Πώς να διατηρήσουμε ζωντανές τις φιλικές μας σχέσεις

Πώς να διατηρήσουμε ζωντανές τις φιλικές μας σχέσεις

Κάποια στιγμή στη ζωή μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσουμε τις φιλίες μας. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, όλοι μας είμαστε ολοένα και πιο απασχολημένοι και μερικές φορές απλώς δεν έχουμε τον χρόνο για να κρατάμε την επαφή με τα πάντα – και τους πάντες – στον κόσμο μας.

Πριν το καταλάβουμε, μπορεί να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από ανθρώπους που νιώθαμε κοντά τους και τελικά χάνουμε την επαφή με τη ζωή τους. Χωρίς τη συχνή αλληλεπίδραση, οι φιλίες μπορεί να ξεφτίσουν και να ξεθωριάσουν, κάτι που μπορεί να μας δημιουργήσει τύψεις.

Για να διατηρείτε ζωντανές τις σχέσεις σας πρέπει να αφιερώνετε τον χρόνο για να διατηρείτε την επαφή. Αυτό χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και δεν είναι πάντα βολικό, ούτε εύκολο. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι είτε πρέπει να γνωρίζετε καλά την τέχνη της επικοινωνίας, είτε να την μάθετε.

Με άλλα λόγια, πρέπει να παίρνετε την πρωτοβουλία να μαθαίνετε τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων ανθρώπων και να είστε έτοιμοι να τους αφήνετε να μάθουν τι συμβαίνει στον δικό σας κόσμο. Το γεγονός και μόνο ότι οι ζωές μας είναι τόσο παραφορτωμένες με υποχρεώσεις και ότι ζούμε σε εξαντλητικούς ρυθμούς απαιτεί δημιουργικότητα στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε επαφή.

Διαβάστε επίσης: Πώς να απαλλαγούμε από τη μοναξιά και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά απλά και εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε επαφή. Αρχίστε από τα γενέθλια. Ταχυδρομήστε πακέτα με δωράκια και στείλτε ενημερωτικά στοιχεία για τη ζωή σας. Στείλτε ένα σύντομο SMS ή ταχυδρομήστε ένα σημείωμα «σε σκέφτομαι».

Συζητήστε στο Facebook ή αξιοποιήστε άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για να ξανασυνδεθείτε με ανθρώπους που έχετε καιρό να τους μιλήσετε. Κρατήστε κοινές παραδόσεις. Πηγαίνετε κάπου μαζί για το Σαββατοκύριακο. Επικοινωνήστε μέσω Skype. Τηλεφωνηθείτε. Στείλτε πρόσφατες φωτογραφίες σας.

Συναντηθείτε μετά το γραφείο ή περπατήστε μαζί τα πρωινά αν μένετε κάπου κοντά. Ορίστε μια καθορισμένη ώρα για να συζητάτε κάθε εβδομάδα. Γιορτάστε μαζί τις χαρές της ζωής. Κάντε αναπάντεχες επισκέψεις. Οργανώστε μια επανασύνδεση. Πάνω απ’όλα, φροντίστε να είστε φίλος όπως θα θέλατε να είναι φίλοι σας οι άλλοι. Θυμηθείτε ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε και δεν έχει σημασία πόσον καιρό έχετε να μιλήσετε.

Η ζωή μπορεί να ορθωθεί εμπόδιο στις σχέσεις κι αυτό μπορεί να προκαλέσει τύψεις. Δεσμευθείτε ότι θα φροντίζετε να μη νιώθουν οι φίλοι σας ότι τους έχετε βγάλει από τις προτεραιότητές σας ή ότι τους θεωρείτε δεδομένους.

Επικοινωνείτε τακτικά με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας και δυναμώστε τις γραμμές της επικοινωνίας σας. Δείξτε επιμονή στην αναζήτηση τρόπων να περάσετε όμορφες ώρες μαζί τους, έστω και αν δεν είναι πρόσωπο με πρόσωπο ή όσο συχνά θα θέλατε. Προσπαθήστε συνειδητά να κρατάτε επαφή. Φροντίστε τις σχέσεις σας και δείτε πώς θα ανθίσουν.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Marc Muchnick «Δεν Μετανιώνω Ξανά!» από τις εκδόσεις Θέσις

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα