Οκτώ χρόνια χρειάστηκαν 46 ερευνητές από τη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα για να συμπληρώσουν το γενετικό “χάρτη” του τριαντάφυλλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το βιολόγο Δρ Μοχαμάντ Μπενταμάν από την Ecole Normale Superieure της Λιόν, κατάφεραν για πρώτη φορά, να αποκωδικοποιήσουν το πλήρες γονιδίωμα του τριαντάφυλλου, μελετώντας το γονιδίωμα ενός σύγχρονου κινέζικου είδους τριαντάφυλλου, του Rosa chinensis.
Η Κίνα, φαίνεται πως είναι η χώρα, στους κήπους της οποίας άρχισε η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου πριν από χιλιάδες χρόνια, και από εκεί εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή και τις Μεσογειακές χώρες, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή άνθη και αν γνωρίζουμε τη γλώσσα των χρωμάτων τους, μπορούμε να τα προσφέρουμε, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Προσφέρουμε λοιπόν, κόκκινα τριαντάφυλλα, για να δείξουμε τη ρομαντική διάθεση ή την αληθινή αγάπη μας, κίτρινα για να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση, αλλά και για να εκφράσουμε τη χαρά και τη φιλία μας, ροζ για να δείξουμε την αγάπη καθώς και την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας σε κάποιο πρόσωπο και λευκό, για να εκφράσουμε συμπόνια, πνευματική σύνδεση, αγνά και αθώα αισθήματα.
Περίπου 150 είδη τριαντάφυλλων υπάρχουν στη φύση και από αυτά, οι καλλιεργητές δημιούργησαν χιλιάδες ποικιλίες, μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το “διάβασμα” του γονιδιώματός του ήταν ότι, το τριαντάφυλλο διαθέτει 36.377 γονίδια, σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που διαθέτει ο άνθρωπος.
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης, τα γονίδια που ρυθμίζουν το άρωμα, το χρώμα αλλά και τη διάρκεια της ζωής του.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι, το DNA του τριαντάφυλλου συγγενεύει πολύ με εκείνο της φράουλας, πολύ περισσότερο από όσο εκτιμούσαν μέχρι σήμερα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, με τις κατάλληλες γενετικές τροποποιήσεις θα καταφέρουν να βελτιώσουν στο μέλλον, το άρωμα και τα χρώματα των ρόδων αλλά και να αναπτύξουν ποικιλίες, που θα αντέχουν περισσότερο χρόνο μέσα στα βάζα, θα είναι πιο ανθεκτικές στις διάφορες ασθένειες και θα αντέχουν περισσότερο στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο Nature Genetics και όπως οι ίδιοι δηλώνουν, έχουν πλέον στα χέρια τους, ένα βιβλίο που τους βοηθά να καταλάβουν την εμφάνιση, την ιστορία καθώς και την εξέλιξη και εξημέρωση του τριαντάφυλλου.