Οι διαταραχές της σχέσης μας με το φαγητό

Οι διαταραχές της σχέσης μας με το φαγητό

Στην εποχή μας παρατηρείται αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ‘’διαταραγμένη σχέση με το φαγητό’’. Οι δύσκολες εποχές που ζούμε, το άγχος που βιώνουμε όλοι για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οι συναισθηματικές θλίψεις οδηγούν το ξέσπασμα στο φαγητό.

Το φαγητό δεν είναι μόνο σωματική ανάγκη για την επιβίωση. Είναι και χαρά και απόλαυση, όπως και ένας τρόπος συναισθηματικού δεσίματος και ξεσπάσματος. Είναι ένα τρόπος ο οποίος εξυπηρετεί την ανάγκη του ανθρώπου να εξωτερικεύει τα συναισθήματα και την αγάπη του προς τους άλλους.

Πολλές φορές, σε στιγμές έντονου άγχους ή μεγάλης στεναχώριας, βρίσκουμε ως εύκολο τρόπο ξεσπάσματος το φαγητό, ειδικότερα της κατανάλωση τροφών υψηλών σε λίπη και ζάχαρη με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τροφής, αισθάνονται έντονη την ενοχή για την αύξηση τους βάρους τους και την έλλειψη της εγκράτειάς του, όπως και την ανάγκη να κρύψουν αυτή τους πράξη από τα μάτια των άλλων και την κατάκρισή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα, καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής το κάνουν ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, ώστε να μην τους δει κανείς. Υπάρχουν βεβαίως και οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο άνθρωπος κυριεύεται από μία εμμονή με την υγιεινή διατροφή, μία συμπεριφορά η οποία έχει αποδοθεί επιστημονικά με τον όρο ‘’νευρική ορθορεξία’’.

Η διαταραχή της σχέσης με το φαγητό μπορεί να είναι η αρχή ώστε να εκδηλωθεί στο μέλλον σοβαρότερο πρόβλημα με αυτό, η βουλιμία. Υπάρχει η βιολογική πείνα, αλλά υπάρχει και η συναισθηματική όταν κάποιος επιθυμεί να αποφορτιστεί από τα άσχημα συναισθήματά του μέσω της κατανάλωσης τροφής. Ο άνθρωπος τότε αισθανόμενος άσχημα συναισθητικά, ξεσπάει στο φαγητό.

Μπορεί ο άνθρωπος να προλάβει αυτές τις συναισθηματικές εκρήξεις;

Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος διατροφής ο οποίος θα περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των τροφών και με μέτρο. Είναι καλό κάποιος να παίρνει μαζί του ένα φρούτο ή ένα σνακ που έχει παρασκευάσει ο ίδιος στην εργασία του, κάτι που θα τον αποτρέψει από το καταναλώσει υπερβολικά πρόχειρη τροφή. Μία συμβουλή από έναν διαιτολόγο και ψυχολόγο κρίνεται αδήριτη και χρήσιμη.

Η τροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας. Ας μάθουμε να τρεφόμαστε με ισορροπία και μέτρο.

Μαρία Σκαμπαρδώνη – Δημοσιογράφος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα