Ο διαλογισμός της ειρήνης

Ο διαλογισμός της ειρήνης

Σε αυτό τον διαλογισμό συμμετέχουμε όταν επιθυμούμε την ειρήνη στη Γη. Μπορούμε όμως και να συμμετέχουμε για να βρούμε την επιθυμία να συμμετέχουμε στην ειρήνη της Γης.

Καθημερινά δεχόμαστε επιθέσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ένα μόνο στόχο· να διαταράξουν την ψυχική μας γαλήνη και να καταστρέψουν την αίσθηση της ειρήνης. Η αίσθηση της ειρήνης είναι κάτι που ξεπερνά τη γαλήνη.

Αν η γαλήνη έχει να κάνει με την εσωτερική και προσωπική μας ηρεμία, τότε η ειρήνη έχει να κάνει με την γενικευμένη ηρεμία, μία κατάσταση που περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόσμο.

Η ειρήνη λοιπόν, είναι ένα βήμα -ίσως περισσότερα- πέρα από τη γαλήνη. Αφού επιτύχουμε την εσωτερική μας γαλήνη, τότε μπορούμε και νιώθουμε την επιθυμία να μεγεθύνουμε αυτή την αίσθηση ώστε να συμπεριλάβει όλη την πλάση.

Η επιθυμία μας για ειρήνη συνήθως μας βγάζει σε μονοπάτια ζωής. Μας φέρνει κοντά σε ανθρώπους με την ίδια επιθυμία και κοινούς σκοπούς, μας εμπνέει να αναλάβουμε δράση και εθελοντικές υπηρεσίες, βγάζει στην επιφάνεια όλα μας τα ταλέντα και τις ευαισθησίες και τα μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Είναι ο τρόπος που η ειρήνη γίνεται εφικτή.

Και αν νομίζετε πως η επιθυμία σας για ειρήνη θα σας βάλει σε μπελάδες πχ θα βρεθείτε αντιμέτωποι με επικίνδυνες εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον, θα βρεθείτε μάρτυρες σε σκάνδαλα που θα κληθείτε να ξεσκεπάσετε, θα βρεθείτε σε αυτόφωρα της Ιαπωνίας επειδή κάνετε ακτιβισμό στον Ειρηνικό για τις φάλαινες… καλά νομίζετε.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν επιθυμούμε με όλη μας την καρδιά την ειρήνη στη γη. Συμβαίνουν όμως και άλλα πολλά. Συμβαίνει ότι επιτέλους βγαίνετε από την απομόνωση, συναντάτε τους πιο όμορφους και ενδιαφέροντες ανθρώπους του κόσμου, γελάτε όλη την ώρα με τους πραγματικούς σας φίλους, χάνετε εκείνα τα κιλά που δεν έφευγαν με τίποτα από πάνω σας -είναι που τρέχετε να μη σας πιάσουν οι αρχές της Ναμίμπια ενώ διαδηλώνατε για την απαγόρευση κυνηγιού της καμηλοπάρδαλης…

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν όταν επιθυμείτε να βάλετε δράση για την ειρήνη στη Γη. Και μαζί με όλα αυτά, συμβαίνει κι η αγάπη.

Διαλογισμός

1. Κάθεστε ήρεμα και αναπαυτικά σε έναν ήσυχο χώρο διαλογισμού, ανάβετε ένα κεράκι, βάζετε προαιρετικά, απαλή μουσική.

2. Ισιώνετε την πλάτη σας και ενώνετε τις παλάμες σας μπροστά στην καρδιά σας.

3. Παίρνετε μερικές βαθιές αναπνοές, βγάζετε όλο τον αέρα, εισπνέετε ήρεμα, εκπνέετε… χαλαρώνετε.

4.Φανταστείτε μια κολόνα φωτός που έχει βάση εσάς και εκτείνεται ως τον ουρανό. Φανταστείτε ένα  λαμπερό, ζωηρό, ζεστό φως να σας συνδέει με τα ανώτερα επίπεδα συνείδησης.

5. Ρωτήστε, δυνατά ή από μέσα σας: “Πώς μπορώ να συμμετέχω στην ειρήνη της Γης;” ή “Τι μπορώ να κάνω για να φέρω κι άλλη ειρήνη στη Γη;”

6. Φανταστείτε τη λέξη “ειρήνη” να κατέρχεται προς τα εσάς, μέσα από την κολόνα φωτός. Φανταστείτε τη σε όλα της τα χρώματα, τις λάμψεις και τους ήχους ακόμα αν μπορείτε. Αφήστε τη να περάσει μέσα σας από το κεφάλι… αργά… από την καρδιά και προς τα κάτω ως τη βάση της σπονδυλικής σας στήλης. Αφήστε τη λέξη “ειρήνη” να περάσει από μέσα σας και να φτάσει ως το κέντρο της Γης.

7. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλες δυο φορές.

Καθώς τελειώσετε, ανοίγετε απαλά τα μάτια, αφήνετε χαλαρά τα χέρια σας, εισπνέετε με ευγνωμοσύνη. Ίσως να σας έρθει κάποια ιδέα, ίσως και όχι. Ακόμα και μόνο αυτό τον διαλογισμό να κάνετε, γίνεστε φορέας του μηνύματος της ειρήνης. Μια πολύ καλή ιδέα για αρχή είναι ν’ αντικαταστήσετε την παρακολούθηση των βραδινών ειδήσεων -αν τις παρακολουθείτε- με αυτόν τον διαλογισμό.

Όπως με κάθε διαλογισμό, τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν. Φυσικά μπορείτε να τον κάνετε καθημερινά, όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο! Εκτός απ’ αυτό όμως, με τον συγκεκριμένο διαλογισμό, η ζωή σας μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά. Σας το ευχόμαστε ολόψυχα. Σίγουρα μπορείτε να συμμετέχετε στην ειρήνη της Γης και, εννοείται πως το αξίζετε!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα