Ο Διαλογισμός “Το περπάτημα του Λαβύρινθου”

Το περπάτημα του λαβύρινθου γινόταν στην αρχαία Κρήτη, στην Αίγυπτο, στο Περού, στην Ινδία και στην Ιρλανδία.
Περπατάτε διαλογιζόμενοι, κατά μήκος ενός μονοπατιού, που σας γυρίζει πίσω και σας ξαναπηγαίνει μπροστά, μέσα από μια σειρά στροφών ή μαιάνδρων μέχρι να φτάσετε στο κέντρο.

Ο διαλογισμός αυτός σας βοηθά να βρείτε το πνευματικό σας κέντρο, δίνει μεγαλύτερο βάθος στην προσευχή σας και σας βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων σας.

Αν ψάξετε σε μια μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, θα εντοπίσετε λαβύρινθους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πολλές εκκλησίες και ησυχαστήρια έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνιμους λαβύρινθους που είναι ανοικτοί για το κοινό.

Το περπάτημα σε έναν λαβύρινθο σας βοηθά να συνδέσετε το δεξί με το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου.
Έτσι, ενθαρρύνεται η δημιουργική σκέψη και βοηθιέται η προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων.
Καθώς βαδίζετε στο στριφογυριστό μονοπάτι, που οδηγεί στο κέντρο του λαβύρινθου, ίσως αποκτήσετε μεγαλύτερη ενόραση για τη ζωή σας ή για ένα πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε.

Ασκηθείτε στο περπάτημα λαβύρινθου, κάθε φορά που θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας ή να φτάσετε στην καρδιά κάποιου ζητήματος που σας απασχολεί.
Εντοπίστε ένα λαβύρινθο κοντά σας. Αν δε βρίσκετε κανέναν, μπορείτε να διαλογιστείτε ακολουθώντας με το δάκτυλο έναν τυπωμένο λαβύρινθο.

Άσκηση

1. Σταθείτε στην είσοδο του λαβύρινθου και εστιάστε σε ένα πρόβλημα ή σε μια ανησυχία. Για παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση για μια νέα θέση εργασίας.

2. Καθώς εισέρχεστε στο λαβύρινθο και αρχίζετε να περπατάτε, εξερευνήστε αυτά που πιστεύετε για το πρόβλημα. Καθώς μπαίνετε βαθύτερα στο λαβύρινθο, στρέψτε το διαλογισμό σας προς αυτά που νιώθετε για το πρόβλημα. Τι συναισθήματα γεννιούνται;

3. Συνεχίστε προς το κέντρο, διερωτώμενοι πώς αυτό το πρόβλημα επηρεάζει τον υλικό σας κόσμο, τα οικονομικά ή την υγεία σας. Μετά, αναρωτηθείτε πώς επηρεάζεται η πνευματική σας ζωή.

4. Όταν φτάσετε στο κέντρο, ζητήστε από την Ανώτερη Δύναμη να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημά σας. Σταθείτε σιωπηλοί, δείτε τι θα προκύψει και δεχτείτε το χωρίς να το κρίνετε. Αν δεν σας έρχεται τίποτα στο νου, κάντε υπομονή. Η απάντηση μπορεί να έρθει λίγες μέρες μετά.

5. Στο δρόμο προς την έξοδο από το λαβύρινθο, διαλογιστείτε πάνω στην όποια λύση προέκυψε. Αν δεν προέκυψε καμία λύση, συγκεντρωθείτε, βάζοντας το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, καθώς βαδίζετε. Όταν φτάσετε στην έξοδο του λαβύρινθου, σταθείτε για ένα λεπτό και ευχαριστήστε την Ανώτερη Δύναμη για τη βοήθεια που σας έδωσε στο πρόβλημά σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Madonna Gauding “Η Βίβλος του Διαλογισμού” από τις εκδόσεις Ισόρροπον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα