Ο Διαλογισμός της Σιγής

διαλογισμός σιγής

Ο πιο απλός στην πράξη διαλογισμός και ο πιο δύσκολος στην επίτευξη. Ο λόγος για τον διαλογισμό της Σιγής, όπου επιτυγχάνεται όχι απλά χωρίς να μιλάμε αλλά και σε εντελώς ήσυχο μέρος. Τα πρώτα δύο είναι σημαντικά διότι θα βοηθήσουν πολύ να επιτευχθεί η σιγή και σε εσωτερικό επίπεδο, στο επίπεδο του νου. Όσο δύσκολο όμως και αν σας φανεί, τόσο απίστευτα είναι τα οφέλη σε βάθος χρόνου… ξεκινώντας από τώρα!

Καθίστε ή σταθείτε στη στάση που σας κάνει ήσυχους (οκλαδόν, καθιστοί, όρθιοι ή ξαπλωμένοι) στο πιο ήσυχο σημείο που βρήκατε. Όχι κινητά στη δόνηση, όχι μουσικούλα, όχι ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. Ενώστε τις παλάμες σας μπροστά στην καρδιά σας και εισπνεύστε ήρεμα και βαθειά. Εκπνεύστε εξίσου ήρεμα και αργά, για δύο με τρεις φορές. Αφεθείτε στη σιωπή του χώρου. Θυμηθείτε -κυριολεκτικά θυμηθείτε- πως η σιγή είναι πραγματική κατάσταση και πως εσείς μπορείτε να τη βιώσετε όπως οτιδήποτε άλλο βιώνετε στην πραγματικότητα. Αναπνεύστε αθόρυβα… Αναπόφευκτα, η σιγή θα έρθει και στο νου σας. Απολαύστε τη για όσο διαρκέσει. Μπορεί μερικά δευτερόλεπτα, ίσως και λίγο περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να συμβεί και για εσάς.

Και γιατί η σιγή; Έχετε αναρωτηθεί; Μερικά λεπτά σιγής, είναι άκρως θεραπευτικά για το νευρικό μας σύστημα το οποίο ξεκουράζεται, θεραπεύεται και στέλνει τις ανάλογες πληροφορίες και στον υπόλοιπο οργανισμό μας. Μερικά λεπτά σιγής μας βοηθούν να ενωθούμε με τη σοφία μέσα μας αλλά και με την παγκόσμια σοφία. Μας βοηθούν να καταλάβουμε τα μηνύματα της διαίσθησής μας. Είναι αρκετά για να στείλουμε σήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Και, το πιο ουσιώδες απ’ όλα, μας βοηθούν να μαθαίνουμε να ακούμε τους άλλους όταν μας μιλούν. Να τους ακούμε δίχως να κρίνουμε τα λόγια τους, δίχως να θέλουμε να τους διακόψουμε, δίχως να θέλουμε να τους πούμε τι να κάνουν. Απλά να τους ακούσουμε, ακόμα κι όταν δε μιλούν, τον δικό τους κραδασμό, τον δικό τους λόγο… ύπαρξης.

Η σιγή είναι η αρχή της επικοινωνίας.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα