Το “Θεραπευτικό άγγιγμα” ή “Διαλογισμός ίασης” και η επίδρασή του

Το θεραπευτικό άγγιγμα έχει ονομασθεί “διαλογισμός ίασης”, κατά τον οποίο μεταφέρεται ενέργεια από ένα άτομο σε ένα άλλο, με σκοπό την ενίσχυση της διαδικασίας ίασης.
Αποτελεί την εγκόσμια μορφή της θρησκευτικής φύσης τοποθέτησης των χεριών πάνω στον ασθενή, αλλά και οι δύο όροι είναι ανακριβείς, αού δεν είναι απαραίτητη η φυσική επαφή.

Όσοι εφαρμόζουν τη μέθοδο του θεραπευτικού αγγίγματος, σε κατάσταση διαλογισμού, έχουν τα χέρια τους πάνω στο δέρμα των ασθενών ή σε μικρή απόσταση από τους ασθενείς, για να αισθάνονται – και να ομαλοποιούν – το πεδίο ενέργειάς τους.

Το θεραπευτικό άγγιγμα φαίνεται ότι πραγματικά επιδρά τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
Σε σύγκριση με το τυχαίο άγγιγμα ή τη συζήτηση, ήταν αποτελεσματικότερο στη μείωση των επιπέδων άγχους νοσηλευόμενων ασθενών.

Μια μελέτη 30 νοσηλευόμενων παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το τυχαίο άγγιγμα, το θεραπευτικό άγγιγμα μείωσε το χρόνο που απαιτήθηκε για να ηρεμίσουν τα παιδιά μετά από εμπειρίες που τους προκάλεσαν στρες.
Μια συναρπαστική μελέτη εξέτασε την επίδραση του θεραπευτικού αγγίγματος σε πληγές που ήταν αποτέλεσμα βιοψίας στον άνω βραχίονα.
Από τους 44 ασθενείς που συμμετείχαν, οι μισοί δέχτηκαν ένα πεντάλεπτο θεραπευτικό άγγιγμα στο βραχίονά τους και οι άλλοι μισοί δεν υποβλήθηκαν σε καμία θεραπεία.
Οι πληγές των μελών της ομάδας που δέχτηκε το θεραπευτικό άγγιγμα επουλώθηκαν πολύ ταχύτερα από ό,τι της ομάδας που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Delores Krieger, που επινόησε το θεραπευτικό άγγιγμα, είχε φοιτήσει δίπλα σε έναν Καναδό θεραπευτή που ονομαζόταν Oskar Estabany και υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες μελέτες που αφορούν την εργασία του.
Οι πληγές ποντικών επουλώνονταν πολύ ταχύτερα όταν υποβάλλονταν σε θεραπεία από τον Estabany παρά όταν τις φρόντιζαν μη θεραπευτές ή όταν απλώς τις ζέσταιναν (για να κάνουν έλεγχο όσον αφορά τη θερμότητα των χεριών του θεραπευτή).

Σε μια άλλη μελέτη, σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε μια ουσία που προκαλεί βρογχοκήλη, οι βρογχοκήλες αναπτύχθηκαν με ρυθμό πολύ βραδύτερο όταν τη θεραπεία χορήγησε ο Estabany παρά κάποιος άλλος.
Το θεραπευτικό άγγιγμα και άλλοι τύποι ίασης μέσω της ενέργειας φαίνεται ότι αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο που αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Adriane Fugh – Berman “Εναλλακτική Ιατρική” από τις εκδόσεις Αρχιπέλαγος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα