Διαλογισμός για το Εσωτερικό μας Παιδί

Διαλογισμός για το Εσωτερικό μας Παιδί

Ορισμένοι από εμάς δεν μεγαλώσαμε ποτέ, όχι επειδή ήμασταν κακομαθημένα παιδιά, αλλά γιατί δεν δεχτήκαμε αρκετή γονική φροντίδα. Αυτός ο διαλογισμός θα σας διδάξει να γίνετε γονιός του εαυτού σας.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις τους, οι γονείς σας μπορεί να αντιμετώπισαν δυσκολίες ως γονείς. Ίσως είχαν οι ίδιοι δύσκολη παιδική ηλικία. Αυτός ο διαλογισμός δεν γίνεται για να τους καταλογίσετε ευθύνες. Σας διδάσκει περισσότερο πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας, αν δεν διδαχτήκατε αυτές τις δεξιότητες σε νεαρή ηλικία.

Είναι ένας θαυμάσιος διαλογισμός για να μάθετε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Οφέλη

-Επουλώνει τα παιδικά τραύματα
-Συμβάλλει στην ανατροφή του εαυτού
-Ενισχύει την εκτίμηση για τον εαυτό σας

Προετοιμασία

Πάρτε ένα στυλό και ένα φύλλο χαρτί με γραμμές.

Άσκηση

1. Καθίστε σε στάση διαλογισμού σ’ ένα ήσυχο μέρος. Ανάψτε ένα κερί ή λιβάνι για να συγκεντρωθείτε. Διαλογιστείτε για μερικά λεπτά πάνω στην αναπνοή σας, για να ηρεμήσει ο νους σας.

2. Χωρίστε το χαρτί σε δύο στήλες. Στην κορυφή, στην αριστερή πλευρά, γράψτε “γονιός” και στη δεξιά πλευρά γράψτε “παιδί”. Τώρα, φανταστείτε ότι είστε ο γονιός του εαυτού σας και ρωτήστε το παιδί σας τι νιώθει και τι χρειάζεται αυτήν τη στιγμή. Γράψτε αυτές τις ερωτήσεις στην πρώτη στήλη.

3. Αλλάξτε νοητική κατάσταση και γίνετε το “εσωτερικό σας παιδί”. Από αυτή τη θέση, απαντήστε στο “γονιό” σας. Γράψτε όσα θέλετε. Επιστρέψτε στη νοητική κατάσταση του “γονιού” και απαντήστε στο παιδί σας. Αν το παιδί σας είναι θυμωμένο μαζί σας, ρωτήστε το τι μπορείτε να κάνετε για να το φροντίσετε. Αν το παιδί σας είναι λυπημένο, μιλήστε του, για να ανακαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος. Συνεχίστε το γραπτό αυτό διάλογο για είκοσι λεπτά το πολύ.

4. Ως “γονιός”, πείτε στο παιδί σας ότι δυσκολευτήκατε να το φροντίσετε, αλλά ότι θα θέλατε να γίνετε καλύτερος γονιός και να έχετε περισσότερες τέτοιες συζητήσεις.

5. Τελειώστε το διαλογισμό σας, παρακολουθώντας για μερικά λεπτά την αναπνοή σας. Προσέξτε αν νιώθετε μεγαλύτερη ηρεμία και χαλάρωση.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η βίβλος του διαλογισμού” της Madonna Gauding από τις εκδόσεις Ισόρροπον

 

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα