εφ’ όσον υπέπεσαν στην αντίληψή σας.

2 Βρείτε τους λόγους που θεωρήσατε σωστό να κάνετε αυτή, την μικρής σημασίας, αρνητική πράξη. Έπειτα βρείτε τους λόγους ή τον λόγο που βλέπετε τώρα ότι δεν ήταν σωστή και ότι έστω και λίγο, έβλαψε εσάς ή τους άλλους.

3 Αναρωτηθείτε αν και πώς μπορείτε ν’ αποφύγετε τέτοιες πράξεις στο μέλλον. Μπορεί να μην έχετε βρει άλλο τρόπο πχ ν’ αναβάλετε το ραντεβού με κάποιον πελάτη, παρά μόνο προφασιζόμενος την ανύπαρκτη αδιαθεσία σας. Αναρωτηθείτε πως μπορείτε ν’ αποφύγετε αυτό το κατά συνθήκην ψέμα στο μέλλον. Αν βρείτε τον τρόπο, τότε δεσμευτείτε στον εαυτό σας πως θα τον τηρήσετε… τουλάχιστον θα προσπαθήσετε. Παίρνει χρόνο μερικές φορές.

4 Αναλογιστείτε αν χρειάζεται να επανορθώσετε για κάποιες απ’ αυτές τις ασήμαντες πράξεις σας. Αν δηλαδή για εσάς ή τους άλλους, δεν είναι και τόσο ασήμαντες τελικά. Αν έχετε παρακρατήσει χρήματα από κάποιον πελάτη σας ή υπάλληλό σας, βρείτε τρόπο να τα επιστρέψετε ακόμη κι αν δε το έχει καταλάβει. Προσέξτε μόνο τον τρόπο που θα επανορθώσετε. Δε θα έπρεπε να δημιουργήσετε περισσότερη βλάβη στον εαυτό σας ή στο άλλο πρόσωπο.

5 Εξαγνίστε όλες σας τις σκέψεις, τις πράξεις και τις αντιστάσεις, όλα σας τα αρνητικά συναισθήματα επί της ημέρας σας, στη λαμπερή φλόγα του κεριού… μέχρι να μείνετε καθαροί συνειδησιακά και δίχως σκέψεις.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα