Βρείτε το κατάλληλο μέρος: είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου δεν θα σας διακόψουν. Μπορεί να είναι το δωμάτιό σας, ο κήπος, το πάρκο, το σαλόνι.
Φροντίστε, τουλάχιστον στην αρχή, ο χώρος να είναι πάντα ο ίδιος για να διευκολύνεται η συγκέντρωσή σας.
Ντυθείτε άνετα: φορέστε φαρδιά ρούχα που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Προβλέψτε να έχετε μαζί σας μια ζακέτα ή ένα κουβερτάκι, γιατί μπορεί να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.
Καθίστε άνετα: σε μια καρέκλα, στα γόνατα, οκλαδόν, πάνω σ΄ένα μαξιλάρι ή ξαπλωμένοι… δεν έχει μεγάλη σημασία.
Θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι και να νιώθετε άνετα για 5, 10, 15 λεπτά στην αρχή. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια αλλά όχι άκαμπτη.
Πάρτε μια “αξιοπρεπή” στάση: σηκώστε τους ώμους όσο πιο ψηλά γίνεται και μετά αφήστε τους να πέσουν με φυσικό τρόπο. Αυτή είναι η στάση σας!
Φανταστείτε ότι το σώμα σας είναι ένα βουνό που η βάση του βυθίζεται στο έδαφος και η κορυφή του αγγίζει τον ουρανό!
Κλείστε τα μάτια: αυτό θα εμποδίσει τη διάσπαση της προσοχής σας, αλλά φροντίστε να μην κοιμηθείτε! Αν θέλετε, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά. Ή διαλέξτε κάτι μεταξύ των δύο: τα μάτια μισόκλειστα, σε κατεύθυνση 1,5 μέτρο μπροστά σας.
Ακουμπήστε τα χέρια σας: πάνω στα γόνατα ή στους μηρούς σας. Μπορείτε ακόμη να στρέψετε τις παλάμες προς τον ουρανό. Μόνο με τον πειραματισμό θα βρείτε τι σας ταιριάζει καλύτερα!
Εστιάστε στην αναπνοή σας: συγκεντρωθείτε στον αέρα που μπαίνει στα πνευμόνια σας και βγαίνει από αυτά.
Συνειδητοποιήστε τις σκέψεις σας: όπως είναι αδύνατον να μην σκέφτεστε κάτι, προσπαθήστε στην αρχή να βεβαιωθείτε ότι σας έρχονται πολλές σκέψεις. Στη συνέχεια παρατηρήστε αυτές τις σκέψεις χωρίς να προσπαθείτε να τις διώξετε. Δεχτείτε τες και μην κολλάτε σε αυτές. Αφήστε να μπαινοβγαίνουν στο μυαλό σας όπως θέλουν. Σε λίγο καιρό δεν θα τους δίνετε σημασία.
Βρείτε την κατάλληλη στιγμή: νωρίς το πρωί (το καλύτερο), όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, την ώρα του φαγητού ή στο διάλειμμα για καφέ.
Ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα. Αν σας φαίνεται δύσκολο να μείνετε ακίνητοι για 30 λεπτά, δοκιμάστε 5 λεπτά τη μέρα στην αρχή και αυξήστε προοδευτικά τον χρόνο.
Προγραμματίστε ένα χρονόμετρο ή ένα ξυπνητήρι.
Θα χρειαστείτε αρκετά λεπτά για να σταθεροποιηθείτε και κάποια λεπτά ακόμη για να μπείτε στην πρακτική και να συγκεντρωθείτε, έπειτα κάποια λεπτά ακόμη για να διευρύνετε το πεδίο της συνείδησής σας.
Δοκιμάστε στη συνέχεια 15 λεπτά την ημέρα για ένα διάστημα πολλών εβδομάδων, και όταν θα είστε έτοιμοι, αυξάνετε τον χρόνο κατά 5 λεπτά κάθε εβδομάδα.
Ο διαλογισμός με ενσυνειδητότητα δεν πετυχαίνει με το να μένετε καθιστοί ή ξαπλωμένοι. Η ενσυνειδητότητα αποσκοπεί να σας ξυπνήσει, να σας θέσει σε εγρήγορση, έτσι ώστε να ζείτε αληθινά κάθε στιγμή της καθημερινής σας ζωής.
Μπορείτε να ασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα μέσα στη μέρα σας τρώγοντας ένα φρούτο. Πάρτε ένα πορτοκάλι και προσέξτε την υφή του, το σχήμα του, το μέγεθός του, τη μυρωδιά του και το χρώμα του.
Στη συνέχεια ξεφλουδίστε το και φανταστείτε ότι είναι το πρώτο και το τελευταίο πορτοκάλι που έχετε την ευκαιρία να φάτε…
Τολμήστε αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία καθώς περπατάτε, καθώς πίνετε τσάι, καθώς μαγειρεύετε…
Βάλτε την ενσυνειδητότητα στη ζωή σας.
Ενσυνειδητότητα σημαίνει να κατευθύνουμε την προσοχή μας με συγκεκριμένο τρόπο, εκούσια, τη στιγμή που το θέλουμε και χωρίς αξιολογικές κρίσεις.
Ενσυνειδητότητα σημαίνει ότι είμαστε εντελώς παρόντες σε αυτό που βιώνουμε, χωρίς φίλτρα, χωρίς να κρίνουμε και χωρίς να έχουμε υπερβολικές προδοκίες.
Απόσπασμα από το βιβλίο των Patrick Amar & Silvia Andre “Νίκησε το στρες” από τις εκδόσεις Πεδίο