Ο διαλογισμός ανακουφίζει τα συμπτώματα από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ο διαλογισμός ανακουφίζει τα συμπτώματα από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurogastrenterology and Motility διαπιστώνει ότι η πρκατική του διαλογισμού μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Υπολογίζεται πως πάνω από το 50% των ασθενών που σπισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο πάσχουν από το σύνδρομο ευρέθιστου εντέρου, οπότε, αυτή η έρευνα μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για πολλούς συνανθρώπους μας. Το ΣΕΕ δεν συνιστά απειλή για τη ζωή, όμως, μπορεί να κάνει τη ζωή των ασθενών δύσκολη.

Στη νέα μελέτη, 53 γυναίκες και 15 άνδρες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του άγχους 8 εβδομάδων. Πρόκειται για το πρόγραμμα MRSB το οποίοι εφαρμόζει διαλογισμό, σάρωση του σώματος και απλές πρακτικές γιόγκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στρες έχει αποδειχθεί πολλές φορές ως ο κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας της δυσφορίας και της ενόχλησης του εν λόγω συνδρόμου.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά τους και την ποιότητα ζωής τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγή διατροφής, συμμετέχοντας απλώς σε προγράμματα μείωσης του άγχους και του στρες», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας, Kirsten Tillisch.

Ο διαλογισμός είναι η πιο απλή μορφή διαχείρισης του στρες που μπορείτε να εφαρμόσετε οπουδήποτε. Αξιοποιήστε τον!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα