Διαχωρίζοντας τις ανάγκες από τα θέλω: Μαθαίνοντας τη διαφορά, μπορούμε να ζήσουμε μια ικανοποιητική και οικονομική ζωή

Διαχωρίζοντας τις ανάγκες από τα θέλω: Μαθαίνοντας τη διαφορά, μπορούμε να ζήσουμε μια ικανοποιητική και οικονομική ζωή

Το κόλπο για να επενδύουμε, να αποταμιεύουμε χρήματα και να επιτυγχάνουμε τους οικονομικούς μας στόχους είναι να διασφαλίζουμε ότι έχουμε έξυπνα εξισορροπήσει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες και τα βραχυπρόθεσμα θέλω μας, ώστε να ζήσουμε ολοκληρωμένα, αλλά οικονομικά. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή γι’ αυτό, αφού μόνο εσείς μπορείτε να καθορίσετε ποιους συμβιβασμούς είστε πρόθυμοι να κάνετε.

Η διαφορά ανάμεσα σε μια ανάγκη και ένα θέλω είναι αρκετά απλή – μέχρι να μπείτε σε ένα πολυκατάστημα. Παγωτό με έξτρα μπισκότα και σιρόπι; Είναι φαγητό, οπότε το σημειώνουμε ως ανάγκη. Εκείνο το T-shirt γνωστής μάρκας που σας πάει τέλεια; Χρειάζεστε περισσότερες μπλούζες, οπότε γιατί να μην μετράει κι αυτό ως ανάγκη; Είναι εύκολο να μπερδέψουμε τα θέλω με τις ανάγκες μας, να ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας και εν συνεχεία από το στόχο μιας γεμάτης, αλλά οικονομικής ζωής. Πώς θα καταφέρουμε να διαχωρίζουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο, ώστε να αποφύγουμε να πέσουμε σε παγίδες;

Ορισμός

Η διαφορά ανάμεσα στα θέλω και τις ανάγκες είναι αρκετά απλή, τουλάχιστον στη θεωρία:
Ανάγκη: κάτι που πρέπει να έχουμε
Θέλω: κάτι που θα θέλαμε να έχουμε

Αν υπολογίσουμε τη ζημιά που προκαλείται από λίγες και μόνο δικαιολογίες, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, ξαφνικά θα έχουμε ξοδέψει περισσότερα απ’ όσα είχαμε προγραμματίσει. Ποια είναι η λύση; Να ξεκινήσουμε, αφού αντιληφθούμε πλήρως τι είναι πραγματικά μια ανάγκη και πότε κάτι είναι θέλω.

Κατανοώντας τη διαφορά ανάμεσα σε ανάγκες και θέλω

Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε μόνο τέσσερα πράγματα για να επιβιώσουμε:

  • Στέγη
  • Φαγητό και νερό, αρκετά για να είμαστε υγιείς
  • Βασική ιατρική φροντίδα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής
  • Ρουχισμό (τα απαραίτητα ώστε να νιώθουμε άνετα και να είμαστε καταλλήλως ντυμένοι)

Όλα όσα ξεπερνούν τον βαθμό αυτό ανάγκης – μεγάλο σπίτι, ρούχα από γνωστές εταιρίες, γκουρμέ φαγητό και ποτό και ένα όμορφο αμάξι, είναι θέλω.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε μόνο τα πράγματα που χρειαζόμαστε; Όχι. Χρειάζεται να απολαμβάνουμε τη ζωή, όχι απλά να επιβιώνουμε. Χαρίστε στον εαυτό σας κάποια θέλω στην πορεία, αλλά κάντε το όταν το αντέχετε οικονομικά και απολαύστε τα.

Εκτιμήστε όσα έχετε

Μόλις γίνετε καλύτεροι στο να διαχωρίζετε ανάμεσα σε θέλω και ανάγκες, πιθανότατα θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να εκπληρώσετε περισσότερα από τα θέλω σας στο πέρασμα των χρόνων απ’ ό,τι νομίζατε πριν. Και αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής. Όταν βρίσκετε πράγματα που θέλετε να αγοράσετε ή να κάνετε που δεν μπορείτε όμως στην παρούσα φάση να αντεπεξέλθετε οικονομικά, είναι πολύ εύκολο να εστιάσετε τόσο πολύ σε αυτά που να παραβλέψετε εντελώς όλα όσα ήδη έχετε. Μην πέσετε στην παγίδα να νιώσετε ότι στερείστε, ενώ δεν στερείστε.

Πάρτε χρόνο να σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους είστε ευλογημένοι. Στη συνέχεια, αποφασίσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς και κυνηγήστε το. Τόσοι πολλοί άνθρωποι μιλούν για το ότι θέλουν να κάνουν το ένα ή το άλλο, αλλά ποτέ δεν προσπαθούν να το πραγματοποιήσουν. Ας γίνουμε εμείς αυτοί που θα περάσουμε στη δράση.

Σχεδιάστε έναν προϋπολογισμό

Πρώτα σχεδιάστε και ύστερα δράστε. Ακόμα κι αν σας παίρνει πολύ χρόνο, απλά εργαστείτε προς το στόχο σας και θα νιώσετε απευθείας ενδυναμωμένοι. Θα νιώσετε ικανοί και όχι στερημένοι. Θα γίνετε περισσότερο υπεύθυνοι για το τι θα αποκτάτε και τι όχι.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα