Μια διδακτική ιστορία: Το δέντρο με το δηλητήριο

Μια διδακτική ιστορία: Το δέντρο με το δηλητήριο

Θύμωσα με το φίλο μου:
Είπα την οργή μου, η οργή μου έσβησε.
Θύμωσα με τον εχθρό μου:
Δεν το είπα, κι η οργή μου θέριεψε.

Μέρα και νύχτα με το φόβο μου την πότιζα,
Και με τα δάκρυά μου.
Με χαμόγελα την έκρυψα
Και με γλυκές, απατηλές γητειές.

Μέρα και νύχτα εκείνη θέριευε,
Μέχρι που έβγαλε λαμπρό καρπό, ένα μήλο
Κι ο εχθρός μου το ‘δε να λάμπει
Κι ήξερε ότι ήταν δικό μου.

Κλεφτά μπήκε στον κήπο μου
Όταν η νύχτα έριξε τα πέπλα της
Και την αυγή τον είδα με χαρά μου
Πως ξαπλωμένος ήτανε εκεί, κάτω απ’το δέντρο.

Ουίλιαμ Μπλέικ (1757 – 1827)

Το «δέντρο με το δηλητήριο» μας μεταδίδει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για να δημιουργούμε σχέσεις γεμάτες αγάπη μέσα από την επικοινωνία.

Η κεντρική ιδέα του είναι η ανάγκη της επικοινωνίας. «Θύμωσα με το φίλο μου: είπα την οργή μου, η οργή μου έσβησε».

Με πόσο απλό τρόπο εκφράζεται μια τόσο βαθυστόχαστη αλήθεια!

Όταν νιώθεις κάτι και έχεις την κοινή λογική ή το κουράγιο να το εκφράσεις στους αγαπημένους σου, τότε η οργή και η μανία εξαφανίζονται ως δια μαγείας.

Το μήνυμα αυτού του ποιήματος είναι αληθινά βαθυστόχαστο. Ισχύει όχι μόνο στις προσωπικές μας σχέσεις, αλλά σε κάθε μας συναλλαγή με τους άλλους στη ζωή μας.

Κάθε φορά που νιώθεις τη σπίθα της οργής να γεννιέται μέσα σου και την αισθάνεσαι να φουντώνει, υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξεις σ’ένα τέλμα. Ο τρόπος να αποφύγεις αυτό το τέλμα είναι να ανακόψεις την πορεία της οργής και να κάνεις αυτό το άτομο φίλο αντί για εχθρό.

Πες του: «Αιαθάνομαι ότι προσπαθείς να με εκμεταλλευτείς αυτήν τη στιγμή και θα προτιμούσα να σταματήσει αυτό!» Αυτού του είδους η ειλικρινής, ευθεία δήλωση θα παραμερίσει την οργή κα θα εμποδίσει την ανάπτυξη του δέντρου με το δηλητήριο που τελικά θα καταστρέψει κι εσένα και τον οποιονδήποτε έχει γίνει εχθρός σου.

Διαβάστε επίσης: Η Τίγρη και οι 5 πράσινες πόρτες (Μια διδακτική ιστορία)

Σε κάθε σχέση είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφωνίες. Συχνά λέω ότι όταν σε μια σχέση υπάρχει συμφωνία στα πάντα, τότε ο ένας από τους δυο είναι περιττός.

Η αδελφή ψυχή σου είναι συχνά ένα άτομο που είναι εντελώς διαφορετικό από σένα, εκείνο που μπορεί να σου πατήσει όλα σου τα κουμπιά και να σε φέρει σε κατάσταση υστερίας. Αυτό το άτομο είναι η αδελφή ψυχή σου ακριβώς επειδή έχει αυτήν τη δύναμη.

Όταν βρίσκεσαι στη δίνη της οργής, το άτομο που θεωρείς ότι σου την έχει προκαλέσει είναι ο μεγαλύτερός σου δάσκαλος. Σε διδάσκει ότι δεν έχεις ακόμα αποκτήσει τον έλεγχο του εαυτού σου, ότι ακόμα δεν ξέρεις πώς να επιλέγεις τη γαλήνη όταν σου πατάνε το κουμπί.

Ο τρόπος για να φτάσεις σ’αυτήν τη γαλήνη είναι να πεις στο φίλο σου ή στο σύντροφό σου ή στο παιδί σου ή στο γονιό σου ή στην πεθερά σου ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι.

Κάν’ το από μια θέση αποστασιοποίησης και ειλικρίνειας και θα δεις την οργή σου να εξαφανίζεται. Τότε θα έχεις απομακρύνει εντελώς τον κίνδυνο να καλλιεργήσεις το δέντρο με το δηλητήριο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Wayne W. Dyer «Η Σοφία των Αιώνων» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα