Διαλογισμός Τόνγκλεν

Διαλογισμός Τόνγκλεν

Στον διαλογισμό αυτόν μαθαίνετε να δέχεστε τη δική σας δυστυχία και τη δυστυχία των άλλων, μέσω της εισπνοής και να εκπέμπετε αγάπη και χαρά μέσω της εκπνοής. Το τόνγκλεν είναι μια θιβετανική βουδιστική άσκηση για την καλλιέργεια της συμπόνιας. Στον οραματισμό τόνγκλεν δέχεστε με ανοικτή καρδιά τα βάσανα των άλλων και τους προσφέρετε, ανιδιοτελώς, όλη σας την αγάπη, τη χαρά και την ευεξία. Ξεκινήστε από τον εαυτό σας.

Τόνγκλεν για τον εαυτό σας – Οφέλη

  • Φέρνει τις δυσκολίες και τις αρρώστιες σας στο πνευματικό μονοπάτι
  • Σας βοηθά να έχετε συνειδητότητα στις δύσκολες καταστάσεις
  • Καλλιεργεί τη συμπόνια για τον εαυτό σας

Ασκείτε το διαλογισμό αυτό εισπνέοντας τις δυσκολίες και τον πόνο εισπνέοντας χαρά και αγάπη. Παίρνετε με την  εισπνοή, αφήνετε με την εκπνοή. Εισπνέετε τα δικά σας αρνητικά και αντιφατικά συναισθήματα και το αρνητικό σας κάρμα, ενώ εκπνέετε τη συμπόνια και την αγάπη για τον εαυτό σας. Ασκηθείτε στο τονγκλεν για τον εαυτό σας, όταν έχετε δυσκολίες ή προβλήματα, εξαιτίας χρόνιου μίσους για τον εαυτό σας.

Μπορείτε να κάνετε τον διαλογισμό αυτόν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Άσκηση

1. Αν θέλετε να ασκηθείτε κανονικά, καθίστε σε στάση διαλογισμού στο μαξιλάρι σας ή σε μια καρέκλα σ’ ένα ήσυχο μέρος. Εναλλακτικά, μπορείτε ν’ ασκηθείτε οπουδήποτε και οποτεδήποτε θέλετε.

2. Εστιάστε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Αν νιώθετε στενοχώρια και λύπη ή αν είστε αγχωμένοι για τα χρήματα, φέρτε το πρόβλημα στην πλήρη συνειδητότητά σας.

3. Εισπνεύστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες μέσα στην καρδιά σας. Οραματιστείτε τις δυσκολίες σας να διαλύονται και να μεταμορφώνονται. Τώρα, δείτε να αναβλύζουν με την εκπνοή σας ως χαρά και ευτυχία, λάμψη και γενναιότητα.

4. Ασκηθείτε στο τόνγκλεν με την ελπίδα να διορθώσετε τη στάση σας και να επαναφέρετε τον εαυτό σας στην πληρότητα. Συνεχίστε να εκπνέετε και να εισπνέετε, δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο πάνω στην αναπνοή σας για όση ώρα θέλετε.

Η βίβλος του Διαλογισμού Madonna Gauding εκδ. ισορροπον

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα